Салати и йогурт вместо наденица с боб на Даунинг стрийт 10

Английска закуска. Снимка: дейлипикчър

Салати и йогурт с мюсли сменят колбасите, пържените картофи и боба в менюто в кухнята на Даунинг стрийт 10 – най-отчетливият знак за смяната на режима в сърцето на британското управление. Четиридесет и осем часа след напускането на Гордън Браун и смяната му с Дейвид Камерън, съпътствана и със смяна на съветниците, на смаяния персонал в барчето в подземието бе съобщено, че не предлага „достатъчно здравословна“ храна.  Друго ярко проявление на новата епоха на коалиционното правителство е Стив Хилтън, главният стратег на Камерън. С бръсната глава и неофициално облекло той е бил забелязан да се разхожда из „Номер 10“ по чорапи за ужас на държавните служители, свикнали на по-официални обноски.

Новият екип също така дискретно „скри“ сребърните прибори и по-претенциозните мебели, за да не попадат в обектива на телевизионните екипи, канени на Даунинг стрийт 10 за пресконференции и други изяви. Идеята, както било съобщено на държавните служители, е да се създаде по-аскетичен фон за новините от централата на премиера във време на финансови затруднения, когато новото правителство ще трябва да въведе редица болезнени мерки, за да намали огромния бюджетен дефицит на Великобритания.

Най-отчетливата промяна обаче се наблюдава в барчето, обичано от поколения от персонала на Даунинг стрийт 10 – малко помещение, разположено под коридора, който свързва вестибюла на „Номер 10“ със стаята за заседания на кабинета. В него има места само за 15 души. Повечето служители си купуват храна и си я отнасят на бюрата. По времето на Браун, който обитаваше „Номер 10“ от юни 2007 г. до този месец, основното меню там включваше колбаси, боб с пържени картофи, ориз с къри, овчарски пай с пържени картофи, мусака с пържени картофи и свинско в сладко-кисел сос с ориз. Този подбор беше достатъчен, за да задоволи непретенциозния вкус на бившия премиер. В петък обикновено се сервираше риба с пържени картофи.

Само че помощничка на един от близките съветници на Камерън се оплакала от липсата на здравословна храна, с което предизвикала паническо търсене на нови предложения за алтернативно меню. Твърди се, че е намерено решение, като барчето започнало да носи кутии със салата и йогурт с мюсли от по-големия бюфет на канцеларията на кабинета, намираща се в съседство. „Навсякъде се правят промени – от Стив Хилтън, който се шляе по чорапи, до кутиите със салати в барчето“, коментира вътрешен човек. „Едно момиче слязло долу и казало на персонала, че не сервира достатъчно здравословна храна. За Браун и неговите хора си беше достатъчно добра. В Белия дом при Бил Клинтън си имаха котарака Сокс. Сега си имаме наша версия“, продължава той.

Браун работеше със съветниците си в по-официална обстановка. Всички винаги бяха с костюми и вратовръзки. Един от бившите му сътрудници разказва: „Никой не би тръгнал да се разхожда по чорапи. Гордън би сметнал това за наистина много странно.“ Камерън, чийто екип от консерватори обитава „Номер 10“, докато Ник Клег и неговите помощници либералдемократи са настанени в канцеларията на правителството, планира да се пренесе тази седмица с младото си семейство от дома си в Западен Лондон в жилищната част на Даунинг стрийт 10, съобщи самият той пред „Дейли телеграф“.

Освен това той намали отряда от охранители, който съпътстваше неговите предшественици, и обеща да изминава пеша краткото разстояние от Даунинг стрийт до Камарата на общините „винаги, когато може“. Преди няколко дни говорител на правителството потвърди, че Камерън заедно с жена си Саманта и децата си – шестгодишната Нанси и четиригодишния Артър, ще се нанесат на Даунинг стрийт. Те вероятно ще останат в по-малкия апартамент на номер 10, докато траят някои преустройства на номер 11 – в кухнята, както и „освежителен ремонт“ на жилищната част, която е по-голяма от тази на номер 10. Всички разходи за ремонт, които надхвърлят стандартния бюджет, определен за тази цел, ще бъдат заплатени от семейство Камерън.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.