Сърбите – при комшиите на пазар и зъболекар

Времето на масовите шопинг екскурзии в търсене на по-евтини продукти в съседните страни определено е зад нас. Все пак дрехите за гардероба със сигурност са по-евтини по време на празници и то в страните от Европейския съюз, цигарите убедително са най-евтини в Сърбия, точно така както и бензинът е най-скъп. Поради това жителите на граничните селища най-често заработват надниците си при съседите, оправят си зъбите или отиват за продукти по време на промоции в хипермаркетите на комшиите.

РЕПУБЛИКА СРЪБСКА

Спорът за това дали стоките за широко потребление са по-евтини в Сърбия или Република Сръбска е трудно да се разреши прецизно с оглед на това, че и в двете държави, които граничат с Дрина, съществуват определени продукти, заради които си струва да се премине на другата страна на реката. С откриването на търговски хипермаркети в Зворник и Биелина, жителите на Лозница, но и жителите на други селища от десния бряг на река Дрина редовно започнаха да пътуват до тези места не само за гориво, но и за други стоки. Средно спестяването не може да бъде повече от 20 процента, но връщането на ДДС, който в Република Сръбска е 17 процента, е примамлив вариант за запазване на семейния бюджет.

Освен по-евтино гориво, с посещението на някой от хипермаркетите в Биелина е възможно да се спестят малко пари, но най-често ние ги харчим в ресторант. Така сливаме покупките с излета, тъй като обикновено през почивните дни отиваме на пазар, казва Младенка Джелич от Лозница, добавяйки, че поне два пъти месечно пазарува в Биелина. Това, което жителите от граничните селища в Република Сръбска виждат като добро в Сърбия е по-големият асортимент стоки в магазините в Лозница и поради това те често идват тук за дрехи, обувки или колбаси. Пазаруването в граничните селища на Република Сръбска е особено облекчено от приемането на всички валути – евро, конвертируемата марка, динар.

УНГАРИЯ

Премахването на визовия режим донесе най-много полза на жителите на Суботица. Тези, които най-често отиват на пазар на другата страна на границата, казват, че най-много купуват сладкиши, колбаси, маркови дрехи и обувки. Опитните шопинг пътници твърдят, че в Унгария трябва да се избягва рибата и телешкото, тъй като са по-скъпи, но затова пък пилешкото е два пъти по-евтино от Сърбия.

Жителката на Суботица Ана Стантич поне два пъти месечно пътува до Унгария. Обикновено отиваме четирима души, за да си разделим разходите за бензин. Чрез интернет се информираме кога са промоциите, а за покупки над 42 000 форинта се получава и връщане на данък в размер от 15 до 25 процента в зависимост от вида продукт. В началото отивах, за да купувам хранителни стоки и дрехи за семейството си, но сега продавам някои от нещата, казва Ана Стантич.
При комшиите, казва тя, има истински разпродажби и намаления на цените по хипермаркетите. Унгарците същевременно пристигат на битпазара в Суботица, за да обновят музикалната си колекция с пиратски дискове.

ХЪРВАТИЯ

Далеч не е това, което имахме преди три години. Сега идват само отделни хора от Хърватия, за да си купят цигари, понякога бира или сокове, казва продавачка от магазин COOL, който е отдалечен само на стотина метра от граничния пункт в Бачка Паланка. Само на три километра от това място се намира градчето Илок в Хърватия, около което големи площи са засети с лозя. Жителите на Бачка Паланка казват, че сръбските граждани продават най-много в Хърватия своя труд, тъй като надницата за работа в селското стопанство е около 150 куни, а това е 20 евро, но повече печелят онези, които подкастрят винарските лозя. Нашите в Хърватия купуват и дизелово гориво за трактори, което е с около 40 процента по-евтино от това в сръбските бензиностанции.

Купувачите от Хърватия идват за мебели и цигари, които в Сърбия са двойно по-евтини. В Бачка Паланка, но и в Богоево, които граничат с Ердут в Хърватия, нашите предприемачи и занаятчии имат доста клиенти от другата страна. Това е защото фризьорските услуги, ремонтът на коли, зъболечението и други услуги са с 20 процента по-евтини в Сърбия.

БЪЛГАРИЯ

Времето на масов шопинг в България определено отмина, макар трансграничното търговско сътрудничество да продължава да е много активно. Особено в събота, когато е пазарен ден. Тогава около пазарите в Пирот има много продавачи от съседна България, които предлагат на купувачите от този край евтино долно бельо, анцузи, пижами, кърпи, покривки, дрехи. Българите купуват от магазините и месарниците в Пирот мляко и млечни продукти, зехтин, колбаси, захарни изделия, цигари, които при тях са доста скъпи, но също моркови и лук и други селскостопански продукти. Роберт Илич от Пирот отвреме навреме пътува в България и казва, че цените като цяло са едни и същи.

Препаратите за домашна хигиена там са по-евтини с до 15 процента, но само на промоции. В цените на дрехите няма никаква разлика. При нас са по-евтини млечните продукти, а бялата техника е по-скъпа в България, казва Илич. Продължава да бъде по-евтина кожата, а особено услугите на зъболекари и очни лекари. За 100 евро семейството ни от трима души си направи преглед при очен лекар и си купихме много качествени очила. Всичко това може да свършите за един ден, казва Илич. За всички, които планират да пътуват в България, е важна информацията, че возенето с такси от граничния пункт Брегово до Видин и обратно струва 30 лева.

РУМЪНИЯ

В изчакването на влизането на Сърбия в Европейския съюз, Кладово по неочакван начин се превърна в място на събиране на комшиите от Румъния. Жителите на съседния Турну Северин вече си създадоха навика един до два пъти месечно да идват в Кладово за цял ден, където предимно в хипермаркета си пазаруват хранителни стоки и битова химия, а след това обядват със семейството си в някой от ресторантите в Кладово. Според данни на митническите служби през граничния пункт Джердап в Сърбия месечно влизат около 15 хиляди румънци. Пазарният ден е събота и тогава в градчето от десетина хиляди души идват поне 500 румънци. Търговците в Кладово дават намаление за размера на ДДС на румънците за покупки над 150 евро с оглед на това, че стоките отиват извън граница. Те обаче казват, че за разлика от преди две години много малко хора в Румъния са по-платежоспособни от сърбите, тъй като средната заплата в Румъния е едва 240 -280 евро.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.