Какво получи Китай, за да подкрепи санкции срещу Иран?

Седмица след като обяви споразумението за размяна на уран, сключено с Турция и Бразилия, Иран официално представи предложението на базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) и, като направи това, от гледна точка на Техеран, прехвърли вербалната топка обратното в полето на Съединените щати и техните съюзници. Вашингтон обаче обезсмисли най-новия гамбит на Иран още същия ден, като обяви нов пакет от санкции, който ще бъде представен в Съвета за сигурност на ООН, с така скъпоценната подкрепа на Китай.

Преди Пекин бе главното препятствие пред приемането на нови санкции, като настояваше, че такива мерки ще са контрапродуктивни, и призоваваше всички страни да положат още по-големи усилия, за да намерят решение по пътя на диалога. Съдейки по техните реакции досега, от китайците можеше да се очаква, че ще отговорят на предложението на Турция, Бразилия и Иран с призив всякакви дискусии за санкции да бъдат отложени, докато не бъде изпробван потенциалът на този нов механизъм за изграждане на доверие. Вместо това, те подкрепиха САЩ, като казаха, че Иран е длъжен да направи повече, за да успокои международните безпокойства за целите на своята ядрена програма. И така, какво се промени?

Анализаторът Питър Лий изтъква, че китайците твърдят, чрез коментари в официалните издания, че Пекин е извлякъл значителна печалба от своята подкрепа. Пекин не само смекчи санкциите, които ще бъдат приети от Съвета за сигурност, за да си гарантира, че те няма да му попречат да разшири и без това вече солидните си икономически връзки с Иран; китайски анализатори освен това твърдят, че, по време на една продължителна серия от преговори с Вашингтон, тяхното правителство е получило гаранции, че китайските компании ще бъдат освободени от едностранните санкции, с които Съединените щати наказват бизнес партньорите на Ислямската република от трети страни.

„Китай смята, че не бива да бъдат наказвани заради иранския (ядрен) въпрос нито редовната икономика и търговия, нито пък страните, които поддържат нормални, законни икономически отношения с Иран“, написа коментатор във влиятелния китайски вестник „Глоубъл таймс“. Статията твърди, че Китай на практика си е осигурил съгласието на САЩ, че при всички нови санкции, наложени от Съединените щати и техните европейски партньори, значителните интереси на Китай в иранската енергетика, търговия и финансов сектор ще бъдат защитени. Ключова комисия на американския Конгрес съобщи във вторник, че отлага с месец одобряването на пакет едностранни санкции, като се позова на напредъка, постигнат в ООН.

Масово е разпространено схващането, че бъдещите санкции са по-важни от тези, вече наложени от световната организация, които са твърде ограничени, за да променят поведението на Иран. И ако сътрудничеството на Китай в ООН ще му е спечелило освобождаването от всички едностранни мерки, наложени от САЩ и техните основни съюзници, това ще е добра новина за иранската икономика, за която Китай се превръща в главен чуждестранен акционер, а също така, макар това да е спорно, и за китайските компании, инвестиращи в енергийния сектор на страната.

Докато Съединените щати отхвърлят засега сделката, постигната от Иран с Бразилия и Турция, като номер, предназначен да предотврати нови санкции, Китай е по-ентусиазиран, като подчертава, че диалогът е пътят за излизането от задънената улица. „Обсъждането на иранския ядрен въпрос от Съвета за сигурност не означава край на дипломатическите усилия“, заяви във вторник говорителката на китайското министерство на външните работи Цзян Юй. „Ние оценяваме и приветстваме споразумението, постигнато между Бразилия, Турция и Иран за изследователския (ядрен) реактор в Техеран“, каза тя и изрази надежда, че новото предложение ще доведе в скоро време до официално споразумение с Международната агенция за атомна енергия.

Въпреки че иранците бяха хванати неподготвени от китайската подкрепа за обявените от американския държавен секретар Хилари Клинтън нови санкции, според Питър Лий е възможно Иран да приеме, че намесата на Пекин може и да е полезна при определени обстоятелства. Достатъчно любопитен факт: в реч в сряда, президентът Махмуд Ахмадинеджад се нахвърли с критики върху Русия за това, че подкрепи позицията на САЩ, като предупреди, че тя ще бъде смятана за „исторически враг“, ако поддържа усилията за оказване на натиск върху Иран, но той изглежда избегна да нападне китайската подкрепа за същия този пакет санкции.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.