С амбициозна дипломация Турция се стреми към световната сцена

Франс прес

Турция следва амбициозна и хиперактивна дипломация – от Иран до Латинска Америка, с надеждата да издигне международното си политическо влияние до нивото на икономическото си развитие. Реджеп Тайип Ердоган е тази седмица на посещение в Бразилия, първото на турски премиер, а след това ще посети Аржентина и Чили. В програмата на турския премиер е и среща с бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва, след като на 17 май бе подписано споразумение между Бразилия, Анкара и Техеран, което има за цел да реши кризата с ядрената програма на Иран, когото западните държави подозират, че се оборудва с ядрено оръжие.

Споразумението бе прието хладно от САЩ, съюзник на Турция в НАТО, и окачествено като „фиктивно“ от Бенямин Нетаняху, министър-председателя на Израел, друг стратегически съюзник на Анкара.     Но то постави на преден план две страни с нововъзникващи пазарни икономики – Бразилия и Турция, непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, в един проблем, който, както каза Ердоган в Бразилия, причинява голямо неудобство на международната общност.

С Иран Турция се опитва да предаде политическо измерение на концепцията за нововъзникващите пазарни икономики, отбелязва Жан Марку от Френския институт за анадолски изследвания, базиран в Истанбул. Освен иранския въпрос, Ердоган даде на това осемдневно пътуване в Латинска Америка икономически обхват, взимайки със себе си внушителна група бизнесмени.

Разпростряла се и в Африка (турският президент Абдуллах Гюл посети през март Камерун и Конго), дипломацията на Турция е в истински подем по границите й. Последният по време проект е посещение, предвидено за юни на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, когото Анкара обвиняваше по-рано, че заговорничи срещу Турция. Много турски фирми работят в Кюрдистан, а Анкара притиска Барзани да се бори срещу ПКК – кюрдските бунтовници, базирани в иракски Кюрдистан, отбелязва журналистът от вестник „Миллиет“ Семих Идиз. Освен с Кюрдистан, ислямисткото консервативно правителство, което управлява от 2002 година, се ангажира с политика на нулеви проблеми със съседните страни, която има умерен успех – помирение с двама бивши врагове – Сирия и Гърция Ердоган беше в средата на май в Атина , сближаване с Иран и Ирак, опит за помирение с Армения.

Същевременно Анкара демонстративно се обърна към арабските страни, за беда на Израел, отношенията с който открито се влошиха. Тази много активна дипломация, която не забравя Русия (президентът Медведев посети Турция през май), маркирана също от многократно изявената воля на Турция да влезе в Европа, не може да бъде разбрана без да се държи сметка за икономическото развитие на страната, отбелязва Жан Марку.

Член на Г 20, Турция мина за 20 години от 28 на 17 място в класациите на световните икономики, правени от Международния валутен фонд. В последното тримесечие на 2009 година икономическият й ръст бе 6 на сто. Турция разполага и със средствата на географията, отбелязва Марку. Тя става истинска регионална сила и може да заеме място на международната сцена. Феноменът се обяснява и с политическите промени: премиерът Ердоган постави под въпрос старата система на сигурност, при която армията налагаше правилата и във външната политика, и установи стабилна власт, която е в състояние да наложи възгледите си.

За Семих Идиз този дипломатически подем не се дължи точно на сегашния режим. Границите на Турция са каквито са си – Иран, Сирия, Ирак, обяснява той. Лидерите нямат избор. Те трябва да предложат решения за кризите, които са на вратата, казва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.