Русия пак се въоръжава до зъби – 13 трилиона рубли за нови оръжия

Русия показа изтребител пето поколение
Снимка от изпитанията на изтребителя пето поколение ПАК ФА или Т 50. Снимка: КБ „Сухой“

На съвещание за бюджета на руските силови ведомства президентът Дмитрий Медведев одобри техните предложения за общите разходи за оръжия. Ако се сбъдне прогнозата за икономически растеж в Русия, до 2020 г. федерацията ще изхарчи за нови въоръжения 13 трилиона рубли (1 щатски долар е равен на 30,8754 рубли според курса на руската Централна банка). Предишната руска държавна програма по въоръженията, приета през 2006 г. за периода до 2015 г., предвиждаше разходи от около 5 трилиона рубли при първоначално заявени от силовите ведомства 30 трилиона, пише  „Ведомости“. Както винаги, силовите структури и сега искаха повече пари, отбелязва той.

Сумата от 13 трилиона рубли до 2020 г. включва средствата за покупка, ремонт и модернизация, за научни изследвания, конструкторска дейност и изпитания на оръжия и военна техника, предназначена за министерството на отбраната и други силови ведомства. Неназован служител от руското военно министерство уточнява пред „Ведомости“, че предстои да бъдат съгласувани конкретните типове оръжия, които различните видове въоръжени сили и родове войски искат да купят през следващото десетилетие. Изцяло готов е според него само списъкът на руските стратегически ядрени сили, почти е съгласувана номенклатурата на изделията за бойната авиация, ПВО и флота, но почти не са обсъждани въоръженията за сухопътните войски.

Президентът Дмитрий Медведев иска до 2015 г. делът на модерната техника в руските въоръжени сили да достигне 30 на сто. Тази цифра е напълно постижима, но въпросът за снабдяване на войските с нови въоръжения и сложна техника трябва да се обвърже с формирането на професионална армия в Русия, коментира пред „Комерсант“ московски експерт.  „Как да обучим един наборен войник да използва модерна техника само за година?“, добавя той и припомня „провала на програмата“ за професионализация на руската армия.

Съвещанието при Медведев се свързва с изявлението на руския министър на отбраната Анатолий Сердюков. Думите му, че федерацията преговаря за покупка на хеликоптероносачи тип „Мистрал“ с Франция, Холандия и Испания, малко учудиха наблюдателите. Те бяха свикнали вече с мисълта, че руският военоморски флот скоро ще получи не друг, а френски военен кораб. На 21 април ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Михаил Дмитриев заяви, че Русия вече е взела политическо решение за покупка на кораби тип „Мистрал“. Тази формулировка обаче отваря възможности да се оправдаят всякакви промени, засягащи избора на продавач, държава, стойността на корабите, изтъква „Время новостей“. Сердюков спомена за евентуални промени във финансирането, допълва той.

В тази връзка „Время новостей“ заявява, че ръководството на руското министерство на отбраната рязко се е разграничило от отбранителната промишленост и „от ден на ден все повече разширява списъка с чуждестранна военна продукция за закупуване“. „От израелски безпилотни самолети и френски екипи за войници от 21-и век се стигна до белгийско снайперистко оръжие, дори до германска стомана за производство на руска бронирана техника“, добавя всекидневникът и цитира експерти от руския отбранително-промишлен комплекс, според които последната идея може да разруши целия бранш. Според „генерал“ от същия отрасъл, говорил пред „Время новостей“, руското финансово министерство „напълно естествено си задава въпроса откъде да събере пари за всички презморски поръчки на оръжейните ни закупчици“.

Затова министър Сердюков навярно е бил натоварен с мисията дипломатично да обяви евентуалното замразяване на сделката с „Мистрал“, „покупката на века“. От друга страна, заместникът му Владимир Поповкин обясни по-рано, че „хеликоптероносачът е необходим на Северния и на Тихоокеанския флот“, за да могат при нужда бързо да прехвърлят десант на Курилските острови и в района на Калининград и да ги защитят от евентуалния агресор, разсъждава вестникът. Той коментира противоречиви данни за възможностите на руското корабостроене и стига до извода, че днес „Мистрал“ се възприема в Русия „вече не като конкретен кораб, произведен в конкретна държава, а като нещо мъгляво и астрално“.

В най-близко време Дмитрий Медведев смята да организира още едно специално съвещание с правителството на военни теми. Там ще се обсъжда повишаването на паричното доволствие на руските военнослужещи и осигуряването на служебни жилища за тях, информира „Комсомолская правда“ наред с други издания. „Темата е актуална, само дето закъсняваме да я решим!“ – възмущава се читател на вестника в коментар, поместен на сайта му. Руският милиардер Роман „Абрамович има яхта с ПВО и с отлични телекомуникации, а в Руската АРМИЯ все още има СЪВЕТСКА техника, офицери, докарани до просешка тояга, и също тъй мизерстващи и озлобени пенсионери“ , пише до своя вестник читателят.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.