Нов тест хваща рака до 5 г. преди да се появи

Ракова клетка. Снимка: Университет Нотингам

Нов кръвен тест може да „хваща“ рака още преди появата на тумори. Британското изобретение е първото, което точно разчита злокачествените сигнали, изпращани от имунната система на организма.

Първоначалните изследвания показват, че те могат да бъдат засечени до пет години преди появата на тумор, което дава на лекарите важно предимство в борбата с болестта.

Тестът е продукт на 15-годишните усилия на лекари от Нотингам и Канзас, и ще бъде пуснат в Америка по-късно този месец, а във Великобритания в началото на следващата година.

Тестът се нарича EarlyCT-Lung и първоначално е разработен за откриването на рак на белите дробове, паралелно с традиционния скрийнинг. Но тестът е универсален и открива различни форми на рак.

Той проследява как имунната система реагира на първите молекулярни сигнали за появата на ракови образувания. Раковите клетки произвеждат малки количества протеини (антигени), на което имунната система отговаря с големи количества автоантитела.

Учените сега могат да проследят тази активност със само 10 мл кръв, взета от пациента. Ръководителят на изследванията, който е специалист по рак на гърдата, казва пред в. „Таймс“:

„Най-ранният етап, на който можем да хванем рака сега, е когато той вече се е появил, но това е късно предвид развитието на болестта“.

По думите му новият метод обаче дава шанс лекарите да чуят как организмът вика „Помощ, имам рак“ много преди да се появи тумор.

От Telegraph.co.uk

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.