От какво забогатяват президентите на САЩ – робовладелство, петрол и сладкодумие

Китайски производители пуснаха дори презервативи с марка „Клинтън“ след скандала с Моника Люински.

Бил Клинтън обичаше да се описва като бедно момче от Хоуп, щата Арканзас, но днес е най-богатият измежду президентите на САЩ за последните 40 години, сочи анализ на благосъстоянието на американските държавни глави, цитирано от в. „Таймс“. По богатство, което се оценява на 38 милиона долара от списание „Атлантик“, Клинтън отстъпва единствено на двама президенти през последния половин век – Джон Ф. Кенеди и Линдън Джонсън.

Обратно, Ричард Никсън и Джералд Форд, които понякога бяха обвинявани във фаворизиране на богатите, разполагаха с относително скромни финансови средства при кончината си, отбелязват анализаторите на списанието. Клинтън бил отгледан от баба си и дядо си, които притежавали магазин за хранителни стоки. Веднъж той казал, че никога не си е поставял целта да забогатее, но „попаднал“ в такава среда. Той получил аванс от 15 милиона долара за автобиографията си от 1008 страници, а освен това печели добре като лектор в различни градове и държави.

Клинтън обаче далеч не е най-богатият американски държавен глава в историята. Рекордът се държи от Джордж Вашингтон, наследникът на имигранти от Нортхамптъншър и първи президент на САЩ. Вашингтон не само е бил по-добре платен от всеки друг президент на САЩ – заплатата му е възлизала на 2 процента от държавния бюджет на САЩ през 1789 г. – но е бил и съобразителен земеделец с късмет. Той е имал 300 роби в плантацията си от 8000 акра във Вирджиния, Маунт Върнън, където отглеждал тютюн и варял уиски. Той наследил и земи от семейството на съпругата си Марта. По оценка на списание „Атлантик“, като се отчита и натрупаната инфлация, той притежавал нетно богатство от 525 милиона сегашни долара.

Няколко президенти от 19-и век, сред които и Ейбрахам Линкълн, са били самоиздигнали се представители на средната класа, дошли на власт повече със силата на характера си, отколкото с купуване на влияние, и са завещали по-малко от днешни 1 милион долара при смъртта си, отбелязва „Таймс“.

В 20-и век понякога е имало наследено богатство – както Теодор Рузвелт, така и далечният му братовчед Франклин са родени в богати семейства. А Джордж Буш баща и син, освен участието им в тексаски петролни компании, са наследници на заможен род от Масачузетс. Анализаторите посочват, че почти няма връзка между успеха в политиката и в бизнеса – Хърбърт Хувър, обвиняван, че с политиката си е тласнал страната към икономическата криза от 30-те години, е направил цяло състояние в минната промишленост.

Едва наскоро бившите президенти преодоляха дамгата, че печелят пари от репутацията си. Форд, който е печелел малко като конгресмен, но е имал 7 милиона долара при смъртта си, веднъж споделил, че е изумен колко много са готови да платят различни компании, за да членува в управителните им съвети. Никсън спечели повече пари от интервютата си с Дейвид Фрост, отколкото по време на президентското си управление.

„Президентството е твърде малко свързано с богатството. Неколцина вече са имали големи нетни състояния преди да заемат поста. Мнозина са загубили повечето си пари след като са напуснали поста. А някои никога не са били богати, отбелязват авторите на изследването.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.