100-те дни на Янукович – Back in УССР

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Експертите и аналитиците дават различни оценки за 100-те дни от президентството на украинския лидер Виктор Янукович, които се навършват днес. Едни виждат в сегашните процеси в Украйна триумф на кремълската политика и на проруските сили, други – ликвидация на украинския държавен суверенитет. Всички обаче споделят мнението, че за три месеца и нещо в страната са настъпили радикални промени, посочва „Московский комсомолец“.

Украйна от времето на предишните президенти Кравчук, Кучма и Юшченко вече не съществува. Има независима държава, която странно напомня Украинската съветска социалистическа република, твърди всекидневникът под заглавие „Back in УССР“. „Неслучайно сред несъмнените хуманитарно-символични постижения от изминалите 100 дни се нареди паметникът на Сталин, издигнат в Запорожието“.

Янукович, открито проявявал неведнъж симпатии към днешната политическа система в Русия“, вече е взел от нея всичко най-добро според самия него – „монополизма на върховната власт, механизмите за маргинализиране на опозицията, идеята за изграждане на „властова вертикала“ от съпартийци (…), желание да „опитоми“ съдилищата, да ограничи свободата на митингите и събиранията“ и т. н.

Оставил е обаче без внимание разните „празни работи“, както се изразяват в неговата Партия на регионите – руската модернизация, технополисите, високите технологии и иновационното развитие. Днес в Украйна за тях не говорят нито властта, нито остатъците от опозицията. Украйна на Янукович изгуби предимствата на предишната политическа система, но още не е придобила нито беларуската социална политика, нито руската воля за модернизация, обобщава изданието, според което от това печелят основно „украинските олигарси“.

На мнозина в Русия естествено е симпатична културно-езиковата политика на Янукович, която разширява употребата на руския език в Украйна, а също и изявленията на Киев, че страната вече не се стреми към членство в НАТО. Последното обаче е продажба на въздух в луксозен амбалаж, превързан с панделка и Украйна би могла също тъй шумно да заяви, че се отказва да претендира за колониални владения на Луната.

Защото въпросът за влизане в НАТО бездруго отдавна е свален от дневния ред на Украйна – няма нито подкрепа за членството сред населението, нито желание от страна на натовското ръководство, нито средства за модернизация на украинската армия и военопромишления комплекс.

В обръщение към народа Янукович оцени като своя заслуга сближаването с Москва, успешното решаване на проблема с излишно високите цени, плащани за руския газ, и укрепването на властовата вертикала в Украйна. Според опонентите на президента обаче тези негови постижения всъщност са фатални грешки, пише „Комерсант“.

Сегашните събития в Украйна са заплаха за всеки неин гражданин, а също и за независимостта и суверенитета на държавата, цитира всекидневникът бившия премиер Юлия Тимошенко. Тя e разговаряла с представители на Комисията по мониторинг на ПАСЕ и e предупредила, че в Украйна „се създава хуманитарна катастрофа“. Бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко пък нарекъл „немъдър и недалновиден“ одобрения вчера на първо четене законопроект, който затвърждава необвързаността на Украйна с военни блокове. Киевски политолог съзира в ситуацията „авторитарни тенденции“ и „много бърз преход към фактически президентска република“ в Украйна.

Експертите смятат успехите на новия управляващ екип за скромни и нестабилни. Сега и гражданите на Украйна, и външните й партньори очакват от Киев икономически решения, чиято линия ще определи и бъдещето на страната, и рейтинга на президента, коментира „Независимая газета“.

В момента украинците обсъждат най-активно замисляната крайно непопулярна реформа на пенсионната система – властите се канят постепенно да вдигнат възрастта за пенсия и да намалят тавана. Изобщо реформите в редица области будят не толкова надежди, колкото страхове в украинското общество.

Тази година впрочем в Украйна не се очакват никакви радикални реформи. Злите езици твърдят, че Киев не разполага с необходимите ресурси, защото екипът на Янукович наистина не успя да се разбере за сътрудничество с международните финансови организации.

Преди около месец украинският кабинет съобщи, че смята да договори с МВФ нов кредит за около 19 милиарда долара. Фондът обаче зае изчаквателна позиция, за да проучи най-напред програмните документи на новата власт в Украйна. В този контекст очакваното през юни решение на МВФ ще стане своеобразна оценка за степента на доверие към Виктор Янукович.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.