Борисов и Цветанов жадуват да ги потупа САЩ по рамото…

Шефът на ЦРУ Леон Панета потупа Бойко Борисов по рамото.

По-точно – забил пръст в гърдите му и казал – “Ти си лидерът на България.” След срещата Борисов обясни, че Панета дал висока оценка на борбата на правителството с организираната престъпност и корупцията. Вицето Цветанов на свой ред обясни, че с шефа на ЦРУ обсъдили успехите на правителството и поставили акцент върху операция “Октопод”…

Това казват Борисов и Цветанов. А шефът на ЦРУ направи следното неутрално изявление пред медиите: „С българския премиер проведохме много добър разговор, в който обсъдихме редица въпроси… Уверих министър-председателя, че ще направим всичко възможно да продължим доброто сътрудничество, особено в усилията на правителството за справяне с корупцията и за установяване на по-голяма сигурност в България.“ Леон Панета каза още, че е предал на Борисов поздрави от президента на САЩ Барак Обама и го уверил в силната подкрепа на САЩ за България и за сигурността и безопасността на българския народ.

Съвсем дипломатично.

Но щом Борисов и Цветанов представатя нещата така, сякаш много са ги похвалили, очевидно изпитват остра нужда да бъдат потупани по рамото от САЩ и някой да ги похвали. Че нещо започнаха критики от Запад. Най-напред Ройтерс написа, че са на път да провалят икономиката в най-бедната страна в Европа. Сега “Икономист” написа статия “Кой ще пази пазачите”, в която се говори, че България става полицейска държава…

Не е ясно как точно едно потупване по рамото от САЩ ще им помогне на Борисов и Цветанов.

Ако някой помни, когато Джордж Буш дойде в България, потупа по същия начин примера Станишев. И го нарече “Мистър Клийн” (б. р.- “Мистър Чист, Чистя – от англ.). Това – от президента Буш за Станишев. Звучи невероятно, нали? И какво стана със Станишев? Помогна ли му това?

Съвсем последователно САЩ подкрепят всяка стъпка в България към правова държава, върховенство на закона и борбата с корупцията. Независимо кой е на власт.

А Борисов и Цветанов се опитват да направят от това вътрешнополитически борби. Например вчера премиерът противопостави какво казал Първанов на това какво казал шефът на ЦРУ. Нерде Ямбол, нерде Стамбол…

Но както ЦРУ те потупва по рамото, нищо чудно утре в някое американско издание да напишат за Борисов, че е мутра. И повече никой да не го потупа по рамото.
Мистър Клийн изгуби изборите, въпреки че Буш го потупа…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.