Опасни клопки за Турция

А. Андреу

Предимства, но и много рискове крие конфронтацията на Анкара с Израел, смятат турски политически анализатори, като предупреждават турското правителство, че ако не подходи правилно към възникналата криза с Израел, може да се окаже пред неочаквани събития и процеси.

Досега Анкара събра впечатления и получи, това, което искаше, упражнявайки натиск върху Израел чрез САЩ и ООН. Хуманитарната помощ за Газа не бе просто помощ, а акция на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и на външния министър Ахмет Давутоглу, коментира известният турски журналист Мехмет Али Биранд, казвайки през зъби, че целта им е била да пречупят израелското ембарго над ивицата Газа.

Само за няколко дни Анкара успя да накара Израел да приеме всички нейни условия. В тази насока съществена бе срещата на Ахмет Давутоглу с американския държавен секретар Хилари Клинтън. Според турските медии пред нея той ребром е поставил въпроса. В. „Хюриет“ разкри целия диалог, воден във Вашингтон от турския външен министър с Хилари Клинтън:

Давутоглу: И вие сте майка и трябва да разберете. От векове насам сме имали проблеми с Русия и Гърция, но нито Русия, нито Гъция някога са извършвали подобно нещо. За първи път една страна избива наши граждани.

Клинтън: Разбирам вашата чувствителност, но важното е да се намери дипломатическо решение в този момент. Какво можем да направим сега.

Давутоглу: Ние имаме искания от жизнено значение, ще преразгледаме отношенията си с Израел, в това число и за закриване на посолството ни в Израел. Освен това, можем да съдим всички израелски компетентни представители, като се започне от президента и премиера.

Клинтън: Разбирам.

Турският в. „Ватан“ прогнозира, че успехът, който дипломацията може да осигури, е ограничен. Огънят може да е овладян, но все още не е напълно потушен. Вестникът предупреждава, че Турция „трябва да е готова за едно бъдеще, което ще бъде изпълнено с опасни клопки“.

Повечето политически анализатори са единодушни, че с тази своя политика Турция цели да играе лидерска роля в района, макар че има и такива, които преценяват, че тя обръща гръб на Запада и се насочва към арабския свят.

Журналистът Мехмет Али Биранд е на мнение, че премиерът Ердоган е име, което придобива все по-голям престиж в Близкия изток, и че все пак той едва ли мисли да се откъсне от Запада. По-скоро той смята да засили позициите си, за да придобие лидерска роля в района. Ако Анкара подходи правилно към кризата, без сантименталности, тогава проблемът няма да се разрасне. В противен случай Израел с подкрепата на САЩ може да навреди на Турция.

Възможно е в бъдеще някои процеси и събития да бъдат тласнати в друга посока и да имат непредсказуеми последствия, ако Израел втвърди позициите си и реагира още по-остро. Напрежението би могло да ескалира още повече, ако Вашингтон застане зад Израел и накаже Турция по въпроса за Иран, преценява Мехмет Али Биранд. В такъв случай Анкара ще бъде заставена да отговори и тогава ситуацията ще излезе извън контрол. Няма сигурност за утрешния ден, според Биранд.

Кого обаче ще избере Америка?

Подобен е и въпросът, който поставя в. „Ватан“. Има ли съмнение, че ако трябва да избира, Америка ще направи оночателния си избор. Изданието припомня казаното от говорител на Белия дом, че „САЩ ще продължат да оказват голяма подкрепа за сигурността на Израел. Тази подкрепа няма да се променя!“

Несъмнено Израел подходи тиранично, оставяйки в безпомощно състояние нещастните хора, но защо ние поемаме цялата тежест и влизаме в ролята на гаранти за бъдещето, пита коментаторът на в. „Ватан“ и допълва, че „една Турция, която ще е в непрекъснат конфликт с Израел, може да създаде опасности не само за националната сигурност, но и за режима на страната“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.