Великобритания няма да бъде „пудел“ на САЩ

 ДПА

Фразата „специални отношения“ бе изтрита от речника на британската политика, тъй като новото коалиционно правителство на консерватори и либерали се стреми да прекрати „сервилните“ отношения със САЩ и да утвърди стратегическата роля на Великобритания на световната сцена. Начертавайки вчера своята представа за нова, отличителна британска външна политика пред журналисти в Лондон, външният министър Уилям Хейг каза, че въпреки приемствеността в много сфери, новата външнополитическа програма ще се различава по своя обхват и амбиция от тази на предишните лейбъристки правителства.

В ясен опит да дистанцира Великобритания от имиджа й на „пудел“ на американските правителства, Хейг каза, че отношенията с Вашингтон ще бъдат „стабилни, но не сервилни“. Той нито веднъж не изрече фразата „специални отношения“ – утвърдила се като дефиниция на британските следвоенни отношения със САЩ след тесния политически и военен съюз през Втората световна война. Това бе доминираща черта на премиерството на Тони Блеър. Този термин обаче все по-често бе определян като изтъркан и неадекватен, тъй като предполагаше преувеличена представа за ролята на Великобритания в света. Въпреки това, както Хейг поясни, новото правителство е решено да направи осезаемо влиянието си на световната сцена.

„Ние отхвърляме идеята на стратегическо свиване или неизбежен залез на Великобритания“, каза Хейг. „Смятаме, че Великобритания трябва да направи доста повече, за да се ангажира с възходящите икономики в света, като изгражда отношения със страни в Персийския залив и Близкия изток, с Бразилия, Япония, Индия и Китай.“ Това трябва да са продължителни, национални усилия, които да отиват отвъд развиване на търговски отношения, каза Хейг и обеща, че „външната политика ще тече по вените на цялото правителство“. „Ние целим да популяризираме това, което аз бих нарекъл осветлени национални интереси. Това включва да сме реална сила в света, както и да търсим най-доброто за нашите граждани“, каза той.

Новосъздаденият Съвет за национална сигурност ще гарантира новата философия да бъде приведена в действие, каза Хейг. Най-голямата грижа на правителството е продължаващото присъствие в Афганистан на 9500 британски войници, от което следва, че отношенията с Афганистан и Пакистан са от първостепенно значение. В Близкия изток Великобритания ще продължи да подкрепя решението за две държави, както и американските усилия за съживяване на мирните преговори. Към Иран Великобритания ще прилага двойствен подход на „ангажиране и санкции“, като в същото време подкрепя сегашните действия в рамките на ООН за затягане на наказателните мерки.

Хейг, който е добре известен евроскептик, даде ясно да се разбере, че правителството му ще предпочита да говори повече за „отваряне на единния пазар, за да се засили икономическият растеж“, отколкото за задълбочаване на политическия съюз. Великобритания, потвърди той, няма да се присъедини към еврозоната през следващите пет години на новия парламент. Правителството обаче би искало ЕС да използва колективната си тежест по-ефективно на световната сцена. Запитан дали Великобритания ще бъде някога подготвена да даде финансова помощ на изпадналите в затруднение икономики в еврозоната, Хейг каза, че това би било трудно в момент на икономически ограничения.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.