Операция „Top Kill“ продължава, ще бъде ли запушен петролният теч?

Подводен кадър от операция „Top Kill“. Снимка: от тв екрана

Операцията, наречена „Top Kill“, за запушване на петролния теч на дъното на Мексиканския залив  ще продължи поне още 48 часа, съобщиха от „Бритиш петролиъм“ за Ройтерс. В момента, в който вниманието на света е насочено към операцията за овладяване на разлива, предизвикал катастрофални последици за околната среда в Мексиканския залив, в публичното пространство се появи документ на британската компания, наела кладенеца, според който тя е обмисляла два варианта за обезопасяването му и е избрала по-рискования, отчасти по финансови причини.

„Бритиш петролиъм“ е избрала да изгради циментова запушалка на кладенеца, която обаче била слабо обезопасена и ако намиращият се в кладенеца газ успеел да проникне до неговия изход, само една пломба го деляла от водата. Ако беше предпочела другия вид запушалка, компанията щеше да обезопаси кладенеца с две пломби, разкрива документът, предаден на „Ню Йорк таймс“ от следовател, работещ за Конгреса.

Директорите на „Бритиш петролиъм“ ще бъдат подложени на тежък разпит за практиките за ограничаване на разходите, вероятно довели до екокатастрофата. Те ще дадат обяснения пред Комисията по природните богатства към Камарата на представителите. „Бритиш петролиъм“ плаща по около половин милион долара на ден за правото да пробива кладенци в района, където потъна платформата „Дийпуотър хорайзън“, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Забавянето от 43 дни е струвало на компанията над 21 милиона долара от 20 април, когато при експлозията на платформата загинаха 11 души.

Операцията по запушване на теча включва изливане на сгъстена кал от кораб на повърхността върху морското дъно и в пететажно съоръжение за предотвратяване на експлозия, поставено върху кладенеца. Ако всичко премине добре, калта ще навлезе на две и половина мили под гърлото на кладенеца и на практика ще го запуши. След това ще се намесят инженери, които ще поставят циментови тапи, за да запечатат кладенеца окончателно. Много неща обаче може да се объркат, предупреждава „Вашингтон пост“.

По повод екологичната катастрофа, която президентът Барак Обама определи като сърцераздирателна, той заяви, че става все по-неотложно да се приеме закон за енергетиката. Петролният теч подчертава необходимостта САЩ да преминат от изкопаеми горива към слънчевите лъчи, вятъра и други възобновяеми източници на енергия, заяви президентът.

В широкомащабната операция за запушването на теча участват 22 000 души и 1100 плавателни съда, а ръководството на „Бритиш петролиъм“ следи събитията от контролен център в Хюстън. Анкета на Си Би Ес нюз показва 70 процента неодобрение на действията на британския петролен гигант за овладяване на катастрофата, а 45 на сто са недоволни от реакцията на Барак Обама. Компанията вероятно ще трябва да изплати обезщетения, надхвърлящи обичайния максимум от 75 милиона долара, отбелязва „Гардиън“. Акциите на „Бритиш петролиъм“ се сринаха с 28 процентни пункта, а компанията загуби 84 милиарда долара от пазарната си стойност.

Операцията по запушване на теча е изключително сложна. Никога досега не е правено подобно нещо на една миля под повърхността, при налягане от няколко атмосфери. Целият свят може да наблюдава дейностите по запушването на живо по интернет. На карта са поставени всички остатъчни надежди, че екологичната катастрофа в Мексиканския залив може да бъде ограничена. Заложено е и бъдещето на „Бритиш петролиъм“ – една от най-могъщите компании в света и най-голямата от базираните в Лондон. Не се знае дали тя ще оцелее, ако течът продължи още някой и друг месец, коментира „Индипендънт“. Според шефовете на петролния гигант в Хюстън шансът за успех на операцията е между 60 и 70 процента.

Катастрофата заплашва да нанесе тежък удар на демократите на частичните избори за Конгрес през ноември, което е още една причина те да искат да овладеят кризата възможно най-бързо. Протичащата в момента операция не е последният коз на „Бритиш петролиъм“, подчертава генералният директор на компанията Тони Хейуърд. Ако сегашните усилия не се увенчаят с успех, „Бритиш петролиъм“ ще постави конструкция за ограничаване на разлива върху сегашното съоръжение за предотвратяване на експлозии, разположено на дъното, върху кладенеца.

Ако операция „Top Kill“ не успее, това не само ще предизвика нова вълна на гняв срещу неспособността на британската компания да се справи със ситуацията, но ще засили и натиска върху Белия дом да поеме контрола върху усилията за овладяване на кризата, пише „Таймс“. Над 130 дела са заведени срещу компанията „Бритиш петролиъм“, която е наела кладенеца, срещу „Трансоушън“, която извърши сондажите и обработваше кладенеца, и срещу „Халибъртън“, която беше наета от „Бритиш петролиъм“, за да циментира гърлото на кладенеца след приключването на сондажите миналия месец.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.