Бетонът изяде туризма и в Черна гора

На влизане в Черна гора. Снимка: bikerz.bg

Тези, които наскоро са посетили района на адриатическото крайбрежие, вероятно напразно са търсили да видят някакви чуждестранни туристи. В дъждовния период преди началото на сезона големите хотели, осеяни в диво романтичното стръмно крайбрежие на Черна гора, на практика бяха празни. Освен няколко гости от Русия, други чужденци не можеха да се видят по улиците и булевардите. Сигурен знак, че годините на златната треска в черногорския туризъм са отминали, са многото табели с надпис „магазинът се дава под наем“ например в град Петровац или по главния булевард в популярния туристически град Будва.

От години руснаците прекарват много време в Черна гора: те строят и продължават да строят и неща като парите или икономическата изпълнимост изглежда нямат голямо значение за тях. Но редом с руснаците, черногорците също строят: около 100 000 имота се смята, че са изградени без разрешително и без каквато и да е обща планова концепция или съобразяване с околната среда. На места крайбрежната ивица е заместена от бетон.

Парламентът на страната сега отново отложи с две години прилагането на мерките, които целят прекратяване на нелегалното строителство и събаряне на незаконните сгради. Местните избори бяха в края на миналата седмица и сред 620 000-те жители на страната вероятно всеки познава някого, който има незаконно построена къща. Накъдето и да погледнеш, руини на хотели и полузавършени сгради с апартаменти стоят като белег върху пейзажа. А цените драстично се сринаха. „Луксозни апартаменти“ в момента се предлагат за 1700 евро на квадратен метър – с 50 процента по-малко от цената преди няколко години. Вили на брега могат да бъдат купени за по 600 000 евро, смешно ниска цена в сравнение с преди.

Стръмното крайбрежие на Черна гора всъщност не се поддаде на мащабни проекти като тези в равните крайбрежни зони на Испания или Италия. Дивият пейзаж с малки заливчета и тесни протоци – от 290 километра крайбрежна ивица едва 70 километра са подходящи за плаж – беше разтегнат отвъд границите си от строителния бум. През лятото с основание може да се каже, че няма достатъчно пространство по плажовете за летовниците. Пътищата и паркингите също са недостатъчно.

Правителството на Черна гора заложи на заможните туристи, докато на обикновените посетители често се гледаше със снизхождение. Два големи германски туроператора – ТУИ и Некерман, вече се изтеглиха от Черна гора преди две години. Това лято АлдиРайзен, туристически клон на германската търговска верига за стоки с намаление Алди, ще опита късмета си. Критично настроените хвърлят вината върху високите цени, нечистите плажове и постоянния шум, предизвикан от твърде многото хора, събрани на твърде малко място. Засега усилията за привличане на щедро харчещи чужденци не постигнаха голям успех. Местни представители продължават да разчитат на руските инвеститори и гости.

А в момента канадският предприемач Питър Мънк изгражда своя проект „Порто Монтенегро“ край град Тиват. Мечтата му е да привлече супер богаташи с техните големи яхти и да измести Кан и Монако. А швейцарската компания Ораском Холдинг възнамерява да изгради свой собствен туристически град наблизо с апартаменти, хотели, яхти, пристанище и голф игрище. Така че мечтите за туристическа златна треска все още не са напълно изчезнали.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.