Търси се президент. За контакти – Ангела Меркел

Герит Визман

Снимка: АФП/БТА

Канцлерката Ангела Меркел показа, че няма да поема рискове при търсенето на нов германски президент, след като насрочи изборите за държавен глава за 30 юни, последният възможен ден съгласно закона. Докато тя се срещна с избрани водещи фигури от нейната коалиция от християндемократи и свободни демократи за обсъждане на ситуацията, столицата беше обхваната от спекулации за наследника на Хорст Кьолер, който неочаквано подаде оставка в понеделник.

Сред християндемократите на Меркел като вероятни кандидати се сочеха министърката на труда и социалните грижи Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на провинция Долна Саксония Кристиан Вулф, а финансовият министър Волфганг Шойбле беше смятан за по-второстепенна възможност. „Мислим, че имаме нужда от някой с политически опит“, каза лидерът на парламентарната група на християндемократите Фолкер Каудер. „Следващите няколко дни усилено ще търсим компетентен кандидат – действащ политик“, заяви той. Служители казаха, че решението да се номинира „вътрешен човек“ се е наложило поради малкото време на разположение и разбирането, че подобна личност би имала по-силни позиции на политическата сцена.

Кьолер подаде оставка след критики от опозицията заради коментари, че военните усилия в Афганистан защитават търговките интереси на Германия. Свободните демократи заявиха, че вероятно няма да настояват за номинирането на техен член. „Искаме тази работа да бъде свършена колкото се може по-безшумно. Ако се справим добре, можем да стабилизираме правителството“, каза един от тях. Но Меркел и Гидо Вестервеле, външен министър и лидер на свободните демократи, не издават плановете си, знаейки, че номинацията на нов – макар и притежаващ до голяма степен церемониални функции – държавен глава е свързана с огромни политически рискове.

Преди шест години, докато все още бяха в опозиция, Меркел и Вестервеле използваха мнозинството на своите партии в избирателната колегия, съставена от федерални и провинциални депутати, за да поставят консерватора Кьолер на най-висшия пост в Германия. Един служител каза, че както избирането на Кьолер през 2004 г. е било демонстрация на сила за Меркел, така евентуален неуспех да бъде назначен избрания от нея кандидат в края на месеца би имал лоши последици за нея и нестабилната вече коалиция.

Дълговата криза в еврозоната и очертаващите се съкращения на държавните разходи предизвикват напрежение в Берлин, след като милиарди бяха блокирани и после подготвени за оказване на спешна помощ, а данъчната реформа, обещана от свободните демократи преди изборите, беше изоставена. Социологическата агенция „Форса“ заяви, че популярността на християндемократите е паднала на 30 процента, най-ниското ниво от средата на 2006 г., а тази на свободните демократи е станала 7 процента. На изборите през септември миналата година подкрепата за двете партии беше 48 процента.

Очевидно давайки си сметка, че оттеглянето на нейното протеже би могло да засили натиска върху правителството й, Меркел призна в понеделник вечерта, че два пъти се е опитала да убеди Кьолер да остане. 67-годишният бивш директор на Международния валутен фонд подаде оставка след „неприемливите“ по думите му критики от страна на опозицията. Депутати възразиха срещу намека му, че военните операции в чужбина защитават търговията. Меркел каза, че се надява да посочи кандидат, който „има шанс да бъде обичан от всички“ – намек, че се надява да номинира популярен политик, който би могъл да спечели подкрепата на опозиционните партии, а също и на свободните демократи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.