Отива ли си светска Турция?

Турски военни маршируват пред мавзолея на Кемал Ататюрк. Снимка: Кафесиясет

В хладната тишина на мраморния мавзолей над Анкара, турците отдават почит, както правят от десетилетия, на основателя на светската държава Мустафа Кемал Ататюрк. Долу се чува шумът от трафика, улиците са изпълнени със заможни младежи, строят се джамии, стилните кафенета и барове просперират, ехти призив за молитва. С идването на власт на премиера Реджеп Тайип Ердоган, гледката от мавзолея става объркваща и притеснителна. Светската опозиция, която обвинява Партията на справедливостта и развитието (ПСР), че се стреми към създаване на ислямска държава, се опитва да оцелее откакто традиционните партии, опетнени от твърдения за корупция, се сгромолясаха при изборно поражение през 2002 г.

„Напоследък тук идват повече хора,“ казва Зафер, професионален екскурзовод на около 30 години. „Вероятно идват, за да размишляват за Турция“. Мнозина тук горе мечтаят за силен лидер, способен да се изправи срещу Ердоган и да поддържа начина, по който те възприемат светските и националистически идеали, представени от един герой, починал през 1938 г. Те потрепват при твърдението на Ердоган, че той е истинският пазител на реформисткото и прозападно наследство на Ататюрк, истинският „кемалист“.

Сред мнозина обаче битува усещането, че собствената партия на Ататюрк – Народнорепубликанската партия, е закостеняла във воденето на своите стари битки, докато ПСР прокарва програма за модернизация от социални и икономически реформи. По-рано този месец НРП официално се отърва от твърдолинейния си лидер Дениз Байкал, отхвърлен от гласоподавателите през 2002 и 2007 г., и избра бившия държавен служител Кемал Кълъчдароглу на негово място. Нарастнаха надеждите за една възродена партия, готова да се бори на изборите през 2011 г. „НРП вече привлече някои недоволни и прореформистко настроени гласоподаватели с избирането на Кълъчдароглу,“ казва пред Ройтерс Тархан Ердем, председател на уважаваната социологическа агенция Конда.

Част от това произтича от облекчението, че Байкал най-накрая се оттегли. Кълъчдароглу (62-годишен) няма много време, за да направи магия, но промяната в НРП най-малкото предлага по-добър избор за гласоподавателите, разтревожени от силното религиозно крило на ПСР. „Лидерството на Кълъчдароглу донесе на Турция нещо много важно – алтернатива, партия, за която човек може да гласува, различна от ПСР. Той обаче трябва да направи някои конкретни стъпки и да покаже, че партията заслужава да получи вота на избирателите,“ каза Ердем.

Кемалистката идеология на наследниците на Ататюрк се нуждае от осъвременяване, за да бъде по-привлекателна за едно население със средна възраст 28 години. Анализаторите казват, че Кълъчдароглу ще трябва да пресъздаде един кемализъм, който банкрутира, когато Турция и светът наоколо се промениха. Светските турци от средната класа – инженери, учители, доктори, адвокати, бюрократи, имаха доверие в НРП, която твърди, че брани наследството на Ататюрк. Неуспехът й да се модернизира обаче, направиха тази партия непривлекателна за гласоподавателите, дори за тези, които не вярват на ПСР на Ердоган.

Лишена от подкрепата на избирателите, НРП изглежда отстъпи от това да подтиква приятелите си в армията и правосъдието да действат срещу правителството. Съдебната система е изправена пред реформи, а армията, отстранила от власт четири правителства от 1960 г., вижда как влиянието й отслабва и е изправена пред обвинения срещу офицери за заговори за преврат. Неспособна да блокира в парламента предложенията за конституционна промяна на правителството, НРП поиска от Конституционния съд да попречи на пакета с реформи да бъде поставен на референдум през септември.

Докато ПСР обра овациите сред пазарите и в Европа за възприемането на промяната, НРП се скри зад антизападния, антирелигиозния и антилибералния си език. Днес Турция е кандидат за членство в ЕС с енергична и глобализирана икономика за 600 милиарда долара, която привлича огромни суми чуждестранни инвестиции и се сдоби със статут на регионална сила. Докато западно ориентираният светски елит на Истанбул и Анкара през последните години смята, че привилегиите и начинът му на живот са застрашени, набожните и някога маргинализирани маси от Анадола се изкачиха до политическо и икономическо признание в зората на приватизациите през 90-те години на 20 в.

ПСР натрупа дивиденти от тази обществена промяна. Тя получи подкрепа извън твърдото си ядро със силна икономическа политика, създаде бизнес възможности в Анадола, ограничи влиянието на армията и пристъпи към реформиране на съдебната система в усилията си да се присъедини към ЕС. Мнозина в НРП все още гледат на тези реформи като на прикрит опит за подронване на демокрацията и въвеждане на шериата – нещо, отхвърляно от Ердоган, който през 90-те години беше пратен в затвора, защото прочел стихотворение, за което съдът прецени, че е ислямистка пропаганда.

„Турция разбра как да бъде функционираща демокрация в Близкия изток,“ каза в интервю за турския в. „Заман“ Пол Салем, директор за Близкия изток на Фондацията Карнеги за световен мир. „Тя разбра как да прави икономика през 21 в. и как да има и ислям, и секуларизъм, и наука, и индивидуалност, и общност, всичко заедно в едно и също общество в Близкия изток,“ каза Салем. За да навакса загубеното, НРП трябва да подходи по-обиграно по въпроси, засягащи исляма в обществената сфера, индивидуалните свободи и икономическата политика в глобализирания свят и международните отношения на Турция, и да предложи някакъв начин за преодоляване на кюрдския конфликт на територията на Турция.

„Новата НРП трябва да намери начин да съгласува ценностите си с една прогресивна програма, основана на свободите,“ каза Аслъ Байдар, 45-годишен преподавател по математика в Истанбул. „Тя трябва да започне да говори за по-демократична Турция и да съчетае това с традиционните си ценности като секуларизма, да се занимае със социо-икономическите несъответствия и да възприеме положителен език на промяна и надежда“, добавя Байдар. Засега Кълъдароглу стъпва внимателно, прави неясни обещания за борба с корупцията и бедността и насърчава популисткото крило на партията си като посещава миньорски градове. Той обаче има да направи много на място, за да пречупи огромното парламентарно мнозинство на ПСР.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.