Опозицията в Гърция се готви за предсрочни избори

А. Раванос

Централата на главната опозиционна дясноцентристка партия в Гърция Нова демокрация обсъжда възможността за предсрочни избори, след като нейният лидер Андонис Самарас в разговори със близки негови сътурдници не изключва премиерът-социалист Георгиос Папандреу да поднесе изнеда и да поиска преждевременен вот. Опозиционният водач преценява, че политическите събития в страната ще се развият така, че ще блокират напълно досегашните планове на правителството.

„Обстановката е нестабилна и всичко е възможно“, заявил Самарас пред събеседниците си, изказвайки увереност, че премиерът Папандреу няма да се поколебае наесен да избере предсрочния вот и да прибегне до него с цел да ограничи реакциите вътре в собствената си партия ПАСОК. „Ясно е, че не стои въпрос за предсрочни избори, нека този, който го поставя, да поеме и отговорност за твърденията“, заяви правителственият говорител Георгиос Петалотис, след като бе запитан какво мисли за вечерята на Самарас с депутати от неговата партия Нова демокрация. „Не мисля обаче, че Самарас би искал предсрочни избори по понятни причини“, допълни говорителят, въпреки че в централата на консерваторите са убедени, че много скоро Папандреу ще се окаже безсилен да се справи със ситуацията.

„Правителството ще бъде принудено да вземе нови болезнени мерки. Този негов избор ще го изправи пред обществото и пред голяма част от партията ПАСОК, казват високопоставени партийни функционери, разговаряли със Самарас. Наред с това, те отбелязват, че Папандреу ще използва като „оръжие“ изборите, за да поднови своя мандат и ще се опита да придаде на вота характер на всенародно допитване за икономическите мерки, въпреки социалното недоволство и вътрешнопартийните сътресения в ПАСОК, както прогнозират от централата на партията Нова демокрация. Самарас изтъква като аргумент, че много скоро ще се види безсилието на премиера Папандреу да се справи със ситуацията и вярва, че едновременно с това още по-ясно ще се видят трудностите за постигане на разбирателство в редиците на правителството и управляващата партия ПАСОК. Той също така преценява, че една изборна борба при сегашните политически условия, които биха могли още повече да се влошат, ще се разрази в обстановка на силна поляризация със социалистите.

Сценарият за предсрочни избори „стряска“ много високопоставени функционери от партията Нова демокрация, тъй като те мислят, че политическата им сила не е готова за предсрочна надпревара. И това е така, защото все още над консерваторите и тяхната партия виси натрупаният от тях изключително негативен имидж по време на управлението на Костас Караманлис. Някои депутати от Нова демокрация открито се разграничават от своя съпартиец и бивш премиер Караманлис, като изказват недоумение защо той все още мълчи и не казва нищо за сегашното тежко състояние на страната. Те даже предлагат да се сформира правителство на националното взаимодействие за излизане от кризата.

Междувременно реакциите на сподвижниците на Дора Бакояни, която бе отстранена от Нова демокрация заради несъгласие с линията на партията, все повече придобиват характер на „бунт“ и „непослушание“. Преди два дни около 500 представители на Нова демокрация в град Ханя на остров Крит групово подадоха оставки. Някои от тях дори обвиниха лидера Самарас в опити да превърне Нова демокрация в „Политическа пролет“ някогашна партия на Самарас и призоваха съпартийците си да не участват в изборите, които политическата сила е насрочила за неделя за излъчване на нови представители. Петстотинте бяха предшедставани от други 187, които се оттеглиха от партията в град Ираклион на Крит, а в същото време расте и броят на членовете на Централния комитет, които напускат партията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.