Руският патриарх Кирил и методичното присвояване на кирилицата

Иво Инджев

Нямах намерение да продължавам темата за 24 май като наследен цирей от неравностойните ни отношения с бившата ни метрополия, но самите наши доскорошни колониални владетели са пожелали да го спукат. Само регистрирам изтичането на гнойта по свидетелства на очевидци, цитирани от Vesti.bg и други информационни източници.

“Изненадата този път дойде от присъствието на посланика на Русия във Ватикана Николай Садчиков. Това е първата поява на висш руски дипломат на честването в Рим на Деня на славянската писменост и на българската култура и просвета.” Защо ли така изненадващо за първи път руската държава припознава 24 май за свой в столицата на католицизма? Четете по-нататък и ще ви стане ясно как в днешна Русия политиката, религията и пропагандата действат заедно като света троица на имперските интереси.

“Националните знамена на Русия, на страните от Общността на независимите държави и на Гърция, носеха днес облечени изцяло в черно младежи по време на шествие в Москва по случай Деня на славянската писменост и култура. На снимка на репортера на агенция ЕПА Сергей Чирков се вижда и един български трикольор, но България не се споменава в информациите на руските агенции. Близо 40 хил. души участвали в шествието според ИТАР-ТАСС.

Начело на тържествената процесия крачеше патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Участниците носеха и знамена на православни младежки организации, на висши учебни заведения, московски райони и на международния студентски форум „Вяра и дело“, свикан тези дни в руската столица.

На церемония на Василиевския склон близо до Кремъл главата на Руската православна църква припомни, че в основата на руската история е делото на светите братя Кирил и Методий – „учени, които ни дадоха азбуката, литературния език и преведоха на този славянски роден език божието слово“.

От този момент, по думите на патриарха, „започна израстването на духовната култура и националното самосъзнание на славяните“. Патриарх Кирил подчерта, че въз основа на руската национална култура „израсна световно известна литература, формира се език за междунационално общуване на много народи, принадлежащи културно и духовно към руския свят“.

Разбрахте ли сега, вие, които четете тези думи, написани на кирилица, на кой свят живеете? Това не е светът на българските букви, европейските ценности и атлантическите ангажименти. Това е руският свят (ни повече, ни по-малко). Руската църква, като инструмент на империята, не си поплюва. На нея не й стига собствено паство. Тя претендира да има свой свят и претендира да попечителства над други народи – досущ както Брежнев “помагаше” на Афганистан – безкористно и интернационално.

Език свещен на моите деди, не си ли втрещен от езика на деди Кирил?

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.