Полицай да съм, първа радост е за мене

Цветан Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

Не за мене, а за Цветан Цветанов. Защото иначе трябваше да е учител по физкултура в някое училище. Представям си как е протекло интервюто му за постъпване на работа: „Цветанов, вие какво сте завършили? Физкултура. А искате да станете полицай? Да. Одобрен сте.”

Аз не искам да стана полицай, защото не съм физкултурник. Нито каратист. Нито пожарникар. Макар че полицаите много пъти, като разберат, че съм юрист, ми казват: „Ааа, колега значи?”

Не съм ви колега и нямам намерение. Сега ще ви обясня какво сте вие и какво ви отличава от истинските полицаи, или от онези по филмите:

Некадърността. Не че е запазена марка за вас, естествено, защото е навсякъде, където държавата кадрува. Въпрос на подбор, но не на естествения, а целенасочения. Няма нищо общо с еволюцията.

Милиционерщината. Няма нужда от определение. Това е призвание и завет, който и досега спазвате свято.

Полицейщината. Желанието да упражняваш властта си във вреда на правата на другите, защото ти просто имаш власт. Машина за принуда.

И няколко неща, които нямате (фундаментални, и докато не ги придобиете, ще сте тия три неща, по-горе):

1. Почти никакви познания за закона, освен този за МВР.

2. Достойнство. Като ви видя на улицата какви сте смачкани, одърпани, с цигара в ръка или с ръце в джобовете, или с палка, зелена жилетка и алчен, празен поглед, ми се повръща. Но това няма да го имате скоро. Зависи от някои фактори, които няма да ви обяснявам.

Полицаи с полицейска кола на дежурство. Основната работа на патрулиращите е да се скатават по време на дежурства и да се показват, като ги извикат по радиостанцията. А вечер седят на гюме на входовете на кварталите, за да рекетират шофьорите за алкохол. Заедно с показните акции тип „долу на земята“, дали МВР ще се сети да накара редовите полицаи да спазват закона и да си вършат работата – да патрулират, да пазят хората и жилищата им, вместо да събират рушвети и да се скатават? Снимка: архив на e-vestnik от блока „Виж ченгетата“

3. Не служите на закона. Законът е върховната власт на демокрацията. А вие нямате представа и от двете. Защото не разбирате и двете.

4. Уважение. Към хората без униформа.

Мога да се хвана на бас, че последната акция на полицията (или вече предпоследната, защото те нямат спирачка), тази за аукционите на предмети на изкуството, е както поръчкова, така и никога няма да доведе до осъдителни присъди. Защото и в нея присъстват още три понятия, от които българската полиция, днешната, не снощната, не разбира: аукцион, изкуство и полиция.

Ще направя още една крачка. Уверен съм, че вие виждате в нас- гражданите, врагът, който ви дразни с постоянните си претенции за извършени престъпления. А това е толкова грозно от наша страна. Защото искаме да работите. Наистина е недопустимо. Защото освен всичко друго, сте непоправимо мързеливи. Кърлежи. Смучете пари за безотговорното си съществуване, впили бюджетни вендузи в срамните части на данъкоплатеца. Който все още ви позволява да се хрантутите на негов гръб, макар че нямате основание дори и за социална помощ.

От блога на pontis

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.