Путин също поиска повече и по-модерни оръжия

Владимир Путин с нов модел пистолет. Снимка: ижмаш

Премиерът Владимир Путин посети най-големия руски концерн за производство на стрелково оръжие „Ижмаш“ в Ижевск – столица на Удмуртската република. Предния ден президентът Дмитрий Медведев бе заявил пред шефовете на силовите ведомства в страната, че до 2015 г. делът на модерната техника в руските въоръжени сили трябва да достигне 30 на сто. На съвещание за осигуряването на модерни стрелкови оръжия за руската армия Путин постави вчера три задачи: да се разработят технически задания за основните видове оръжия за близък бой, да се определи обемът на държавната поръчка и трето – да се модернизира оръжието.

Министър-председателят заяви, че естествено са му били представени нови разработки, но голяма част от оръжията са остарели. „Обновяват се само към 5 процента. Затова е необходима ясна програма за модернизация на предприятията от отбранителния комплекс, подкрепена с финансови ресурси.“ По думите на Владимир Путин руската „многострадална държавна оръжейна програма е необходимо да бъде приета до края на годината“, пише „Новие известия“. За изготвяне на тази програма за идното десетилетие всяко от руските силови ведомства трябва до седмица да изпрати в правителството списък със стрелковите оръжия, от които има нужда, информира „РБК дейли“.

Русия може успешно да конкурира другите държави в производството на стрелкови оръжия и оръжия за близък бой. Такива оръжия, произведени в Русия, се използват в около 100 страни, но въпреки стабилното търсене в чужбина и търговските марки, познати в цял свят, са необходими нови усилия. Иначе федерацията неизбежно ще изостане, което заплашва с най-плачевни последици, предупредил Путин, цитиран в материала.

Състоянието в отрасъла е по-лошо, отколкото в руската отбранителна промишленост като цяло, призна пред журналисти в Ижевск вицепремиерът Сергей Иванов. „Браншът не е пипан още от съветско време, създаван е за друга армия. Днес обаче живеем в един свят, в който независимо от техническия напредък оръжието за близък бой е крайно актуално, например при специални или антитерористични операции“, добавил Иванов според „РБК дейли“. Най-важното е, че през годините на упадък в руската отбранителна промишленост рязко падна качеството на патроните, изтъква висш служител от отрасъла, цитиран във „Ведомости“. Според друг участник в съвещанието при Путин Русия може да излезе от положението, като изгради нов, изцяло модерен завод за патрони. Такива предприятия не са строени във федерацията от четвърт век насам. Правителството вече е получило съответното предложение, допълва оръжейният производител.

Пред Владимир Путин бяха демонстрирани вчера и руски безпилотни летателни апарати, отбелязва „Росийская газета“. „Те не отстъпват на израелските аналози“, констатира Андрей Зорин, директор на „Ижмаш безпилотни системи“. „За жалост, налага се да монтираме на тях американска и японска техника“, добавя той. Руският премиер иска от министъра на отбраната Анатолий Сердюков да обърне внимание на тази продукция и подчертава, че един руски безпилотен самолет струва близо един милион рубли – много по-евтино от чуждестранните аналози (1 щатски долар е равен на 31,4293 рубли според курса на руската Централна банка).

„Ижмаш“ извади късмет – взето е решение комплексът да бъде обновен със средства от руския държавен бюджет. След посещението на Путин пари за модернизация ще има. Военните обаче няма да купуват автоматично оръжието, произвеждано от концерна. Оръжейниците очакваха премиерът да разпореди на военните да купуват продукцията им. Той обаче нареди на оръжейниците да обновяват производството, за да поискат самите военни да купуват техните изделия, пише „Комерсант“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.