Протести в Русия – Путин този път дава, пъдарят пак не дава

Милицията задържа участници в Марша на несъгласните в Москва. Снимка: варламов

Бранители на конституцията на Русия отново се опитаха да излязат на Триумфалния площад в Москва. И отново нищо не стана, пише в. „Новие известия“ в коментар за протестите в понеделник на руската опозиция в столицата – поредния традиционен „марш на несъгласните“. На Триумфалния площад се състоя деветият поред и най-масовият до момента митинг в защита на член 31-и от руската конституция, който гарантира свободата на събиранията, припомня „Комерсант“.

Над 500 души скандираха „Русия без Путин!“ и „Браво на Шевчук!“. Според него, участниците в проявата благодарили на популярния руски музикант Юрий Шевчук за неговия разговор предния ден с премиера Владимир Путин за гражданското общество в Русия. Опитът на г-н Шевчук да защити опозицията обаче бе неуспешен: в Москва вчера бяха задържани 135 души, а по време на аналогична акция в Санкт Петербург – над 60, пише „Комерсант“. Вчера Интерфакс съобщи, че в руската столица са арестувани над 170 протестиращи.

Акции в подкрепа на член 31-и се състояха и в редица други руски градове, дори край посолството на Русия в Киев. Евродепутатът г-жа Хайди Хаутала, пристигнала в Санкт Петербург специално за местния митинг, уверила според „Комерсант“, че „Европа е с несъгласните“ и внимателно следи как се спазват гражданските права в Русия.

„Ведомости“ информира, че московските власти не са разрешили митинга, както и други подобни преди, затова пък по същото време прокремълски младежки движения организирали концерт на Триумфалния площад. „Время новостей“ изброява организатори на поредната акция в защита на член 31-и от руския основен закон, сред които лидерът на забранената националболшевишка партия Едуард Лимонов и правозащитничката Людмила Алексеева, шеф на Московската хелзинкска група.

Неправомерно е да се говори за разрешени или неразрешени акции, тъй като за митингите е предвиден уведомителен, а не разрешителен режим, заявила Алексеева. Руският омбудсман Владимир Лукин, присъствал на площада, обещал „да намери начин“ да изясни нещата. Всекидневниците припомнят изказване на премиера Путин, заявил в събота, че свободата на мненията е ключова за бъдещето на Русия. Московският социолог Олга Крищановская, говорила пред „Независимая газета“, си задава в тази връзка въпроса какъв ще е следващият президент на федерацията – консерватор или либерал.

Независимо дали през 2012 г. хората в Русия ще гласуват за Путин или за днешния държавен глава Дмитрий Медведев, следващият президент ще е либерал, смята аналитичката. „Сега виждаме тенденция за либерализиране на страната в дългосрочна перспектива. Затова, ако Путин иска да се върне, той трябва да се либерализира. И сега явно го прави. За Медведев и без това всички знаят, че е либерал, а да чуем от Путин нещо либерално е интересен, нов момент. Затова всъщност го показаха по Първи канал“, допълва Крищановская.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.