Дуелът Слави – Бойко – все пак въпросите са основателни. Никоя медия не ги задава

„Нито ме интересува Слави Трифонов, нито шоуто му” – изригна през седмицата премиерът Борисов, след като сценаристите му зададоха 25 болезнени въпроса, а журналисти го попитаха дали се е уплашил да гостува в шоуто. Борисов каза още, че Трифонов “си прави реклама на мой гръб… Нито ме интересува дали ще води, дали няма да води, къде ще води, как го води… Той изговори толкова лъжи за мен…“

Но в началото на май премиерът каза нещо друго многозначително, по повод дразнителя Слави Трифонов – „…Шоуто на Слави“ беше отвратително. Толкова помия по мен в национална телевизия – аз можех отдавна да го приключа, но считам, че не е демократично“. Тоест – премиерът можел да го приключи, ама от него да мине, нали е демокрация… Затова един от въпросите в шоуто към Борисов основателно е – “Как точно си представяхте, че може да ни приключите – юридически или физически?”

Въпросите издават неща от кухнята на отношенията между Слави Трифонов и Бойко Борисов, които в някакъв период са били доста близки приятели и по техни и на познатите им признания, дълго време са прекарвали цели вечери заедно. Тъй като и двамата са видимо честолюбиви, лесно е пламнала искра на конфликт между тях и сега са във война. Слави Трифонов открито критикува премиера. На фона на останалите медии, които не просто обслужват Борисов, ами водят безогледна пропаганда в негова подкрепа, това прави силно впечатление.

Но какво издават въпросите? Има един с пряко отношение към съвместимостта на премиера Борисов с демокрацията – „Още ли смятате, че, цитирам: „За времето си Сталин, Хитлер и Мао са номер едно”? За какво им се възхищавате и искате ли да приличате по нещо на тях?“ В една западна държава такива думи, казани в миналото от човек, който е премиер, ще станат повод за тежък скандал и медиен шум. Тоест – политическият лидер на управляващата партия, която се афишира като дясна и демократична, оценява положително най-големите диктатори в съвременната история.

Други 2 въпроса са много болезнени – „Как ще коментирате думите на финансовия министър, че кризата е приключила през април?“ И – „Как ще коментирате думите на министъра на икономиката, че още не сме стигнали дъното и кризата тепърва ще се задълбочава?“ Това са въпроси, на които не може да се отговори смислено. Те издават, че икономическият екип на Борисов е съставен от противоречащи си хора, поне един от които не разбира какво става.

Въпросите бият и по надутото его на премиера – „Защо когато стане въпрос за държавни плащания, винаги говорите от първо лице единствено число – аз дадох пенсиите, аз платих на лекарите, аз платих на фирмите?“ (виж тук всичките 25 въпроса).

Тъжното е, че много от тези въпроси са съвсем уместни, особено за огромния дефицит, който произведе сегашното правителство. Но не ги задава никой в медиите. Това мълчание е болестно състояние. Нима само едно тв шоу брани интересите на обществото?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.