Турция се налага като нова героиня на арабите

Уисам Кейруз

Израелското нападение срещу „Флотилията на свободата“ превърна Турция в нов знаменосец на арабите, уморени от неспособността на техните лидери да се противопоставят на еврейската държава, отбелязват анализатори. От Кайро до Сана през Ерусалим хиляди демонстранти излязоха на улиците, за да протестират срещу кървававото превземане на абордаж в понеделник на флотилия с помощи за Газа. Те развяваха турското знаме и издигаха портрети на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. „Нарастващата намеса на Турция, ангажиментът й в подкрепа на палестинците и безкомпромисните позиции на Ердоган стават причини арабската улица да го възприема като нов Насър“, посочва анализаторът Мишел Нофал, специалист по турските въпроси.

Нито един арабски ръководител не е успял да възпламени тълпите като египетският ръководител Гамал Абдел Насър, починал през 1970 г..
Според Нофал, автор на книгата „Завръщането на Турция в Ориента“, „Турция вече не е разглеждана като троянски кон на Запада в района“.
Турция беше първата мюсюлманска страна, установила дипломатически отношения с еврейската държава, и двете страни подписаха споразумение за военно сътрудничество през 1996 г.. Но техните отношения непрекъснато се влошават след израелската операция в Газа в края на 2008 г..

Ердоган, чието ислямо-консервативно правителство възстанови приятелството с арабския свят, не спира да сипе критики срещу еврейската държава след нападението на израелски командоси срещу кораби, транспортиращи стотици пропалестински активисти и помощи за Газа, при което загинаха най-малко четирима турци. Турският парламент настоя единодушно в сряда пред правителството да преразгледа политическите, военни и икономически връзки с Израел.

„Турция, Турция“, скандираха демонстрантите в редица арабски столици тази седмица. По време на заседание на кувейтския парламент във вторник повече от половината от депутатите приветстваха „героичната позиция“ на Анкара, докато палестниският президент Махмуд Абас бе прекъснат от аплодисменти в сряда, когато спомена в реч за ролята на Турция. Според Нофал „тази нова турска роля“, която би могла да бъде подхранвана от носталгия по османската империя, разпаднала се преди по-малко от сто години, „компенсира слабостта на арабските управления и представлява в същото време положителен баланс спрямо Иран“.

Анализаторът и журналист Абдел Уахаб Бадракхан смята, че „политиката на Турция представлява спасителен пояс за арабската улица на фона на неспособността на управленията по отношение на Израел“. „Турция запълни една сериозна празнота, тъй като ролята на Египет е несъществуваща, тази на Саудитска Арабия е ограничена, а Сирия не може сама да играе роля“, обяснява той във връзка с трите полюса в арабския свят. В същото време „Турция не служи на интересите на Иран, който също се представя за защитник на правата на палестинците“, добавя анализаторът.

Абдел Бари Атуан, собственик и главен редактор на ежедневника „Ал кудс ал араби“, излизащ в Лондон, обяснява, че Турция е по-добре приета в района, отколкото Иран, „тъй като турците са сунити и не са в пряка конфронтация със Запада като Иран“. „Турция осъзна, че палестинският въпрос е най-добрата входна врата, за да играе важна роля в арабския свят“, отбелязва той. Освен това турците представят на арабите, „изморени от това да бъдат смятани за терористи, един икономически, демократичен модел и модел на умерен ислям“, който те оценяват. „За първи път арабите оставят настрана техния национализъм и панислямизмът надделява“, добявя той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.