МВР си измисли “Културна” мафия, за да я пребори успешно

Ден, след като сп. “Икономист” написа, че България става полицейска държава, ченгетата направиха поредната акция с интригуващо наименование – “Културните”.

Ако четеш съобщенията на МВР – страшна акция, хванали са страшни бандити – “Заловен таен търг на картини”. “Незаконна търговия с културни ценности”, “Нелегален аукцион” и т. н.

Само че… Търгът се провежда в хотел “София”, на пъпа на столицата. Покани са разпратени навсякъде, месец по-рано, и отново в дните преди търга. Отпечатан е каталог. Търгът е организиран от аукционна къща “Аполон и Мeркурий”, която има сайт и е обявила датата и картините, които ще участват отдавна. И това е поредният от десетки търгове, които същата организира в последните 10-ина години. Спазват законите. На търга няма крадени картини, нама фалшификати. Нито уникати от стари майстори. Какво тогава?

Отговорът е прост – поредната полицеска глупост. Да си поиграем на борци с мафията. Този път ще ударим “културната мафия”. Ако няма такава , ще я измислим. Операция “Културните”. И полицията блокирала хотела, затворила в залата с търга 50-60 души и не дала да излизат. Дошла линейка, защото един диабетик припаднал. Ченгетата взели касетата от камерата на екипа на Сашо Диков от телевизия “Канал 3”…

“Полицията  започна досъдебно производство за незаконна търговия с културно-исторически ценности”, съобщава МВР. По същия начин съобщаваше години наред, като извади от джобовете на някой нумизмат 20 бронзови монети за 50 лв. общо, че са заловили “ценни антични монети и предмети”. А олигарси като Божков колекционираха пред очите на всички златни предмети и мраморни статуи и никой не му направи един обиск. Очевидно покровителството над Божков продължава, за сметка на онези, които търгуват открито с картини.
После, когато това т. нар. производство влезе в съда, ще се окаже, че няма достатъчно доказателства. И МВР ще обвини съда, че е лош, корумпиран и т. н.

Впрочем, намесата на МВР в търговията с картини не е никак безобидна и не е въпрос на некомпетентност, а услуга на бизнес интереси. Най-вероятно един най-голям брадат началник в министерството на културата е казал: “Абе, тия копеленца пак правят търг на картини, Цветанов, я ги вижте там, бе!” Щото как така някой ще търгува с картини… И Цветанов ги „видял“. Щото той по друг начин не „вижда“.

Целта е да няма официални търгове с наддаване, а разни посредници да намират тайно на богаташите картини и да прибират комисиони. И разни такива да казват кое е скъпо и кое не и да печелят проценти от продажбите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.