Турция губи от разрива с Израел

Докато продължава отзвукът от рейда на израелски командоси срещу предвождана от Турция хуманитарна флотилия за Газа, при което загинаха деветима души, а десетки бяха ранени, отношенията между Турция и Израел, които само до преди няколко години бяха близки съюзници, продължават да се обтягат. Анализаторите обаче казват, че острият отговор на Анкара спрямо действията на Израел е още един сигнал за важна промяна във външната й политика, която вижда Турция като страна с по-активна и независима роля не само по регионалните въпроси, но, както тя показа наскоро чрез усилията си да постигне споразумението за ядрената размяна с Иран, и по глобални въпроси.

„Турция води по-самоуверена външна политика. Както видяхме в случая с Иран, тя не се интересува много какво мислят САЩ що се касае до външната й политика. Като цяло този случай отново показва, че Турция се смята за по-независима, не само по отношение на Израел, но също и спрямо Съединените щати,“ казва Сами Коен, опитен турски политически анализатор и автор на рубрика във в. „Миллиет“. „Този случай е почти кулминацията в тази промяна,“ добавя той.

„Позицията на Турция в региона сега е засилена. Вече има по-големи основания Турция да поеме по-активна роля в събитията в Близкия изток, тъй като тя лично пострада от това нападение. Сега тя може да оправдае антиизраелските си позиции, които получават доста симпатия в арабския и ислямския свят“. Влошаването на някога близките отношения между Турция и Израел са съпроводени от също толкова стръмен възход в интереса и намесата на Турция в Близкия изток, район, който тя държеше на разстояние десетилетия наред заради историческа враждебност и взаимно недоверие.

Правителството на либералната проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която за пръв път дойде на власт през 2002 г., обаче промени това с усилията си за изграждане на сътрудничество със съседите като Сирия и Иран.
„Основателите на съвременна светска Турция са пред процес на модернизация. Проектът на ПСР търси мястото на Турция. Това е проект, чиято цел е да наложи Турция като международен фактор от една страна, а от друга да спечели признание за Турция като съвременен, ориентиран към бизнеса лидер в мюсюлманския свят, и да бъде възприемана като такава в международните институции,“ казва Анат Лапидот-Фирила от института Ерусалим във Ван. „Важното е, че занапред ще виждаме да бъде оказван все по-голям турски натиск по регионалните и глобалните въпроси. Те увеличават своите искания и глобалните си стремежи.“

Доскоро нарастващата замесеност на Турция в Близкия изток включваше желание да използва дорбите си отношения както с Израел, така и с арабските държави за роля на регионален посредник. Например, Анкара беше домакин на Израел и Сирия за един кръг тайни мирни преговори през 2008 г. (които в крайна сметка се провалиха). Засега обаче анализаторите казват, че Турция изглежда е изоставила посредническите си усилия в региона в замяна на по-изявена лидерска роля в Близкия изток.

„Засега не виждам никакво отваряне на мирния процес. Така че ако няма никакъв мирен процес, няма никаква нужда от услугите на посредник,“ казва Генчер Йозджан, експерт по отношенията между Турция и Израел от университета Билги в Истанбул. Сами Коен от „Миллиет“ добавя: „Това нещо с посредничеството приключи. Сега Турция е една от страните в конфликта в Близкия изток. Тя е в доста явна опозиция с Израел“. В изказване в парламента вчера турският премиер Реджеп Тайип Ердоган говори рязко, оставяйки малко възможности за лесен подход с Израел.

„Това кърваво клане на Израел срещу кораби, превозващи хуманитарна помощ за Газа, заслужава да бъде заклеймено по всякакъв начин. Това е нападение срещу международното право, хуманността и световния мир,“ заяви той. „Никой не бива да изпитва търпението на Турция,“ добави Ердоган. „Турската враждебност е също толкова силна, колкото и приятелството й е ценно“.

Андрю Финкел, журналист от англоезичния в. „Тудейс заман“, заяви, че обявената от Турция политика „на нулеви проблеми със съседите“ е ударила рязко спирачки в случая с Израел. „Вместо това Анкара изглежда е дала мълчаливото си съгласие за друга политика на изостряне на противоречията, и на усилия да човърка в раната, вместо да се опитва да я излекува,“ казва той. Но макар че Турция може да спечели в краткосрочен план, като се дистанцира от Израел, все пак има безпокойства за дългосрочния ефект, който може да има едно скъсване между двете страни върху и без друго конфликтния регион. „Турция постепенно губи един от най-важните лостове, които използва в арабския свят,“ заяви Йозджан. „Дори палестинците казваха на Анкара да продължи да преговаря с израелците“.
Напрежението между Турция и Израел – основни дати от края на 2008 г.

(по Франс прес)

Турция дълго време беше регионален съюзник на Израел, но отношенията им, обтегнати след бомбардировките на Израел срещу Газа през 2008-2009 г., сега явно се влошиха след нападението срещу флотилия с хуманитарни помощи за Газа:

– 29 декември 2008 г.: Анкара заяви, че израелската офанзива в ивицата Газа прави „невъзможно“ продължаването на израелско-сирийските преговори с посредничеството на Турция.

– 30 януари 2009 г.: Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган гневно реагира в Давос (Швейцария) по време на дебат с израелския президент Шимон Перес за Газа. Турският ръководител осъди операцията на Израел в Газа, която отне живота на повече от 1400 палестници.

– 11 октомври 2009 г.: Израелската авиация бе изключена от международно учение, организирано в Турция.

– 15 октомври 2009 г. : Въникна дипломатическо напрежение след излъчването на турски телевизионен сериал, показващ избиване на палестински деца от израелската армия.

– 24 ноември: На посещение в Турция пристигна израелският министър на промишлеността, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер – първото посещение на израелски официален представител от януари 2009 г. насам.

– 11 януари 2010 г.: Посланикът на Турция в Тел Авив бе повикан в израелското външно министерство след излъчването по турски частен телевизионен канал на популярен сериал, преценен от Израел като антисемитски.

– 13 януари: Израел бе принуден да представи извинения, за да сложи край на дипломатическа криза, предизвикана от унизителното отношение, демонстрирано към посланика на Турция. Приемайки турския дипломат, израелският заместник-министър на външните работи Дани Аялон демонстративно отказа да му стисне ръката и го покани да седи на кресло, по-ниско от това на израелските му събеседници.

– 8 април: Ердоган остро критикува Израел, определяйки го като „основна заплаха за мира“ в Близкия изток.

– 17 май: Споразумението за размяна на ядрено гориво, подписано от Турция и Бразилия с Иран, който е заподозрян от Запада, че иска да се сдобие с ядрено оръжие, бе окачествено като „фиктивно“ от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

– 31 май: Турция много твърдо осъди израелското нападение срещу международната флотилия, в която участва турски кораб, транспортираща хуманитарна помощ за Газа и предупреди Израел за „непоправими последици“ за двустранните отношения. Анкара отзова посланика си от Израел.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.