Нов тест за рака ще направи живота ад… Или по-добър?

Англичани и американци измислиха нов тест за рака. Изследване на кръвта предупреждава за рак до 5 години, преди да се е появил. Сега рак се откриваше чак, когато вече се е появил, но не по-рано (виж тук). Сега този тест ще стане масова практика.

За няколко години ще се превърне в рутинно изследване, което се прави както тест за бременност, за хепатит. И дори ще стане по-важен тест от другите, защото те не са за смъртоносно опасни болести.

Това очевидно ще промени живота – като открият на един пушач с 20-годишен стаж, че има съответните признаци, той ще заживее като обречен. Ще трябва да промени начина си на живот, храненето, да започне да взима профилактично препарати и да си прави рентгенови снимки и да се изследва през няколко месеца. Сега рак на белите дробове откриват случайно у много хора при други изследвания – снимка след грип, кашлица, бронхопневмония. И когато му направят снимка, се вижда, че има карцином. Понякога е късно дори за операция.

Сега пациентът ще знае с 5 години напред, че ще се разболее от рак. И може да вземе мерки, да се опита да предотврати или отложи, да се оперира навреме…

Отнася се не само за рак на белия дроб. А, както е известно, има видове рак (на гърдата, на тестисите, на стомаха и др.), при които процентът на излекуваните е голям, а продължителността на живота след операция стига 10-15-20 и повече години. Това е цял един живот, дори да не е изпълнен с щастие и да е под заплахата от смъртта. Но здравите живеят лекомислено, без да усещат тази заплаха. Наивно. Има една българска поговорка, че веднъж в месеца трябва да посетиш болница или гробища. Да се сепнеш малко от всекидневното препускане, да се размислиш колко е преходно и случайно всичко.

Когато този тест нахлуе масово по болниците (което е въпрос на не много време), ще има хора, които ще отказват да им го правят. Така, както има хора, които не искат да се изследват от СПИН. Но не е същото – за СПИН няма много желаещи да се изследват, защото смятат, че не са се заразили (дори да имат съмнения). Докато за рак няма заразяване. Процент от хората просто се разболяват. Особено пушачите – пушенето е главната причина за рак на белите дробове, доказано, проверено, се десетки статистики и изследвания. Засегнати са и пасивните пушачи. В България в момента всяка година откриват рак на белия дроб на близо 4000 души. Смъртността от него е висока, в най-добрия случай с операция се отлага за месеци или няколко години. А общо по света от рак на белия дроб умира човек на всеки 30 секунди.

И ето – нов тест, който ще ни помрачи всекидневието. Но ще спаси много хора, ще им удължи живота. Ще се прави поне по веднъж годишно. Може би пък е добре – да накара и здравите да се замислят…

Впрочем, както гласи една шега – какво е здрав човек? Недостатъчно изследван болен…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.