Спецслужбите на Южна Африка очакват терористи за Мондиала

Правда.ру

В навечерието на световното първенство по футбол, стартиращо в Южна Африка на 11 юни, експерти по сигурността предупреждават според йоханесбургския вестник „Сънди таймс“, че ислямски екстремисти може да организират терористични атаки на Мондиала. „Оценката ми за вероятността от терористични акции е 80 на сто, казва в интервю за „Сънди таймс“ Роналд Санди, шеф на американската фондация НЕФА. Наши данни потвърждават, че терористите ще изберат за цели няколко обекта и част от тях ще бъдат атакувани едновременно, а другите един по един, включително от атентатори самоубийци.“

Тревожните му прогнози се базират на прехванати радиопреговори между терористи от Алжир, Мали, Пакистан и Йемен. Роналд Санди предупреждава, че пакистански и сомалийски бойни инструктори са организирали тренировъчни лагери в Северен Мозамбик. Обучени от тях бойци може би са прехвърлени вече на южноафриканска територия, за да образуват терористични клетки или да подсилят действащите там. Информацията за потенциалните заплахи срещу световния шампионат е изпратена от Санди в Конгреса на САЩ. Неотдавна впрочем Държавният департамент обърна внимание на американците, че е опасно да посещават Южна Африка по време на първенството заради риска от терористични атаки.

През последните години терористичната заплаха всъщност заобикаляше Република Южна Африка (РЮА), но стана ясно, че неколцина бойци, замесени в терористични акции на други континенти, неотдавна са прекарали известно време в страната. Властите в РЮА вече задействаха специалната правителствена група Ен Джей Оу Си, натоварена да осуетява евентуални атентати и да гарантира сигурността на световното. Готов е списък с 40 заподозрени, има и един задържан. Официално никой не е потвърдил информацията, нито пък има опровержение.

По-рано бяха отправени заплахи към няколко отбора: националите на Дания, Холандия, САЩ и Великобритания. Повечето идваха от Ал Каида. На африканска територия действат многобройни регионални клонове на организацията, включително сомалийската групировка Аш Шабаб и Ал Каида в Йемен. В „актива“ на терористите от Черния континент са записани нападения срещу хотел с израелски туристи и обстрел на пътнически самолет. Местните бойци са истински професионалисти: знаят как да се придвижват, имат бизнес, който им служи за параван, умело се възползват от прозрачните граници.

За намерения на Ал Каида да провали Мондиала през 2010 г. предупреждава италианският в. „Кориере дела сера“. Негов наблюдател се позовава на „ислямисткия коментатор“ Убада бин ал Самит, чиито изявления поместило електронното издание „За онези, които бленуват рая“. Изводът му гласи, че терористите може да изберат за първа цел група С, включваща Великобритания, САЩ, Нигерия и Словения.

По думите на Ал Самит, идеален случай за атака ще бъде мачът между англичаните и американците на 12 юни. „Ако Аллах пожелае, ще има стотици жертви“, заявил този пропагандатор на Ал Каида. Прицелът на атентаторите можел да се измести и към Германия, Франция и Италия – трите държави, насочили свои войски срещу каидистките бойци. „Лъвовете на джихада са в правото си да отвърнат на удара“, изтъкнал споменатият „коментатор“.

Ал Самит разсъждава дали службите за сигурност имат готовност да посрещнат евентуални удари и припомня различни уловки и хитрини, използвани от терористи напоследък: (неуспелия – бел. на Правда.ру) атентат срещу саудитския принц Мухамад ибн Найеф с участието на камикадзе, скрил бомба в панталона си; действията на нигериеца Фарук с прочутите му „бомбени гащета“; убийството на агенти от ЦРУ, извършено от йорданец, успял да се внедри в редиците им. Всички тези случаи потвърждават според Ал Самит, че хората на Ал Каида успяват ловко да заобикалят проверките.

„Как да разглеждаме предупрежденията на прословутия привърженик на Осама? Те може да са просто медиен ход, а може и да са прикрит тактически маньовър, целящ да предизвика натиск върху службите за сигурност в навечерието на световното с оглед после да се атакува от друга посока. Или пък наистина са апел към желаещите да станат „мъченици“ с оглед на благоприятните условия в Южна Африка?“, пита се „Кориере дела сера“.

През 1998 г. Ал Каида планира серия от терористични акции на световния шампионат във Франция. Десет години по-късно – на европейското в Австрия и Швейцария. Ислямистите заплашиха Мондиала-2008 с терористични атаки, ако австрийците не изтеглят войсковия си контингент от Афганистан, а швейцарците не спрат да пречат за изграждането на джамия в страната си. Главният криминалист на Австрия коментира тогава: „В навечерието на големи спортни прояви предупреждения за евентуални атентати валят през цялото време“. Преди Мондиала-2006 в Германия нещата стояха „точно по същия начин“, добави той.

За щастие, по време на европейските футболни турнири нямаше никакви инциденти. Но още от времето на трагичните събития, помрачили Олимпиадата в Мюнхен, службите за сигурност в страните домакини на спортни шампионати приемат твърде сериозно заплахите с терористични нападения. Ще припомним, че по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. членове на радикалната палестинска организация „Черният септември“ извършиха терористична атака, отнела живота на 11 души от израелския олимпийски отбор (четирима треньори, петима участници в състезанията и двама съдии). Жертва стана и един германски полицай.

На 5 септември 1972 г. 8 въоръжени терористи от групировката нахлуха в резиденцията на израелската делегация в олимпийското село край Мюнхен, разстреляха на място двама спортисти и взеха за заложници още деветима. При несполучлива операция за освобождаване на заложниците всички те бяха убити заедно с терористите. През следващите няколко години агенти на Мосад ликвидираха всички организатори на тази акция, но при все това спортни прояви неведнъж ставаха мишена на терористични атаки.

Днешният тероризъм е придобил нови, по-жестоки форми. Нападателите вече избягват да вземат заложници и стремежът им е предимно физически да ликвидират жертвите си. Ал Каида се готви да хвърли в бой нови атентатори самоубийци. Мондиалът обещава трудни дни на южноафриканските тайни служби.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.