На чехите им писна от корупция, макар че са по-добре от България

На Марек му е омръзнало да се сблъсква с непрекъснато нарастваща корупция в бизнеса си в Прага – нещо, което не си бе представял, че все още ще бъде проблем толкова дълго след дивите първи дни на посткомунистическата трансформация преди две десетилетия. „Преди няколко години чиновниците се интересуваха от по-големите сделки, сега не се гнусят да искат подкуп и за най-дребната услуга“, казва Марек, мениджър на медийни събития, който като повечето бизнесмени, които интервюирахме за тази статия, отказа да ни каже пълното си име. С приближаването на парламентарните избори на 28 и 29 май чешките медии са пълни с истории за подозрителни сделки – от дребни поръчки до многомилиардни договори за строеж на шосета, осигуряване на обществени услуги или покупка на военно оборудване.

Нарастването на корупцията отврати много чехи от двете главни традиционни партии – десните граждански демократи и левите социалдемократи, които се редуваха във властта и носят най-голямата отговорност.  Това вероятно ще вкара нови партии в парламента, което може да предопредели състава на следващото правителство. Чехия премина през изключително успешна трансформация, имайки предвид нейната демокрация, по-добър стандарт на живот (80 процента от средното равнище за ЕС) и сигурност чрез интегриране в ЕС и НАТО. Но както в повечето други страни от Централна и Източна Европа, силните институции и доброто управление се развиват по-бавно, което води до неефективна правосъдна система, неспособна да накаже корупцията и злоупотребите.

„Ако не успеем бързо и цялостно да я оправим, непрозрачната и неефективна система, чрез която държавата разпределя ресурсите си, може да подкопае самата основа и на свободния пазар, и на демокрацията“, писа в статия миналата седмица Уестън Стейси, ръководител на Американската търговска камара в Прага. „Въпреки всички обвинения и възмущение прокуратурата не е успяла да събере доказателства за масови злоупотреби“, добави той. Камарата ръководи група експерти, които са изготвили план за подобряване на възлагането на обществените поръчки, опитвайки се да принуди партиите да го приемат като точка в програмата си за следващото правителство.

Миналата година страната с население 10,5 млн. души падна със седем позиции до 52-ро място в класацията на възприятието за корупция на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“ – зад централноевропейските си съседи и повечето западни страни. Чехия все пак се класира по-добре от България, която се лиши от 1 млрд. евро фондове от ЕС, спрени заради ендемична корупция, и която се нарежда на 71-во място в списъка наред с Гърция и Румъния като най-зле представилите се страни от ЕС.

Но много чешки поръчки се възлагат без търгове, някои не са публикувани, поставят се странни условия, за да се елиминират конкурентите, а победителите често имат анонимна структура на собственост, пораждайки подозрения за връзки с политици. Ян, пражки предприемач по информационни технологии, обясни как се възлагат някои от сделките, на които е бил свидетел. „Създавате голям проект, практически без нищо в него, но който струва луди пари, възлагате го на приятели, които намират някого, който свършва реалната работа за минимална част от цената, и прибирате в джоба си останалото“, разказва Ян. Той нарича тези проекти „цепелини“.

Социологическо проучване на агенция CVVM през март установи, че 42 на сто от чехите са убедени, че повечето чиновници взимат подкупи.
Проучване на Чешката конфедерация на индустрията през април установи, че според 29 на сто от фирмите корупцията се е влошила в сравнение с отпреди една година. Само 2 на сто смятат, че има подобрение. Ръководителят на конфедерацията Ярослав Мил заяви, че компаниите изчисляват дела на рушветите и надутите сметки на 5 до 20 процента от цената на поръчката, което възлиза на милиарди долари годишно. „Става все по-зле. Корупцията се превръща в нещо обичайно, нещо, което се толерира“, каза той.

Една от сделките, привлекли вниманието, е военната поръчка за бронетранспортьори на стойност 14,4 млрд. крони (701,1 млн. долара), които според медиите са три пъти по-скъпи от същия тип, купени от Португалия. Министерството на отбраната твърди, че чешките имали по-добро оборудване. Владимир Коварж, собственик на компютърна фирма, разказа по телевизията как загубил търг за държавна поръчка за софтуер, въпреки че представил по-евтина оферта от победителя, но отхвърлил предложение на анонимни лобисти да даде 20 млн. крони на членове на тръжната комисия. Не са повдигнати обвинения по нито една от двете сделки.

Столицата Прага с 1,3 млн. жители се е превърнала в национален символ на непрозрачно управление. Най-скандалната поръчка, критикувана от пресата, е договор за проектиране на карти за заплащане за обществения транспорт, подобни на лондонската карта Oyster, на стойност 880 млн. крони (42,84 млн. долара), който бе спечелен от фирма, чиито собственици са неизвестни. Градската управа отрича да има злоупотреба и не са повдигнати обвинения срещу нито един чиновник. Прага бе запазена територия на консервативната Гражданска демократическа партия през последните две десетилетия. Това обаче приключи. Партията спечели 48,3 на сто от гласовете в столицата на последните парламентарни избори, но едва 23,5 на сто подкрепа в допитване този месец.

Появиха се граждански групи, които призовават хората да пропъдят традиционните стари партии. Една се нарича просто „Заменете политиците“, друга призовава да се подбират кандидати от дъното на партийните листи, така че да изскочат преди партийните лидери.
Нова партия със завладяваща антикорупционна реторика – Обществени дела на популярния журналист Радек Йон събира около 10 процента и може да стане посредник при съставянето на следващото правителство. Броени дни преди изборите остава несигурно кой ще управлява страната през следващите четири години. Хелена Хейдова, архитект, която трудно намира за кого да гласува, е скептична по въпроса дали това има някакво значение. „Има все повече и повече кражби. Чудя се дали следващият, който дойде, ще е по-добър“, казва тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.