Двете Кореи – предчувствие за война

Военен парад в Северна Корея. Снимка: kreml.org

Северна Корея прекъсна всякакви комуникации с южната си съседка и заплаши с ответни мерки, ако морската й граница бъде нарушена. Решението бе обявено на фона на нарастване на напрежението на полуострова заради потопяването на южнокорейски военен кораб. То идва след месеци на влошаващи се отношения между севернокорейския лидер Ким Чен-ир и правителството на южнокорейския президент И Мюн-бак. Това е най-напрегнатата ситуация напоследък в отношенията между двете страни, отбелязва британският вестник. След като Северна Корея очевидно потопи южнокорейския военен кораб миналия месец, годините на бавен и често пъти болезнен дипломатически напредък бяха просто пометени, смята „Таймс“.

Няма официално потвърждение на информацията, че Ким Чен- ир е поставил милионната си армия в бойна готовност. Тази седмица обаче се планират съвместни военни учения между южнокорейски и американски сили. Сеул обяви по-рано, че прекъсва търговските отношения със северната си съседка и забрани на нейни кораби да преминават по морските й пътища в отговор на потапянето на военния кораб. Според южнокорейски експерти тези санкции ще струват на Пхенян близо 250 милиона долара годишно.

Южна Корея ще поднови също пропагандните излъчвания по радио и високоговорители по силно охраняваната сухопътна границата, за да изпраща съобщения към евентуални дезертьори. Северна Корея без съмнение също ще инсталира отново собствените си батареи от оглушителни високоговорители и огромни плакати с обидни лозунги, отбелязва „Таймс“.

„Гардиън“ отбелязва, че отношенията на разделения полуостров са се влошили рязко, след като И Мюн-бак стана президент на Южна Корея миналата година и сложи край на „слънчевата“ политика на предшественика си на подпомагане на Севера. Според американски експерт във Вашингтон севернокорейците виждат в това главния източник на конфликта, който доведе до тази поредица от събития – възглед, който очевидно не се споделя от Южна Корея. Експертът посочва, че равнището на враждебност и липсата на взаимодействие е безпрецедентно за последните 12 години. Въпреки това анализатори смятат, че нито една от двете страни не иска военни действия, тъй като цената би била прекалено висока, но предупреждават за риск от схватки, които могат да излязат извън контрол.

„Ню Йорк таймс“ пише, че Северна и Южна Корея са засилили дипломатическата си конфронтация вчера заради потапянето на южнокорейския военен кораб. Южна Корея обяви, че отново ще заклейми Севера като свой „най-голям враг“, а Северна Корея прекъсна почти всякакви отношения с далеч по-богатата си съседка. Американски служители са внимателни в публичните си изявления, за да не дадат на Севера повод за допълнително ескалиране на напрежението. Военни служители казаха, че в региона не са изпратени допълнителни сили, кораби или самолети – стандартна практика в много предишни кризи, включително през 2003 г., припомня изданието. Служители, следящи активността в района чрез сателити, казаха, че няма необичайни дейности в главния ядрен обект на комунистическата страна.

Най-голямото притеснение обаче за администрацията на Обама е, че дипломатическите схватки между двете страни могат да прераснат, умишлено или случайно, във въоръжен конфликт, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Въпреки напрежението и двете страни оставиха отворена най-голямата си съвместна инициатива – индустриалния парк Кесон, макар че дейността му се очаква да бъде осакатена. Нито една страна, изглежда, не предприема окончателната стъпка, поне засега, да премахне последния знак за напредък в подобряване на отношенията през последното десетилетие и да загуби десетките хиляди работни места, които индустриалният парк създаде.

Пхенян няма да пострада кой знае колко от санкциите на Южна Корея, твърди московският вестник „Новие известия“. Севернокорейците почти не развиват външноикономически връзки, ако не се брои крайграничната търговия с Китай. Съвместните проекти с Юга, предимно в туризма, в момента вече са замразени с изключение на индустриалния парк Кесон, пояснява изданието. Ситуацията не бива да се драматизира излишно. Двете Кореи само си разменят заплахи, доста сдържани при това, и нещата надали ще стигнат до директен конфликт, коментира пред всекидневника московски политолог.

За КНДР е важно да поддържа известно напрежение в отношенията с Юга, тъй като от това зависи оцеляването на режима в Пхенян. Евентуална война обаче ще означава самоубийство за севернокорейската върхушка. Дори ако оставим настрана повече от вероятната намеса на САЩ в подобен конфликт, разликата във военните потенциали на Севера и на Юга е огромна. И ако избухне война, Пхенян няма да има съюзници – Ким Чен-ир чудесно разбира това, добавя руският аналитик пред „Новие известия“. Според съобщения от Вашингтон военната риторика на двете корейски държави е заварила неподготвена американската администрация, отбелязва руският „Независимая газета“.

От една страна, САЩ гръмогласно говорят, че подкрепят всички изявления на Сеул, и му обещават тясно военно сътрудничество, по-специално общи военни маневри през юни. От друга страна, американците виждат все по-ясно очертани рисковете от евентуален военен сценарий. Както изтъкна телевизия Си Ен Ен, Вашингтон се съгласи с мнението на Сеул, че потапянето на неговата корвета е било „акт на агресия“ от страна на Пхенян. Същевременно обаче американците избягват да използват официално израза „акт на война“, посочва „Независимая газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.