Израел и правозащитниците паднаха в капана на „Хамас“

Корабите на мисията тръгват от Кипър. Снимка: индимедия

Огромна трагедия се разигра на борда на хуманитарната флотилия пред бреговете на Газа. 19 убити, множество ранени сред пътуващите на борда, ранени израелски командоси, които щурмуваха корабчетата. Първите реакции в света бяха точно такива, каквито са очаквали задкулисните организатори на „хуманитарната мисия“ – Израел беше заклеймен дори от страните, които го подкрепят, арабският свят се надигна срещу него, пред посолствата му се струпаха тълпи от протестиращи.

Но събитията заслужават и друг прочит, ако се зададе задължителният въпрос – кому е изгодно. Защото свидетелствата сочат, че на корабите беше организирана предварително планирана и добре обмислена провокация, която трябваше да доведе именно до този резултат.

Не е странно, че множество правозащитни, леви, либерални и прочие организации продължават да търсят сламката в окото на Израел и да не виждат гредата на терористите от „Хамас“. Всеки опит на Израел за втвърдяване на политиката им дава аргументи.

Странно е обаче, че самият Израел въпреки десетилетния опит от сблъсъците с всевъзможни терористични актове и провокации, извършвани със самоубийствен фанатизъм и неописуемо коварство, периодично се главозамайва от военното и технологичното си превъзходство и допуска да бъде въвлечен в трагични и дискредитиращи ситуации.

Както много пъти досега „Хамас“ подло използваха като жив щит жени и деца, подмамени на „мирна акция“ и хвърлиха европейските правозащитници под куршумите на принудените да се защитават израелски командоси.

Може да се говори и за провал на митичното израелско разузнаване и на аналитичните центрове около правителството, които явно не са успели да съберат адекватна информация за положението на борда на корабите и да прогнозират с какво ще се сблъска опитът да бъде спряна флотилията.

С цената на невинните жертви „Хамас“ натрупаха точки пред международната общност, а Израел ще трябва дълго да изкупува натрапената му вина за трагедията. Мирният процес в Близкия изток е върнат с години назад. Това може да се промени само ако Израел се отвори за диалог и дискусия със своите критици в Европа и САЩ, престане да възприема всяко несъгласие с политиката му като акт на враждебност и не връща от границата несъгласните с политиката му, както Ноам Чомски наскоро.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.