Как изкуствоведът Цветанов обслужва едрите колекционери като Божков

Васил Божков, Цветан Цветанов. Снимки: Булфото и Sofia Photo Agency

Търгът е незаконен, там може да има крадени картини – така обясни вицето Цветанов по телевизията нахлуването на полицията в гранд хотел “София” на търг на картини.

Обществото не разбира за каква измама и какъв произвол става дума при тази акция. Докато полицията преследва някакви колекционери на картини, нарисувани и от живи художници – някои от авторите са били на търга да продават картините си – едри колекционери като Васил Божков събират необезпокоявани колекция от златни предмети като Панагюрското съкровище и антични мраморни статуи. Но тях никой не ги закача…

Вицето Цветанов нарече акцията срещу търга за картини “осъществяване на съответния контролен механизъм”. Но това полицейско окупиране в хотел на пъпа на София и заключването на 50 души в залата доказва, че акциите на Цветанов са показни и търсят медийна пропаганда. Тоест – това е заблуждаване на общественото мнение, че се води борба с престъпността. За да прикрие какво е правила полицията в хотел “София”, нейни хора са взели касетата от камерата на “Канал 3”, взели са и картата от цифровия апарат на фотографа на “Труд” и са я повредили, за да унищожат снимките. Опитали са се да скрият, че един един от организаторите на търга, е получил сърдечен пристъп, полицията го държала в стая, докато организира извеждането му в линейката, за да не могат да го снимат фотографите отвън. Пълен полицейски произвол.

В случая обаче акцията на полицията е нещо повече – на практика това е параван, който прикрива недосегаеми търговци и колекционери на произведения на изкуството и антики.

Златен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., от колекцията на Васил Божков. Такъв античен шедьовър не е успял да открие до смъртта си археологът Георги Китов. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.

Защо е така?
Търгът на аукционната къща “Аполон и Меркурий” е 92-ри поред. Досега двамата организатори Игор Марковски (известен журналист) и Димитър Фицов (уважаван скулптор и експерт по изобразително изкуство) винаги преди търг са искали разрешение от Министерство на културата (още по стария закон) и са отпечатвали каталог със снимки на картините. Покани са изпращани официално и на сайта на къщата е обявен денят и часът, както и за последния търг.

Какво е нередното? Както казва художникът Светлин Русев пред един вестник – “Не Марковски, а законът “Чилова” е закононарушител”. Той хвърля вината върху неизпълнимия закон, приет от предишния парламент, който сегашните от ГЕРБ обещаха да променят изцяло. После казаха, че ще направят някои корекции, а накрая не промениха нищо. Защото се оказа, че едрите колекционери на антики са доволни от него, след като Конституционния съд отмени със 7 на 5 гласа един член от закона. Най-важният – собствениците на антики да доказват произхода им по съответни изисквания.

И сега има парадокс – колекционери като Васил Божков, който има в колекцията си златен венец на тракийски цар, какъвто и Китов не е намирал, златни антични предмети и цели статуи, който открито заяви пред медиите, че купува “от хора, които купуват от иманяри”, нямат проблеми със своята колекция. А всеки, който иска да продаде каквато и да е картина, трябва да иде в министерството на културата, да доказва произхода й и да му издадат сертификат. Законът е допълнен доста произволно и направо отменен от наредба, написана от сегашните чиновници в министерството. Което пък е правен произвол.

Част от т. нар. кратери в колекцията на Васил Божков, IV век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. Цената им зависи от това колко са запазени, от стила на изображенията и др. и обикновено варира между 10 и 50 хил. евро според качеството.

Засега се плаща между 12 и 34 лв. за 1 картина, за да я идентифицират (а има рисунки и акварели с цена 80-100 лв.). Но това е засега и няма определен таван за тази такса. А министерството още няма и назначени експерти за това. Излиза, че като правиш търг със 100 картини, плащаш 3400 лв. и чакаш …неопределено време. Както каза и министърът Рашидов – “Срокът може да бъде и 15 дни, и 20 дни, и 2 месеца – зависи от трудността.”

Но за всеки случай министерството иска 45 дни предварително преди търга да се подаде заявка. Къщата “Аполон и Меркурий” не е спазила този срок. Те се оказват втората къща в България, която иска регистрация за такава дейност (по закон не нужно разрешение, а само регистрация), заедно с това пускат писмо и за търга – на 15 май, след като правят запитване на 13 май. 5 дни преди търга дават и каталога със снимките. Повечето картини са на живи художници, някои от тях са били на самия търг. Дори един от тях – плевенчанин, Никола Николов, роден през 1933 г., с операция на сърце, е щял да пострада при акцията. Задържали го заедно с всички в залата. Той казал на полицаите: “Ето ви данните ми, с операция на сърцето съм, искам да си тръгна”.

Защо е този полицейски цирк? Просто двама души от министерството можеха да отидат при Марковски и да спрат търга, още дни преди това. Ако полицията толкова се съмнява, че там може да има крадени картини, да си прати човек на търга, да си вземе каталога и да проверява. Картините се знае в кого отиват – нали идват официално да ги купят на търг. По света така се прави. Каталогът се издава, разпраща на колекционери, ако някой забележи крадена картина, тя се сваля от търга, уведомява се полицията. И толкоз.

Но не и у нас. Тук полицаите влизат в ролята на изкуствоведи и експерти по изобразително изкуство. И – най-важното – не уведомяват, когато имат информация за крадена картина. Дори точно това може да е причина за акцията. Неотдавна единият от организаторите на търга – Димитър Фицов – заяви пред една медия, че МВР не съобщава за крадени картини и една такава може да мине през 10 собственика, докато се разбере. И от това полицията сякаш изпитва удоволствие. Може би точно тези думи са засегнали честолюбивия МВР-шеф Цветанов и полицията е направила тази демонстрация в хотел “София”.

Много дребни колекционери казват – ще повярваме, че у нас се води борба с престъпността, когато полицията направи поне един обиск на Васил Божков, а не на дребни колекционери, антиквари и галеристи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.