Изкуствено създаден живот?

Джон Крейг Вентър, който заедно с Франсис Колинс стана известен през 2000 година с проекта по картирането на генома на човека, пусна на 20 май 2010 година статия, в която съобщава, че е конструирал, синтезирал и сглобил нова синтетична клетка. В нея структурите и функциите се управляват от изкуствено сглобена хромозома, в която вместо истинските й гени са монтирани дигитални записи на техните секвенции. Тази клетка функционирала и се репликирала нормално.

Опонентите му го критикуват яростно и обвиняват, че той си играе на Бог и създава нови форми на изкуствен живот, което е неморално и чиито последици са неизвестни и крият огромни опасности. Привържениците му го величаят и смятат, че той прекроява едновременно хилядолетните философии и доктрини за произхода и еволюцията на живота и в църковните догми и писания и в научните трудове и теории.

Спорът около тази негова публикация се очертава да е тежък и дълъг. Той вече раздели Крейг Вентър от Франсис Колинс и ги направи учени от две различни школи с две принципно различни визии и философии за произхода и еволюцията не само на гените от двойната спирала на ДНК но и на живота, като цяло.

Франсис Колинс, който е директор на държавната организация Национален институт за здравето, се придържа към официалните визии на правителството и църквата и дори написа и публикува през 2006 година монография със заглавиe “The Language of God”. В нея той развива тезата, че генетичния код на живота е толкова съвършен и опростен, че само Бог би могъл с четири аминокиселини да сътвори всичките форми на живот в животинското и растителното царство. За тази му теза лично папа Бенедикт XVI го предложил и той е избран за член на Папската академия на науките.

Джон Крейг Вентър е независим от държавата и църквата. Той сам си набавя парите и с тях е построил до сега три научни звена за работа с генома. Те са Celebra Genomics, The Institute for Genomic Research и институт с неговото име – Джон Крейг Вентър институт с два екипа – единият работи в Калифорния, другият е в Ню Йорк. Учени от тези институти вече прокарват идеята, че произходът на живота и неговата еволюция не протичат стъпка по стъпка, като се смяташе до сега, а се развиват на тласъци и скокове чрез внезапни и бързи промени, в които секвенции от генома на по-низши организми, които паразитират в по-висши организми, се вкарват и записват в гените им и предизвикват промени.

От три поредни дни в университета в който работя в САЩ, се правят семинари и дискусии с поканени лектори по публикацията за “Изкуствен живот?”. Всеки път когато вляза в приятно охладената зала с разгорещени научни спорове, се сещам за моите колеги и приятели в БАН и България, сред които има чудесни учени, които вместо с научен спор се занимават от 20 години с това какво да е управлението и какви да са структурите в научните им звена.

*Проф. Иван Канев е доктор на биологическите науки, преподавател в Университета в Омаха (щат Небраска, САЩ).Виж още мнения по темата във форума Проблеми на българската наука

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.