Парите и имиграцията в главната роля на изборите в Холандия

Асошиейтед прес

Герт Вилдерс. Снимка: хедлайнс

В продължение на десетилетие Холандия е в авангарда на мерките срещу имиграцията в Европа и на дебатите за долавяната неспособност на мюсюлманите да се интегрират. Но във време, когато до парламентарните избори остава по-малко от седмица, въпроси като забраната на бурките и задължителните часове по гражданство са изместени от дебатите за това как да се балансира бюджетът. Въпросите, свързани с имиграцията, отпадат от политическия дневен ред отчасти поради националния консенсус, че трябва да се наложат ограничения върху новодошлите, особено от бедни мюсюлмански страни.

Но тази ситуация е и отражение на споделяното в останалата част на Европа безпокойство във връзка с финансовата криза на континента, въпреки че холандците имат една от най-стабилните икономики от 27-те членове на Европейския съюз. Всички политически партии обещават съкращения на разходите, така че какъвто и да е резултатът, средният холандец ще стане свидетел или на покачване на данъците, или на свиване на държавния бюджет – а вероятно и на двете.

Начело в социологическите проучвания е консервативен кандидат със силни позиции сред бизнес кръговете, който печели подкрепа за сметка на популисткия антиислямски лидер Херт Вилдерс, сгромолясал се от първо на четвърто място. Марк Рюте от Народната партия за свобода и демокрация, известна с холандския си акроним ФФД, блесна в сряда на предаваните в цялата страна телевизионни дебати, като защити програма, включваща строителство на атомни електроцентрали и съкращаване на работни места в държавния сектор. „Вятърните мелници не се захранват с вятър. Те се захранват със субсидии“, каза той с насмешка.

Наред с агресивните съкращения на разходите програмата на Рюте включва почти толкова твърда политика към престъпността и имиграцията, колкото тази на Партията на свободата на Вилдерс – например имигрантите да нямат право на обезщетение за безработица през първите 10 години след пристигането им. Вилдерс е известен с филма си „Фитна“, който обиди много мюсюлмани, свързвайки исляма с насилието. Той е заплашен от наказателно преследване съгласно холандското законодателство срещу насаждането на омраза заради сравняването на исляма с нацизма и призивите за забрана на Корана.

Възходът на Рюте принуждава Вилдерс да се бори да възвърне позициите си. По-рано тази седмица Вилдерс оповести изчисления, които според него показват, че незападните имигранти създават бреме от 7 милиарда евро (8,6 милиарда долара) на година за холандския бюджет поради високите нива на престъпност и безработица. Но икономическата му програма предизвика неодобрение и насмешка в дебатите в сряда заради целенасоченото й съсредоточаване върху имиграцията. Разходите за здравеопазване например може да бъдат съкратени, като на нелегалните имигранти бъдат отказани медицински грижи. „На всички може да ви се стори смешно, но всичко опира до парите“, каза Вилдерс пред скептичната публика. „Холандия ще трябва да реши. Ние страна на имиграцията ли сме или сме страна със социално обслужване“, заяви той.

Последните допитвания показват, че ФФД на Рюте ще има 36 места в 150-членния холандски парламент, а най-близкият съперник с 29 места е Партията на труда на бившия кмет на Амстердам Йоб Коен. Християндемократите на министър-председателя Ян Петер Балкененде са трети с 25 места, Партията на свободата на Вилдерс е четвърта със 17 места. Балкененде не успя да извлече полза от сравнително ниското ниво на безработицата – 5,9 процента – и от бюджетния дефицит от 3,4 процента, който е много по-добър от средното равнище за Европа. Политически анализатори казват, че на много избиратели просто им е омръзнало от Балкененде, който е на власт от 2002 г.

Коен, който беше популярен кмет на Амстердам, поведе за кратко в националните проучвания, преди да се плъзне надолу. Това поне отчасти се дължи на слабото му представяне на дебатите. Избирателите често казват, че ценят ораторските умения на Вилдерс и присъщата му свежа липса на политическа коректност, но го смятат за неподходящ да управлява. „Вилдерс прави най-добрите шеги, но аз не гласувам заради това“, заяви работещият в Амстердам Йохан Босма, който подкрепя Партията на труда. „Проблемът на Вилдерс е, че няма идеи как да оправи нещата или има лоши идеи. Не може да хвърляш вината за всичко върху една религия“, каза той.

Асеф Йокуоби, който работи на битпазар, заяви, че преди е гласувал за Партията на труда, но не е видял резултати, затова вероятно този път няма да гласува. „Всички политици са лъжци. ФФД е за богаташи. Попитан какво мисли за Вилдерс, той поклати неодобрително глава и каза: „Побъркан.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.