Медведев почерпи многодетни семейства, за да увеличи прираста

Дмитрий Медведев на официална вечеря с наградените семейства. Снимка: официален сайт

В много страни многочислените семейства биха били порицавани за неразумното си или безотговорно решение да раждат много деца, но в Русия те бяха наградени, пише в. „Индипендънт“. На пищна церемония в Кремъл руският президент Дмитрий Медведев събра 8-те най-многодетни семейства на Руската федерация.

Той им връчи награди, изразяващи се в сертификат за признателност за приноса им към решаването на демографските проблеми на Русия, както и сума, чиято равностойност възлиза на около 1100 британски лири. Сред наградените семейства е това на Людмила и Николай Николенко от Краснодар, които имат 6 биологични деца. Тази бройка им се сторила недостатъчна и те осиновили други 19 деца.

Семейството на Татяна и Николай Салтиков, които живееят недалеч от Москва, пък отглеждат 17 биологични деца. Общо наградените 8 семейства имат 88 свои или осиновени отрочета.

Медведев изрази надежда, че населението на Русия може да е спряло да намалява след годините на демографски срив в постсъветския период. Той посочи, че през първото тримесечие на годината броят на ражданията се е увеличил с 1,5% – на около 428 хил. Президентът обаче не спомена, че през същия период населението е намаляло с 35 500 души (макар спадът да е по-малък от първото тримесечие на миналата година), отбелязва Ройтерс.

През 2009 г. гражданите на Русия се увеличиха с 10 хил. души, което породи надежди, че намаляването му с 6,6 млн. души след 1995 г. може би е приключило, заяви Медведев. Официалната статистика показва, че населението на Русия е щяло да намалее с 87 300 души през първото тримесечие, ако не е бил притокът на имигранти, предимно от бившите съветски републики от Централна Азия и Кавказ.

Прогнозите за прираста са от ключово значение за прогнозите за икономическото развитие на страната, според които през следващите 20 години руската икономика ще се разраства много по-бавно, отколкото в Бразилия, Индия и Китай. Официалните прогнози на руските власти включват многобройни променливи, в зависимост от които до 2020 г. населението може да намалее до 137 млн. души, или да се увеличи до 145 млн., а до 2030 г. да спадне до 128 млн., или да нарасне до 148 млн. души.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.