ЕС подготвя драстични мерки срещу климатичните промени

Европейският съюз представи изненадващ нов план за борба с глобалното затопляне, който ще ангажира Великобритания и целия Европейски съюз с най-амбициозните цели в света. Планът предвижда сериозно повишаване на степента на съкращаване на парниковите газове през това десетилетие.

Европейската комисия е решена да прокара съкращенията въпреки финансовите затруднения в блока и въпреки че това ще задължи Великобритания и други членки на ЕС да наложат далеч по-голяма финансова тежест на промишлеността си, отколкото се предвижда в други големи икономики. Според копие от документа на ЕК, с което „Таймс“ се сдоби, планът предвижда съкращаване на парниковите емисии с 30 процента до 2020 г. от нивата през 1990 г. и ще струва на ЕС допълнителни 33 милиарда британски лири до 2020 г.

Настоящата цел от 20 процента вече струва 48 милиарда лири. ЕК заяви, че по-ниската степен е станала по-лесно постижима заради рецесията, която доведе до спад на емисиите в ЕС с повече от 10 на сто миналата година, тъй като хиляди фабрики бяха затворени или намалиха производството си. Емисиите миналата година вече бяха достигнали 14 процента под нивата от 1990 г.

Планът сочи също, че по-високата цел ще намали замърсяването на въздуха от изкопаеми горива и ще подобри здравето на милиони хора, в резултат на което ще бъдат генерирани икономически изгоди в размер на 8 милиарда британски лири годишно поради факта, че населението ще е по-здраво. Той обаче може да доведе до търговски войни, тъй като предполага, че европейската промишленост може да бъде защитена с налагане на мита върху вноса в ЕС от страни извън съюза, които нямат толкова стриктен контрол върху въглеродните емисии. Митата могат да бъдат наложени с изискване за вносителите да купуват разрешителни за въглеродни емисии.

Според британски експерт едностранното налагане от страна на ЕС на целта от 30 процента ще навреди на европейската икономика, тъй като сега тя не може да си позволи това.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.