Афганистанците смятат, че САЩ финансират талибаните

Даниела Пелед

Почти невъзможно е да се намери някой в Афганистан, който да не смята, че САЩ финансират талибаните. Най-убедени в това изглеждат предимно високообразованите афганистански професионалисти, които са наети от ИСАФ и Ю Ес Ейд и международни медийни организации и дори съветват американски дипломати. Афганистански приятел, който говори безупречен английски и обича да цитира Чарлз Дикенс, Бертолд Брехт и Антон Чехов, казва, че причината е ясна. „САЩ имат интерес да удължат конфликта, за да могат да останат в Афганистан в дългосрочен план“.

Продължаващото насилие между коалиционните сили и талибаните само по себе си е просто доказателство.
„В нашата страна казваме, че са нужни две ръце, за да ръкопляскаш“, каза той, като плесна с ръце, за да демонстрира. „Само с едната не става“. Твърденията му са добре аргументирани, макар че леко развали ефекта, като ми обясни, че нито един евреин не е загинал в атенатите срещу кулите-близнаци в САЩ. Не става въпрос само за природните ресурси на Афганистан, но и за стратегическото разположение на страната, според неговата логика. Контролът върху страната дава на САЩ власт над Индия, Русия, Пакистан и Китай, да не говорим за всички централноазиатски страни.

„САЩ използват Израел, за да заплашват арабските страни и искат да използват Афганистан по същия начин“, казва той. „Който контролира Азия в бъдеще, ще контролира света.“ „Дори едно петгодишно дете знае това“, ми каза журналист от Кабул, като постави ръката си ниско над земята за илюстрация. Вижте Хелманд, казва той. Как може 15 000 войници от международните и афганистанските сили да не успеят да разбият хиляда лошо въоръжени талибани? А що се отнася до британците, очевидно те искат да останат в Афганистан още повече от американците. Причината те да искат да преговарят с талибаните е да ги включат в правителството и да укрепят по този начин британското влияние.

Това не са просто някакви смътни предубеждения или налудничавите теории за конспирация, които изобилстват в Близкия изток. Зад това стои високо структуриран и подреден анализ. Ако САЩ наистина искат да разгромят талибаните, както ме питат много хора, защо не се захванат с тях в Пакистан? Причината е проста, каза ми един приятел. „Докато не се отървете от гнездото, проблемът ще продължи. Ако те елиминират талибаните, САЩ няма да имат причина да останат тук.“ Доказателството е многопластово, казват те (макар че изглежда включва фразата, която със сигурност изумява всеки журналист: „всички знаят, че..“)

Сред нещата, които всички знаят, е че войници от афганистанската национална армия докладват как след превземането на талибански бази са открили същите боеприпаси и оръжия като своите, които са доставени от САЩ. САЩ финансират медресетата както в Афганистан, така и в Пакистан, от които излизат младите талибани. Американски бойни хеликоптери редовно извършват доставки зад талибанските бойни линии. Хуманитарните организации не са нищо повече от прикритие за разузнавателните служби, отивайки в райони, където армията не може лесно да достигне, за да събере данни. Дори най-скромният проект за обучение по акушерство е издънка на разузнаването.

Политолог, който работи като съветник за американски агенции в северната част на страната, разказва как хората се страхуват от продължаващото влияние на полевите командири представи гледната си точка, като описа насилието и корупцията, достигащи банковата сфера, правителството и търговията. Афганистанците мразят тези командири, казва той, но САЩ искат те да останат. „Ако те бъдат отстранени, а на тяхно място дойдат компетентни и честни хора, ние ща имам собствени приходи. Ние бихме имали наша собствена икономика и бихме търсили инвестиции с прозрачност. Бихме имали истинска армия, която да ни защитава и да служи на Афганистан“.

Защо тогава тези добре образовани афганистански професионалисти работят за правителства, за които са убедени, че искат да впият ноктите си в страната им? Техният патриотизъм не е фалшив – с уменията си те лесно могат да учат или работят в чужбина, но избират да останат, за да построят едно по-добро бъдеще за страната си. Афганистанските изпитват историческо подозрение към всяка чужда сила в страната им и може би с устойчивостта на една нация, която е изпращала един окупатор след друг, те имат готовност да изчакат, убедени, че волята на САЩ ще се пречупи преди тяхната собствена.

Те не искат НАТО да напуска следващите 15, може би 20 години, така или иначе. Толкова време ще е необходимо на афганистанските институции, за да могат да започнат независимо съществуване. Междувременно, както моят обичащ литературата приятел, който работи за няколко американски агенции, ми казва, няма никакво противоречие относно оцеляването. „Обичам да нося Бенджамин Франклин в джоба си“, усмихва се той. Дотук с битката за сърцата и умовете.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.