Всички румънци излизат на улиците

 Г. Деластик

Една след друга вълни от митинги, стачки и демонстрации заливат Румъния в знак на протест срещу икономическата политика на правителството. На 12 май десетки хиляди разгневени пенсионери се стекоха, за да превземат президентския дворец в Букурещ, но, естествено, бяха спрени от силите за сигурност. Два дни по-късно, на 14 май, хиляди държавни служители, полицаи и медицински сестри се бяха събрали пред сградата на правителството, скандирайки лозунги с искания да спре „икономическият геноцид“ на румънския народ, извършват от правителството на страната по разпореждане на Международния валутен фонд (МВФ) и на Европейския съюз.

На 17 май бе ред на десетките хиляди родители, излезли с децата си на демонстрация в Букурещ. Те бяха напълнили големи кашони с мръсни детски пелени и дрешки, оставяйки ги в знак на недоволство пред сградата на министерството на труда. На 19 май румънските синдикати отправиха призив за общ протест. Над 60 хиляди демонстрираха мирно, изказвайки гнева си от новата вълна от антиработнически мерки на правителството. Имаме сведения за готвено насилие срещу протестиращите, което може да доведе до човешки жертви, предупреди с гьобелсов тон Себастиан Лазарою, съветник на десния президент на страната Траян Бъсеску, опитвайки се да спре хората да участват в антиправителствения митинг.

За 31 май е обявена нова голяма стачка в държавния сектор в Румъния. Един след друг заявки за участие дават работещите от различни сектори – преподаватели, държавни служители, лекари, железничари и други. Никога в историята на Румъния месец май не е бил толкова бурен от гледна точка на работнически протести, колкото тази година. Причината за социалното недоволство са МВФ и ЕС под чийто режим Румъния бе поставена през март 2009 г., след като на страната бе отпуснат заем в размер на 20 млрд. евро.

Трима румънски десни министър-председатели и правителствата им се сринаха през есента на 2009 г. под тежестта на мерките за икономии, наложени от Букурещ на работещите и пенсионерите в страната по искане на МВФ и ЕС, макар че президентът Бъсеску оцеля, побеждавайки с малко на изборите в края на есента миналата година, за което бе обвиняван за фалшифициране на вота.

Половината от заема бе отпуснат на Румъния най-вече за да бъде подпомогнат Бъсеску и той да бъде повторно избран. Но сега МВФ и ЕС решиха, че предприетите от правителството рестриктивни мерки са недостатъчни. Така в началото на май бе обявено, че следващият транш от заема няма да бъде предоставен на Румъния, ако нейното правителство не вземе допълнителни мерки за икономии.

Президентът Бъсеску оповести ново съкращение на заплатите в държавния сектор с 25 на сто, ново намаление на пенсиите с 15 на сто, драстично орязване на семейните надбавки, както и на надбавките за социална солидарност на хора с увреждания. В продължение на месеци правителството не е плащало също надбавките за извънреден труд на лекари, полицаи, служители от затворите и други. В една страна, като Румъния, където заплатите средно не достигнат 350 евро, а пенсиите са под 200 евро, тези орязвания тласкат милиони румънци към отчаяние.

Броят на хората, живеещи под границата на бедността, се очаква да се удвои, ако бъдат приложени тези допълнителни мерки за икономии и от 4 милиона те ще станат осем милиона (от общо 21,5 милиона население на страната), заяви председателят на сената, социалдемократът Мирча Джоана. За „нечовешка“ политика на правителството спомена дори и църквата в Румъния.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.