Доктрината Обама: „Войната срещу терора“ вече не е основна за САЩ

Барак Обама разговаря по телефона с Дмитрий Медведев в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

САЩ официално изоставиха „войната срещу терора“, след като вчера президентът Барак Обама представи първата си стратегия за национална сигурност, която отхвърля доктрината на Буш. „Доктрината Обама“ очертава дневен ред на глобален ангажимент, но също така изтъква заплахите от вътрешния тероризъм, компютърния тероризъм, икономическата криза и климатичните промени. Тя се стреми да редактира конфронтационната реторика от времето на Буш, като се обявява против тясното съсредоточаване върху борба срещу „ислямофашизма“ или тероризма, пише „Таймс“

Предупрежденията във връзка с вътрешния тероризъм, седмици след неуспешния опит за атентат на „Таймс скуеър“, отразяват променения възглед на Белия дом за отношението между вътрешните и външните заплахи. „Сега ние се придвижваме отвъд традиционните разграничения между вътрешната и националната сигурност. Това включва решимост за предотвратяване на терористични нападения срещу американския народ чрез съгласуване на действията, предприемани в чужбина, с действията, които предприемаме у дома“, се казва в стратегията на Обама.

Според новата доктрина ударението ще бъде поставено върху дипломацията, а до военни действия ще се прибягва в краен случай. Външнополитически анализатори обаче изразиха съмнения дали представената от Обама стратегия за национална сигурност наистина се различава значително от тази на неговия предшественик, както твърди Белият дом. По думите им въпреки че се фокусира върху международното сътрудничество, а не върху едностранните действия, тя не отхвърля превантивните военни удари, пише в. „Гардиън“.

Основен елемент на новата доктрина е разширяването на връзките на САЩ с „други ключови центрове на влияние“ като Китай, Индия и Русия и с набиращи сила държави като Бразилия, Южна Африка и Индонезия, пише вестник „Вашингтон пост“. Стратегията запазва досегашната политика към Афганистан, Пакистан, Ирак, а също към Иран и Северна Корея, и изтъква, че отношенията на Америка с европейските съюзници продължават да бъдат „крайъгълен камък на ангажимента на САЩ в света“.

Новата доктрина отделя подчертано внимание на войната в Афганистан и на въздушните удари с безпилотни самолети срещу бойци в Пакистан, но отхвърля възприетото от Буш фокусиране върху борбата с тероризма като организационен принцип на политиката по сигурността. Според Обама борбата срещу „насилствения екстремизъм“ (избягва се думата „ислямски“) е само част от цялостната стратегия, която откроява като главна заплаха за Америка и за глобалната сигурност оръжията за масово унищожение, особено ядрените, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.