Карпов и Каспаров на ход срещу Кремъл

Михаил Швирц, Дилън Маклейн

Охранители, изпратени от висш съветник на Кремъл, завзеха без предупреждение миналата седмица елегантна, строена преди революцията къща в елитно предградие на Москва. И казаха на наемателите й да се изнесат незабавно. Пролича, че Руската шахматна федерация РШФ е попаднала под обсада. Това е най-драстичният ход засега в жестоката борба за контрол над играта, която десетилетия наред бе доминирана от руснаци и все още е извор на национална гордост. Но шахматното превъзходство на Русия отслабна през последните години заедно с интереса към самата игра и сега борбата се води за това как да бъде превъзмогнат спадът и Русия да възвърне авторитета си в шахматния свят.

Конфликтът противопостави коалиция от двама бивши световни шампиони и някогашни врагове – анти-Кремълския активист Гари Каспаров и Анатолий Карпов – срещу високопоставени руски представители. Карпов тази година шокира сдържаните шахматни среди на Русия, като заяви намерението си да се бори за руската кандидатура за президент на Световната федерация по шахмат ФИДЕ срещу официозния кандидат на Кремъл. Двамата шахматисти обвиниха чиновниците в корупция и некомпетентност, а Кирсан Илюмжинов, руски провинциален лидер и сегашен президент на федерацията – в психическа лабилност.

Илюмжинов, когото свързват с убийството на поне един журналист, получи подкрепа да запази поста си от няколко правителствени топ-чиновници, включително председателя на Руския олимпийски комитет и високопоставен съветник на Кремъл Аркадий Дворкович. В страната, където шампионите по шахмат са почитани като национални герои, руските медии заръфаха конфликта със стръвта на американски таблоиди, отразяващи последните подвизи на Лейди Гага. Особена наслада им доставя да се занимават с Илюмжинов, който неведнъж е твърдял, че е контактувал с извънземни.

И наистина, изборът на Илюмжинов не изглежда особено сполучлив, и то не само заради твърденията, че в московския си апартамент е бил посещаван от извънземни в жълти скафандри. Назначеният от Кремъл лидер на обеднялата южна република Калмикия е известен най-вече с огромното си и придобито при неясни обстоятелства богатство, както и с фанатичната си привързаност към шахмата. Освен това той е начело на Световната федерация по шахмат през последните 15 години и на практика е председателствал упадъка на играта, който толкова тревожи руските чиновници, подкрепящи кандидатурата му.

За Карпов – ярка звезда на съветската епоха, когато шахматът бе важна платформа в пропагандните войни със Запада, Илюмжинов се е застоял на поста си прекалено дълго. За да го детронира, Карпов е готов дори да загърби дългогодишното си съперничество с Каспаров и собствената си склонност да стои настрана от политиката. В интервю Карпов заяви, че Илюмжинов е нанесъл трайни вреди на шахмата и на състезанието, което дефинира играта десетилетия наред – Световния шампионат по шахмат. „Престижът на световната титла по шахмат падна,“ подчерта той, добавяйки, че ръководството на Илюмжинов „удари сериозно по авторитета на федерацията.“

За изненада на мнозина в Москва, мнозинството членове на Руската шахматна федерация гласуваха този месец в подкрепа на кандидатурата на Карпов. Гласуването бе последвано от набега в офиса на Руската шахматна федерация. Охранителите бяха изпратени от Дворкович, който бе вицепрезидент на федерацията до излизането на миналогодишния указ, с който президентът Дмитрий Медведев забрани на представителите на Кремъл да заемат високи постове в спортните федерации.

Дворкович, който все още ръководи надзорния съвет на федерацията по шахмат, заяви в и-мейл, че рейдът е трябвало да бъде извършен, след като проверка е установила големи финансови нарушения във федерацията. Дворкович изпрати писмо и до федерациите на други държави, в което нарече кандидатурата на Карпов незаконна и ги призова да избягват всякакви отношения с него. Не е ясно защо Дворкович подкрепя толкова ревностно Илюмжинов, човек със съмнително минало, особено след упоритите слухове, че Медведев няма да го преназначи за лидер на Калмикия, след като мандатът му изтече тази година. Каспаров и други запознати предполагат, че официалните представители се опитват да потулят порочните бизнес практики на ФИДЕ.

„Зад всеки обществен конфликт в Русия стоят бизнес интереси,“ заяви Каспаров в друго интервю. „Хората, които контролират финансите на ФИДЕ, живеят по места като Атина. Касиерът е от Бермуда – знаете какво по принцип вършат финансовите консултанти от Бермуда, нали?“ Дворкович, чиито баща е бил изтъкнат шахматист, признава отчасти неуспехите на Илюмжинов. В интервю за радио „Ехото на Москва“ в събота той заяви, че „далеч не е доволен“ от начина, по който се управлява ФИДЕ в последно време. Но той изтъкна, че по-скоро би подкрепил Каспаров, а не вечния му съперник Карпов, който според него „не е съвсем почтен човек.“

В и-мейл Дворкович подчерта, че Илюмжинов има необходимите мениджърски умения, за да извърши реформи във ФИДЕ. И макар че приносът на Карпов към играта е „безспорен“, според него „ръководството на международна федерация изисква огромни управленски усилия и затова смятам, че Илюмжинов ще се справи по-добре.“ Независимо кой от двамата ще се озове на върха, руският кандидат трябва да си осигури гласовете на мнозинството страни-членки на ФИДЕ. Въпреки славата на Карпов, Илюмжинов си е изградил широка база на подкрепа в организацията – или я е купил, както ехидно намекват критиците му – и според опонентите му руските представители искат да го задържат на поста, за да си запазят контрола върху играта.

„Те се интересуват отчасти от реномето на ФИДЕ, но само доколкото могат да контролират федерацията и нейните материални и финансови потоци,“ писа тази седмица известният политически коментатор Станислав Белковски, имайки предвид Дворкович, Илюмжинов и техните поддръжници. Дворкович и други руски представители твърдят, че искат да преместят централата на ФИДЕ от Атина в Москва, нещо, с което Илюмжинов би могъл да се справи по-добре. Освен това, новоизбраният президент на Руския олимпийски комитет е заявил намерението си да включи шахмата сред олимпийските спортове, може би в опит да компенсира не особено доброто представяне на Русия на олимпиадите напоследък.

Карпов обвини руските представители и особено Дворкович, че си играят на политика в ущърб на шахмата. Изходът според него е контролът да бъде поет от играчите. „Спечелил съм поне 16 световни титли,“ заяви Карпов. „Водил съм битки за родината си. С цялото дължимо уважение към Дворкович, който е помощник на президента по някои икономически програми, защо смята той, че познава шахмата по-добре от мен?“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.