С Дянков започва агония. Дупка от геврек, вместо малка пица

Вицепремиерът Дянков и премиерът Борисов в началото на мандата. Техните предвиждания и обещания се провалиха. Снимка: Sofia Photo Agency

През април кризата свърши, до половин година приходите ще тръгнат нагоре – това съобщи оня ден финансовият министър Дянков. Във форумите в Интернет под тази новина се изливаха подигравки и възмущение…
Този живее в някаква друга държава – това е най-честата реплика. И го оборват с всячески данни – за това какво става на борсата (обезценяване с двуцифрен процент), за износа (че расте в стойност, не в количество), за безработицата (че намалява фиктивно), за приходите (заблуждаващи за април – традиционно силен), за това, че досегашните му прогнози се провалят… Но това е в Интернет форумите.

Медиите, доколкото почти всичките обслужват сляпо правителството, премълчаха най-големия гаф на Дянков – провалянето на бюджета само за 3 месеца. Заложените от него и приходи, и разходи се издъниха светкавично. При предвиден в бюджета годишен дефицит 0,7%, сега Дянков предлага актуализация с дефицит многократно по-голям (3,9 – 5%, според различни методики на смятане)!
“Най-големият икономист на Източна Европа”, както сам се нарече Дянков, не можа да състави бюджет, който да издържи и 3 месеца. Само до март дупката в бюджета стигна 1,7 млрд. лв. Това не се е случвало с финансовите министри от кабинета Виденов насам. Същевременно Дянков обвиняваше предшествениците си във всички земни грехове, включително в некадърност и ги наричаше провалени политици. И през декември Дянков сам се хвалеше какъв балансиран бюджет на “малката пица” бил направил. Вместо пица, се очерта дупка от геврек.

Фигурата на Дянков е тотално политизирана – който каже нещо против него, го обявяват за комунист. Скандалът с Първанов засили това политизиране. А има какво да се каже за финансовия министър. Но, ето че за неговата и на правителството работа се появиха оценки и от хора, които не могат да бъдат упрекнати като комунисти. Най-тревожните дойдоха от Института за пазарна икономика. На пресконференция хората от института казаха накратко следното:

– В предложенията за промени на държавния бюджет няма реформи;

– Макар че се посочва съкращаване на разходите, вижда се че разходите не се намаляват;

– С промените в бюджета само се узаконява големият дефицит;

И още – държавата трябва да харчи само толкова колкото пари има и да не се пипа фискалния резерв, както предвижда внесеният за гласуване нов бюджет в парламента.

Дори и Мартин Димитров от СДС се изказа, че е нужна актуализацията на бюджета, която да води до по-малък дефицит, а не до по-голям. Не се очертават големи политически сътресения при гласуването на новия бюджет – той ще мине, дори да е с подкрепата само на „Атака“.

Ако се проследи какво говори Дянков година назад, могат да се видят невероятни неща – през август например той обясняваше, че през юни 2010 година ще се прецени развитието на икономиката и дали могат да се увеличат пенсиите и другите социални плащания (!). И ГЕРБ щял да изпълни предизборната си програма, като увеличи вдовишките пенсии и надбавки за пенсионери още от 1 януари 2010 г. (виж тук). А само преди няколко дни пак Дянков се изказа, че дупката в бюджета се дължала на увеличението на пенсиите от предишното правителство. И говори за пенсиите като за някакво зло, като че ли те са по 1000 евро, а не по 100…

Миналата година Дянков говореше, че през 2008 г. стойността на контрабандата била около 1.2 милиарда лева, и тя била покровителствана от “хора от неговия ранг”. Само преди седмица Дянков каза, че тази година контрабандата се е увеличила, това било естествено… Е, сега кой я покровителства?

Преди седмица Дянков каза още нещо – че за тази година очаква растеж 1% (по преценка на чужди банки и институции той ще бъде отрицателен). Ден по-късно пак той съобщи, че очаква годината да завърши с дупка в бюджета по-малка от 2 млрд. лв. (А в проекта за актуализацията на бюджета е заложен дефицит 3,2 млрд. лв.). Във форумите в Интернет под тези цифри му се подиграват, че гадае на боб и на леща и все някога ще уцели, защото все някога “слънцето огрява и кучия гъз”.

Какво стана всъщност? Защо икономиката и финансите закъсаха така?
Във финансовата политика на министър Дянков има нещо хубаво – няма харчене и разточителство. Но ефектът “Дянков” се състои в следното – реже бюджети, реже разходи, спира плащания, за да овладее дефицита. И като резултат спира …икономиката. С други думи, както го казаха хора, които разбират от икономика – Дянков се бореше с финансова криза, каквато у нас нямаше, а предизвика икономическа. И тя довлече и финансовата…

Странно, но един режисьор – Стефан Командарев – по повод тотално орязаните бюджети на киното, театъра и др., даде пример, който много точно показва ефекта “Дянков”. Командарев е намерил ¾ от бюджета на следващия си филм от чужбина, а ¼ трябва да му даде държавата. Държавата в лицето на Дянков и Рашидов прави икономии и не дава ¼ за филма (виж тук). И така останалите ¾ не влизат в държавата. Тоест – не се наемат хора на работа, няма поръчки от страна на продукцията към разни фирми, не се завъртат пари и т. н. Накрая няма и филм, който да донесе приходи (посредственият “Мисия Лондон” донесе 2 млн. приходи в България до момента, а предишният филм на Командарев „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“ е продаден в 30 страни, което показва, че има интерес към български филми).
Казано в цифри изглежда така – ако държавата даде 300 000 лв. за филм, отвън ще влезе 1 милион. Кое е по-добре? Дянков да икономиса 300 000 или да влезе 1 млн. и да се завърти?

Оказа се, че един режисьор, Командарев, е по-прав от Дянков, като изтъква, че такива икономии спират движението на парите и в държавата не влизат финанси отвън… А те не само не влизат, ами направо излизат – последните данни от БНБ показват, че за март страната са напуснали към 170 млн. евро. Към 170 млн. са изтеглените чужди вложения и за април. Защо парите напускат България? Заради комунистите?

Това е ефектът “Дянков”, обяснен с един прост пример. Той обаче се разпростира във всички сфери на икономиката, където се правят икономии по чиновнически, без мисъл за бизнеса и движението на парите. Защото, в крайна сметка, Дянков е чиновник. Не бизнесмен – работил е именно като чиновник в Световната банка и е попълвал въпросници и таблици. Въпреки уверенията му, че се вслушвал в бизнеса, оказа се, че ефектът “Дянков” е пагубен за него. И въпреки че дойде от Америка, Дянков, като един истински чиновник от социализма, се завтече да измисля с какво още да обложи и ограничи бизнеса.

И все пак Дянков се приема от онези десни, които не одобряват Борисов. Защото останалите в ГЕРБ са такива популисти, че на техния фон Дянков е единствената сериозна спирачка пред харченето на бюджета. Най-смешното е, че когато Дянков предложи в началото на мандата си да дадат 1,5-2 млрд. лева от фискалния резерв на търговските банки срещу лихва, всички скочиха против него – и леви, и Костов, и ГЕРБ и т. н. Сега, когато правителството кротко хрупа фискалния резерв и по новия бюджет се готви да го остави от 8 млрд. на 4,5 млрд. в края на годината, никой не реагира… Въпросът е – какво следва като похарчат резерва, оставен от омразната Тройна коалиция?

Колко ще продължи агонията с Дянков, чиито прогнози се провалят последователно? Не е ясно как ще свърши този страшен филм – дали като при Виденов, дали с падането на борда.
Във всеки случай хепиенд не се очертава.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.