Рейдът срещу флотилията за Газа е добре дошъл за екстремистите

Ройтерс

Корабите на мисията тръгват от Кипър. Снимка: индимедия

Гневът от смъртоносния израелски щурм срещу флотилията с помощи за ивицата Газа може да радикализира младежта в западните мюсюлмански общности, които вече са объркани от военните действия на Запада в Афганистан и Ирак, казват експерти по сигурността. Каквито и да се подробностите за обстоятелствата и фактите около сблъсъка, в представите на мюсюлманите, вземащи присърце палестинската кауза, доминира не друго, а убийството на деветима активисти от израелските сили, казват анализатори и мюсюлмански коментатори.

Отвращението от кръвопролитието на турския кораб, пътуващ към палестинския анклав, може да доведе до увеличаване на финансовата помощ за транснационални екстремистки групи като Ал Каида или техни съюзници със сходни възгледи, може да засили толерантността и дори да породи симпатии към такива групи сред мюсюлманите, които иначе не споделят тази идеология. В някои случаи това може да насърчи пасивни симпатизанти на Ал Каида да действат активно срещу Израел или западните му съюзници и да навреди на международното сътрудничество, необходимо за проследяване на тайното финансиране на екстремистките групи, казват те.

„За Ал Каида няма нищо по-хубаво от това. Наистина е много опасно“, каза Номан Бенотман, либийски анализатор във Великобритания, някогашен сътрудник на Осама бин Ладен. Той отбеляза, че експертите на Ал Каида по интернет пропагандата много добре умеят да използват репортажи за насилие в Близкия изток, за да събират последователи.

Питър Нюмън, директор на Центъра за изследване на радикализацията в Кралския колеж към Лондонския университет, каза, че случаят може да се превърне в „повратна точка“, подобно на публикуването на снимките на американски войници, измъчващи иракски затворници в затвора Абу Гариб, на които, според анализатори, се дължи задълбочаването на арабската и мюсюлманска опозиция срещу западната намеса в Ирак. „Очаквам това да има значителен ефект върху радикализирането“, каза той. „Независимо от фактите, независимо от това кой е отговорен за насилието, това ще повлияе на представите на хората. Психолозите го наричат „повратна точка“, която може да тласне някого от пасивно към активно състояние“.

УЯЗВИМИ ЗА НАСИЛИЕ

Нападенията в лондонския транспорт през 2005 г., извършени от четирима млади атентатори-самоубийци, подчертаха опасността от радикализация сред отчуждените млади хора от бедни имигрантски области във Великобритания. Най-кървавата ислямистка атака в Европа стана в Мадрид през 2004 г., когато бомби, заложени във влакове, убиха 191 души. Радикализирането на младите мюсюлмани от години буди тревога в Европа, но неуспешният опит на американец от пакистански произход да взриви кола-бомба на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк на 1 май засили опасенията, че САЩ са също толкова уязвими към насилието от страна на имигрантите, колкото и други западни страни.

В Лондон източник от британските сили за сигурност каза, че не е задължително случилото незабавно се да предизвика някакъв ефект, но то със сигурност ще се впише в по-широката идеология на Ал Каида и може с течение на времето да послужи за радикализация. Базираният в САЩ консултант по тероризма Ивън Колман, смята, че мрежите, финансиращи тероризма, най-добре могат да бъдат пресечени чрез използване на общоприети легални санкции и транснационално сътрудничество между регионални съюзници.

Има риск случаи като кървавата операция срещу флотилията за Газа да отслабят „общата международна решимост да се накажат онези, които използват хуманитарните усилия като фасада за финансиране на тероризма.“ Германският експерт по ислямистки екстремизъм Гидо Щайнберг, каза, че твърдите критики на турското правителство към Израел може да повлияят на голямата турска общност в Германия. „Газа е мобилизиращ фактор за джихадистите, но това не е от днес. Това, което ме притеснява в момента, е рязката реакция на Турция. Това може да повлияе на някои хора. Подкрепата за Газа и Хамас се смесва тук с турската национална гордост“, каза той.

Във Великобритания мюсюлмански активисти съобщиха, че случилото се е предизвикало гняв. „Улицата е в опасност и когато казвам „улица“, нямам предвид само Брадфорд, а цяла Великобритания. Това е проблем за нас, миротворците“, каза Оуейс Раджпут, изследовател в университета в Брадфорд в Западен Йоркшир, където са живели трима от четиримата мъже, които през 2005 г. убиха 52 души в нападенията в Лондон. Абу Муаз от радикалната мюсюлманска група във Великобритания Call2Islam, която е за безкомпромисна съпротива срещу Израел, каза, че през последните два дни се забелязва нарастващ гняв сред младежта. „Те питат какъв е смисълът само да се протестира. В джамиите имамите не предлагат решение“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.