Романът „Ейнджъл“ – истината за звездите според лошото момиче Джордан

Кейти Прайс – Джордан. Снимка: хермес

„От дете мечтаех да стана фотомодел. Въпреки ниския си ръст, се превърнах в един от най-известните модели във Великобритания, защото преследвам мечтите си докрай”. Така накратко обяснява причините за успеха си една от най-големите знаменитости на Острова – Кейти Прайс, или Джордан – псевдонимът, с който е по-известна.Първите й снимки са публикувани на страницата на в. „Сън”, на която по традиция се поместват еротични снимки на красиви момичета. Скоро Джордан е поканена да позира за мъжките списания. След появата й на страниците на „Плейбой”, „Максим”, „Искуайър” и „Еф Ейч Ем” тя става най-популярният еротичен фотомодел във Великобритания.

Как Кейти Прайс превърна името си в печеливша марка

Дотук историята би звучала тривиално, но само ако Джордан се беше задоволила с постигнатото. Вече под името Кейти Прайс тя се впуска в редица успешни начинания, които й носят славата на голяма знаменитост.
Известният модел от мъжките списания опровергава мнението, че красивите жени са лоши бизнес дами. Кейти Прайс успява да натрупа внушително състояние, което се оценява на 40 милиона британски лири. Освен че се изявява като певица и участва в най-популярните реалити програми, тя има собствени модни линии дамско и детско облекло, колекции бельо и бански костюми, марка парфюми, продукти за коса, календари, видеокасети с упражнения, аксесоари за езда.

Наред с всичко това Кейти води рубрики със съвети за няколко лайфстайл списания и е авторка на автобиографични книги и романи, оглавили класациите за бестселъри във Великобритания. През 2004 г. излиза първата автобиография на Кейти Прайс – „Да бъдеш Джордан”, в която тя споделя истината за личния си живот и кариера. За една година от книгата са продадени над 1 милион екземпляра. Две години по-късно е публикувана „Джордан: Ново начало”, в която Кейти разкрива подробности около връзката си с Питър Андре, а третата й автобиографична книга отново бележи рекордни продажби. Специално за децата си Кейти съчинява истории за пирати и русалки, които по-късно публикува в серия книжки. Тя е автор и на друга детска поредица – „Красивите понита”. Двете поредици печелят престижни награди за детска литература.

В сътрудничество с писателката Ребека Фарнуърт амбициозната красавица написва първия си роман, който носи заглавието „Ейнджъл” (подготвен у нас от ИК „Хермес“). Историята разказва как младо момиче изгражда успешна кариера като фотомодел, но плаща висока цена за славата си. През първата седмица след излизането на пазара от „Ейнджъл” са продадени забележителните 300 000 екземпляра. През 2007 г. следва също толкова успешният роман „Кристъл”. Противно на реакциите на скептично настроените и не особено въодушевени литературни критици, книгите на „лошото момиче на Великобритания” печелят все повече почитатели. Третият роман на Кейти Прайс, който представлява своеобразно продължение на „Ейнджъл”, се нарежда сред най-продаваните книги за 2008 г. Турнето с автографи по повод излизането на романа „Сапфир” пък предизвиква истински фурор. Хиляди почитатели от цялата страна се стичат към книжарниците, за да вземат автограф от своята любима звезда. За огромна изненада на организаторите, както и на самата Кейти, се оказва, че повечето й фенове са жени.

Лошото момиче на Великобритания

Провъзгласена за една от най-сексапилните жени във Великобритания, Кейти Прайс постоянно е обект на внимание от страна на медиите не само заради атрактивния си външен вид, но и заради бурния си личен живот. Многобройните й връзки с известни личности, бракът й с поп изпълнителя Питър Андре и последвалият шумен развод й осигуряват неизменно присъствие на първите страници на британските таблоиди.

Кейти често е нападана от пресата заради големия брой пластични операции, провокативния си стил на обличане и страстта й към нощния живот. Когато бившият й съпруг изтъкна като причина за развода фриволното й поведение, това предизвика бурна вълна обществено неодобрение срещу Кейти. Някои медии обаче не пропуснаха да припомнят, че скандалната звезда е грижовна майка и щедър дарител в благотворителни акции. Тя не пропуска да прекара всеки свободен момент с трите си деца: осемгодишния Харви, петгодишния Питър Андре-младши и тригодишната Принсес Тиами. Големият й син страда от физически и психически увреждания и Кейти Прайс взема дейно участие в благотворителни инициативи в помощ на деца с тежки заболявания и оказва подкрепа на родители с деца със специални нужди.

Обожавана и остро критикувана, скандална и състрадателна, Кейти Прайс е доста противоречива личност, но със сигурност можем да кажем, че не е жена, която би останала незабелязана.

„Ейнджъл“: истината за живота на звездите

Много момичета мечтаят за бляскава кариера в шоубизнеса. Тази мечта се сбъдва за седемнайсетгодишната Ейнджъл, когато модна агентка й предлага да започне работа като фотомодел. Снимките на красивото момиче се появяват във всички мъжки списания и то бързо печели голяма популярност. Успехът отваря за Ейнджъл вратите към бляскавия свят на знаменитостите. На поредното парти тя се запознава с поп звездата Мики. Двамата започват бурна връзка, която заема първите страници на таблоидите. Млади, красиви и успели, Ейнджъл и Мики се превръщат в най-популярната звездна двойка в Англия.

Скоро обаче фотомоделът се сблъсква с тъмната страна на известността. Подложена на огромен стрес, тя все по-често посяга към кокаина, което застрашава да разруши личния й живот и кариерата й. Попаднала в свят на безскрупулна война за слава, пари и вниманието на медиите, Ейнджъл ще се нуждае от подкрепата на своето семейство и приятели, за да се справи с трудностите. В този тежък момент на помощ й се притичва мъжът, когото тя винаги е обичала, но не може да има, защото той принадлежи на друга. Ще намери ли сили преуспелият модел да понесе бремето на славата и да подреди живота си отново? Ще успее ли да спечели сърцето на мъжа, когото не е преставала да обича?

Разказана от знаменитост № 1 на Великобритания, „Ейнджъл” е провокативна история за лъскавия и жесток свят на шоубизнеса, за личните и професионалните качества, които трябва да притежава една истинска звезда, за да се изкачи до върха и да се задържи там. Дръзка и откровена, тази книга разбива всички представи за идеалния и безгрижен живот на известните личности.

Кейти Прайс: В Англия има много сноби

Кейти, във всички твои книги главната героиня е силна и независима жена. Доколко тези образи приличат на самата теб?

Кейти Прайс и Питър Андре на благотворителен маратон

– Нито една от тях не прилича на мен. Всички тези героини са измислени, плод на въображението ми, но вярвам, че в книгите си трябва да пиша за силни жени, които да вдъхновяват читателките да следват мечтите си и да отстояват мнението си.

– Каква е разликата между писането на автобиографични книги и художествена литература?

– Писането на биографични книги е много лесно, защото в тях разказвам за себе си и за живота си. При романите трябва да проявя повече креативност и въображение, да измисля идеи за сюжета и героите.

– И все пак защо реши да опишеш живота си в книга, по-точно в три книги?

– Смятам, че имам какво да разкажа, защото съм преживяла много. Случвали са ми се какви ли не неща, които искам да споделя с почитателите си. Разводът на родителите ми, трудностите, които срещнах в началото на кариерата си, отчаянието, което ме обхвана, когато първият ми син се роди с увреждания – това са част от тежките моменти в живота ми. Искам да споделя как ги преодолях. Ако моят натрупан опит помогне на някого, това е чудесно.

– Имаш ли любим герой от книгите си?

– Те са толкова различни, че не мога да ги сравнявам. Харесвам ги всички и с всяка главна героиня от книгите ми бих отишла на пазар.

– Разбрах, че работиш по следваща книга. Би ли разкрила повече подробности?

– Разбира се. Следващата ми книга е много различна от всичко, което съм писала до момента. Това е ръководство за жените как да изглеждат добре, да се чувстват щастливи, да вдъхновяват другите и да изпитват увереност в себе си.

– Очакваше ли книгите ти да се превърнат в бестселъри?

– Вярвах, че ще стане така. Когато видях първата си книга начело на класациите, изпитах чувство на радост и гордост. Аз съм истинска щастливка и всичко, което ми се случва, потвърждава истината, че мечтите могат да се сбъдват.

– Поздравявам те за успеха, но много хора смятат, че не ти пишеш книгите си, че не заслужаваш името ти да стои наравно с най-продаваните и обичани автори във Великобритания.

– Не разбирам какъв е проблемът. Аз не лъжа хората, а открито признавам, че историите в книгите ги измислям аз, но Ребека Фарнуърт е тази, която ги пише. Аз съчинявам сюжета, тя пише, после прочитам написаното, коментираме… В крайна сметка под слънцето има място за всеки. Само че проблемът в Англия е, че има много сноби. Когато някой постигне успех, все ще се намерят завистници, които искат да го очернят. Отдавна не се ядосвам заради чуждата завист и злоба, защото това само показва, че съм много успяла жена. Щом толкова много хора искат моите продукти, аз ще им ги дам. Обичам феновете си.

– Какво е усещането фенове да се редят на дълга опашка в книжарницата, за да вземат книга с автограф от теб?

– Последния път не се редиха на опашка, а така напираха да се доберат до мен, че събориха цели рафтове с книги. Бяха дошли около 2000 души! Притесних се, защото книжарите не можеха да се справят с тълпата, дори се наложи да затворят книжарницата на следващия ден, за да подредят съборените книги. Но не ме разбирайте погрешно, аз много обичам да се срещам с хората, които се редят на опашка, за да вземат автограф от мен. Оценявам това и се гордея с феновете си. Да се срещам с тях е най-приятната част от работата ми.

– Защо реши да пишеш детски книжки?

Заради децата си. Исках те да се забавляват. За мен е важно деца като Харви, който се роди почти сляп, да имат книжки, които да им помагат да опознаят света. Винаги съм обичала да яздя и затова избрах понита да са главните герои в една от сериите детски книжки.

– Четеш ли на децата си?

– Да. Често им чета от моите книжки преди сън и те много се забавляват. Тези споделени моменти са важни както за тях, така и за мен.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.