Вакханалия от алчност в Кремъл по време на криза

Баснословни доходи, луксозни коли и огромни жилища вписват в декларациите си руските политици

в. Паис

Кметът на Москва Юрий Лужков със съпругата си милиардерка Елена Батурина. Снимка: радикал

Докато ръководителите от Западна Европа намаляват заплатите си и затягат колана, икономическата криза не важи за руските функционери и политици, които плуват в охолство, имат фантастични коли и огромни жилища. Такъв извод може да се направи от декларациите за доходите и имуществото (за 2009), които различните ведомства на администрацията представиха пред финансовото министерство. Публикуването на тези декларации „създава нова политическо-нравствена ситуация“, коментира Вячеслав Костиков, прессекретар на починалия руски президент Борис Елцин.

В статия в руското списание „Аргументи и факти“ Костиков обвини елита в „ненаситност“ и в „провокативно“ и безразсъдно поведение в страна, която изпитва катастрофална липса на пътища, клиники и училища, където жилищата се рушат, а селското стопанство се влошава. Подоходните декларации и заявеното имущество на служителите са общодостъпни и тази година за първи път включват данните за най-близките роднини (съпрузи и непълнолетни деца). Това стана по инициатива на президента Дмитрий Медведев в името на борбата срещу корупцията.

Ако се сравняват с доходите на министъра на природните ресурси и екологията Юрий Трутнев, който е спечелил 155 милиона рубли (над четири милиона евро), то президентът Медведев и премиерът Владимир Путин изглеждат скромни служители на държавата. Медведев декларира годишни доходи от 3,33 милиона рубли или малко над 87 000 евро (през 2008 година доходите му бяха 4,14 милиона рубли), а Путин – 3,88 милиона рубли. Критично настроените блогове коментираха, че само великолепният часовник на президента струва една трета от годишните му декларирани доходи, а неговата съпруга Светлана (135 000 рубли през 2009) носи часовник, който не отстъпва на часовника на нейния съпруг.

Мнозинството руснаци – 83,6% – живеят с доходи под 25 000 рубли (едно евро се равнява на близо 38 рубли), а средната заплата в страната бе 20 383 рубли през април, според статистически данни. Най-високите заплати се дават в петролния сектор – 47 500 рубли месечно, а миньорите печелят средно 30 000 рубли месечно.

Съпруги милионерки

Дискретни държавни служители имат богати съпруги. Сред тази група са Игор Шувалов, първи вицепремиер, който декларира 6,5 милиона рубли, а неговата съпруга обяви, че е спечелила 641 милиона рубли. С неизвестна професия г-жа Шувалова колекционира луксозни коли (един Ягуар, три Мерцедеса, една лимузина Зил и други возила). Освен че има три собствени жилища, тя е наела няколко къщи в Австрия и Великобритания съответно с площ съответно 1479,84 и 424 квадратни метра. Сред съпругите на парламентаристите най-заможната е на Николай Олшански с 996,73 милиона рубли.

Значителни пари е получил и вицепремиерът Александър Хлопонин, който отговаря и за Севернокавказки окръг. Той е декларирал близо 68 милиона рубли, а Игор Левитин, министър на транспорта – 21,5 милиона рубли. По-скромен е министърът на външните работи Сергей Лавров (малко над 3,9 милиона рубли), собственик на две жилища от 210 и 247 квадратни метра. Външната политика не е „златна мина“, но Сергей Приходко, помощник на президента по теми от външната политика е декларирал 6,5 милиона рубли, къща 1580 квадратни метра и две жилища от 227,5 и 150 квадратни метра и заведение от 186 квадратни метра освен вилата от близо 200 квадратни метра.

Сред губернаторите най-заможен е Дмитрий Зеленин, който управлява Тверска област, и има 137,34 милиона рубли, следван от Лев Кузнецов от Красноярския край със 118,76 милиона рубли. В групата на „бедните“ е президентът на Калмикия – Кирсан Илюмжинов. Колкото и парадоксално да изглежда, но този политик отстоява способността си да получава средства, като аргумент, за да бъде преизбран за президент на Международната федерация по шах.

Юрий Лужков, кметът на Москва, има едно жилище и участък земя, които са съответно 445,1 квадратни места и 1,1 милиона квадратни метра. Неговата съпруга, предприемачката Елена Батурина, е спечелила близо 31 милиарда рубли, изпреварвайки съпругата на губернатора на Красноярския край, която е декларирала 540,6 милиона рубли. Батурина има къща и във Великобритания, и в Испания. Едната е с площ 1203 квадратни метра, а другата – 1627,9 квадратни метра. Един от най-богатите сенатори е Сергей Пугачов, роден в Санкт Петербург, с лице на силно вярващ православен християнин. Той е спечелил 3 милиарда рубли.

И непълнолетните деца печелят много. Синът на сенатора и бивш военен прокурор Александър Савенков е заработил общо 8,1 милиона рубли, почти утроявайки доходите на бащата. В Държавната дума (долната камара на руския парламент), където заплатата на редовия депутат е около 2 милиона рубли, има колекционери на недвижими имоти като Григорий Аникеев от „Единна Русия“ с три къщи, десет апартамента и 18 терена на обща площ от 10 хектара. Той е декларирал и три яхти. Аникеев стана първият депутат, обявил официално, че е собственик на самолет – Dassault Falcon 20000 Ex Easy, който струва 28 милиона долара.

В първата десетка на най-богатите депутати осем са от „Единна Русия“, като листата се оглавява от Леонид Симановский, чийто бизнес е в газовия сектор. Той е обявил официални доходи за близо 1,2 милиарда рубли. На десето място е комунистът Сергей Муравленко (349 милиона рубли), който идва от петролния сектор и от раздробената компания Юкос. Депутатите имат средно по две коли на човек, а най-предпочитаното им возило е Mercedes S 500. Със 70 000 хектара депутатът Валери Толстопятов е най-големият земевладелец в долната камара на руския парламент.

В президентската администрация Владимир Кожин, който е директор на административно-стопанското управление на Кремъл, е спечелил почти 17 милиона рубли и притежава два терена (съответно 77 100 и 7400 квадратни метра), две къщи и една вила, чиято площ е съответно 280, 337 и 998 квадратни метра. Кожин има и апартамент от 463 квадратни метра. Алексей Конюшков, началник на отдела за федералната собственост и бивш директор на комплекса „Хотел Президент“, е спечелил 27,77 милиона рубли, а Иван Малюшин, отговарящ за възстановяването на двореца на Конституцията в Санкт Петербург и подчинен на Кожин, е декларирал 13 милиона рубли, земеделски участък от 70 000 квадратни метра, шест къщи и 10 апартамента.

В администрацията на Кремъл Константин Чуйченко, от дирекцията по контрола (21,7 милиона рубли доходи), „се пожертва“, преминавайки на работа от Газпром в президентските структури. В газовия монополист през предходната година Чуйченко е спечелил над 368 милиона рубли. Бившият министър на съобщенията Леонид Рейман, който преди време бе един от най-богатите хора в руското правителство, е спечелил над 93 милиона рубли като съветник на президента Медведев. В сектора на вътрешната политика заместник-шефът на администрацията на президента, Владислав Сурков, експерт в разкриването на машинациите във вътрешната политика, е спечелил 6,3 милиона рубли. Съпругата му Наталия Дубовицкая обаче е декларирала 56,44 милиарда рубли и е най-богатата роднина на служители в Кремъл.

И в органите на вътрешното министерство очевидно не остават на сухо. Най-богатият полицай в Русия е шефът на полицията на Санкт Петербург и Ленинградска област. Това е Владислав Пьотровски (23,77 милиона рубли), който има земи, къща, вила и апартамент, чиято площ е съответно 366, 192 и 177 квадратни метра, с гараж за Lancha Silver Condor Cabin 730. Министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев направо може да мине за просяк с декларираните 2,76 милиона рубли, участък земя и апартамент, които са съответно с площ 1500 и 182 квадратни метра.

Държавните компании не изостават от администрация, като си правят оглушки за проповедите на президента Медведев да се показва скромност по време на криза. Членовете на ръководството на Газпром получават средно 61,4 милиона рубли годишно (включително боноси и всякакви допълнителни плащания), а в Транснефт (монополиста на петролопроводите) – 58,36 милиона рубли с увеличения съответно с 25% и със 199% в сравнение с 2008 година, въпреки че инфлацията в Русия бе 8,8%. Освен това 2009 бе лоша година за Газпром, който намали производството си на газ с 16%, износът му спадна с 11%, а брутните му приходи се свиха с 21%.

„На фона на кризата сме свидетели на цинична вакханалия на „голяма лакомия“ на бюрократичния и икономически елит“, пише Вячеслав Костиков. Според него руснаците са обезпокоени от доходите на две дузини видни мултимилионери, защото „властта е преминала в ръцете на по-многобройна, но не и по-малко алчна бюрокрация“. Става дума, твърди Костиков, за бюрократичен капитализъм, отличаващ се с ненаситност и желание да се вземе колкото е възможно повече и по-бързо. „Сирените вият все по-силно, но елитът не ги чува“, твърди Костиков. Михаил Делягин, директор на Института по проблемите на глобализацията, обвинява руските лидери, че са станали слепи за реалността, а именно това е било характерно за комунистическите ръководители.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.