Норман Фостър вдига огромен покрит град в Казахстан

в. Дейли телеграф

Проект на Норман Фостър за развлекателен център в Астана. Снимка: личен сайт

Температурите в Астана може и да падат до минус 40 градуса, но жителите на казахстанската столица скоро ще могат да се радват на свое собствено слънце, ще си имат плаж, ще могат да се разходят с гондола или да се пуснат по водна пързалка благодарение на плановете за създаването на вътрешен град, който може да приеме 20 000 души.

Астана, втората най-студена столица в света след столицата на Монголия Улан Батор, е разположена далеч в северните казахстански степи, където през зимата температурата пада до минус 40 градуса, а откъм Сибир нахлуват ледени виелици. Въпреки това казахстанският президент Нурсултан Назарбаев планира да пребори ниските температури чрез проект, наречен Вътрешният град. Обиколката на неговата окръжност ще е 2 километра, т.е. двойно по-голяма от Купола на хилядолетието в Лондон.

Айтекин Гултекин, президент на турската строителна фирма „Сембол“, казва, че неговата компания вече е представила проекта си на казахстанския президент Назарбаев. „Това е истински град, един покрит град. Представете си през зимата, когато температурите паднат до минус 30 или минус 40 градуса по Целзий, в този вътрешен град хората ще могат да се наслаждават на истинска лятна атмосфера, на мек и приятен климат“, казва турският строителен предприемач. Той казва, че Астана и Дубай си приличат, защото са бързоразвиващи се градове, които съществуват чрез контрол върху климата. „Сембол“ вече е построил хотел на дубайския изкуствен полуостров с формата на палма.

„В Астана положението е същото като в Дубай. Разликата е само в това, че тук е прекалено студено, а там е прекалено топло“, казва президентът на турската фирма. Градоустройствените експерти на Астана бяха възложили на водещи архитекти като Норман Фостър, италианеца Манфреди Николети и японеца Кишо Курокава да изготвят серия от планове и проекти за сгради. „Сембол“ скоро ще завърши работата си по покрит парк, търговски и увеселителен комплекс в Астана, наречен Ханската шатра. Това е прозрачна палатка, проектирана от „Фостър и партньори“, закрепена върху структура от метални въжета, разработена от британската фирма Бюро Хаполд. Президентът на Казахстан ще открие комплекса на 6 юли, на рождения си ден.

За да построи този комплекс фирмата нае и обучи над 400 турски алпинисти, които работиха, висейки на височина от 150 метра при силен вятър и студ. В най-горната зона на Ханската шатра климатът е тропически, има закрит „плаж“, водни пързалки, машина за изкуствени вълни и тропически градини. В по-ниските зони на комплекса има монорелсов път, малък атракционен парк и търговски комплекс. Замисленият от президента на Казахстан Вътрешен град ще се основава на същата концепция, но в много по-големи мащаби.

Дейвид Нелсън, който ръководи проекта на „Фостър и партньори“, казва: „Това е наистина уникална сграда. Много динамична структура, съчетаваща най-новото в областта на инженерните науки и на архитектурата. . . истинско постижение на инженерния и архитектурния гений“. Назарбаев направи Астана новата столица на централноазиатската страна през 1997 г. и оттогава води кампания, за да привлече в този град местния бизнес и населението на град Алмати, който е на повече от 1000 км на юг и с много по-умерен климат.

В стратегически план решението за преместването на столицата помогна на Казахстан да засили контрола върху севера, чието предимно руско население има повече общи неща с руските сибирски градове от другата страна на границата, отколкото с Алмати на юг. Назарбаев обоснова решението си и с факта, че Алмати, разположена в земетръсна зона само на около 100 км от китайската граница, е прекалено опасна.

„Фостър и партньори“ вече са проектирали Двореца на мира и на помирението в Астана – пирамида с променящи се светлини, в чиито приземни етажи се помещава Операта. „Сембол“, който от седем години управлява хотелиерска верига в средиземноморския курорт Анталия, вече е построил много от сградите, превърнали се в символи на Астана. Компанията проектира, построи, а сега управлява първия петзвезден хотел в града – хотел Раксос, както и градския стадион и конгресен център. Сега фирмата работи по изграждането на университета, ледената пързалка и военната академия.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.