Подкуп от „Сименс“ разтърсва гръцките партии

Във време на икономическа криза, на голямо разочарование и на спаднали очаквания, циничното признание на някогашния влиятелен транспортен министър Тасос Манделис, че е бил „спонсориран“ предизборно и е получил комисиони от германската компания „Сименс“, избухна като мощна бомба в Гърция, която шокира и разгневи и без това подложеното на изпитание общество.

Въпросният министър е движел проекти, възлизащи на 8,5 млрд. евро и вероятно е получил комисиони. Тасос Манделис може да е сложил подписите си само под проекти за 1,2 млрд. евро до края на 1997 г., но в следващите две години от неговия мандат той е задвижил процедури и за още 7,3 млрд. евро. След неговото отстраняване от правителството, някои проекти са били спрени, но на много други е било дадено ход, като във всички конкурси за тях е участвала и германската компания „Сименс“.

След поражението на ПАСОК на изборите през 2004 г. и след като е бил преизбран за депутат Манделис тръгва да търси работа, като изпраща автобиографията си в офиса на Михалис Христофоракос, представител на „Сименс“ в Атина. В крайна сметка Манделис получава работа от компанията European Profile, специализирана в управлението на европейски програми за бившите съветски република и така в крайна сметка той се установява в Азербайджан.

Гърците с изненада видяха един политик, който в продължение на десет години бе главно действащо лице в модернизацията на телекомуникациите, нагло да потвърди пред разследващата анкетна парламентарна комисия слуховете, разпространявани от дълго време, че е получил от „Сименс“ подкуп в размер на 200 хиляди германски марки, за да осигури достъп до сделка на германската компания.

Манделис, като автентичен представител на школата на циниците, едва ли е могъл да си представи последствията от своите признания пред комисията, които вече тресат партиите, демитологизират политици и за първи път по израза на висш правителствен фактор „разместват тектонските плочи на политическата система“ в страната.

Честно казано, скандалите на фона на икономическата криза, на множеството ограничителни мерки и при присъствието на Международния валутен фонд (МВФ), поставят на изпитание толерантността на политиците и нагнетяват още повече климата на разпад на властта.

Очевидно е, че в среда на растяща мнителност, управлението на страната буксува, като се увеличават явленията на неподчиненост и недисциплинираност, които затрудняват изпълнението на спасителния план и отново драматично връщат на сцената вероятността от фалит.

Правителството вече усеща натиска. Още един от обкръжението на бившия премиер-социалист Костас Симитис се оказа корумпиран и е хвърлен на кучетата. Министър-председателят Георгиос Папандреу и неговите министри чувстват хлъзгавата почва под краката си. Те знаят, че политиката им не може да бъде продуктивна в условия на недоверие и затова правят всичко каквото се сетят, за да формират условия, които да позволят въпросният бивш министър да бъде наказан.

Управляващите социалисти задействаха съдебните и инспектиращите власти в страната, за да изяснят ситуацията и в известна степен да внесат успокоение сред обществеността. Въпреки това обаче, скандалът с раздаваните от „Сименс“ подкупи отклонява кабинета от набелязаните цели и от усилията му за спасяване на икономиката и за преодоляване на кризата.

За разлика от социалистите, главната опозиционна партия Нова демокрация, която първоначално се заблуждаваше, че „казусът Манделис“ е проблем на правителствената партия ПАСОК, усеща огромна тежест върху плещите си. На нея тегне и заплахата от евентуално разпадане на партията, което се смята за реално.

Лидерът на консерваторите Андонис Самарас все още не е преодолял провалите от приближените на експремиера Караманлис и набезите от обкръжението на Мицотакис. На този фон расте ерозиращата роля и на националистите от партията ЛАОС.

При тази ситуация левицата изглежда недосегаема от очерталата се вълна на тотално оспорване в страната. Но въпреки това и в нейните редици доминират тенденции на разпад. Същото важи за барикадиралата се Комунистическа партия, както и за Лявата коалиция (СИН) и Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА).

Все пак каквото и да се каже, „казусът Манделис“ в съчетание с последствията от икономическата криза, показва, че политическата и икономическа система след установяването на демократично управление в страната се намира в агония. И е въпрос на политика и на обществото как и с какво тя ще бъде заменена.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.