Кристиан Вулф – изборът на Меркел за президент

Кристиан Вулф. Снимка: личен сайт

Кристиан Вулф, който дълго време беше смятан за съперник на Ангела Меркел, беше номиниран от германския канцлер за кандидат за президент на Германия. Номинацията за този 50-годишен политик идва след дълга политическа кариера, посветила го в тайните на консервативната партия.

Вулф е адвокат с елегантна осанка. Очаква се той да бъде избран на президентския пост на 30 юни от Федералното събрание, своеобразна избирателна колегия, в която правителството разполага с мнозинство. Когато бъде избран на президентския пост, Вулф ще стане най-младият президент страната – длъжност, която има главно представителни функции.

През цялата си кариера Вулф се показа като преждевременно развит политик. На 20 години той е партиен активист. На 34 години той дръзва да се изправи на провинциалните избори срещу Герхард Шрьодер в неговия собствен бастион – провинция Долна Саксония. Вулф губи два пъти битката за премиерския пост на провинцията, спечелена от лидера на германските социалдемократи Шрьодер, който после стана и канцлер на Германия.

Най-накрая, през 2003 г. Вулф изтръгва провинцията от властта на левицата и става премиер на провинциалното правителство. Преизбран е на този пост през 2008 г. В качеството си на премиер на провинциалното правителство, Вулф води класическа консервативна политика, като прилага план за драстични икономии, преди да реши да смекчи имиджа си и да се покаже като по-социален управник. Вулф, който е католик, често пъти застава на страната на синдикатите в автомобилния гигант Фолксваген, чието седалище е в Долна Саксония. Неотдавна той назначи в провинциалното си правителство министърка от турски произход.

Вулф е известен с работохолизма си и неговият нормален работен ден продължава 18 часа. Премиерът на Долна Саксония никога не се е налагал в национален план и никога не е бил министър във федералното правителство.
Преди време името му беше споменато като евентуален бъдещ канцлер, но тогава Вулф отхвърли предположенията, че има подобни амбиции. „Не притежавам безусловното желание за власт, нито готовността да подчиня всичко на това желание“, каза Вулф през 2008 г.

След обявеното оттегляне от политиката на Роланд Кох, друга водеща фигура в редиците на християндемократите, Вулф остана един от малкото потенциални конкуренти на Меркел за лидерския пост на партията. Като бъде избран за президент обаче, Вулф няма да може повече да я засенчва. В Долна Саксония Вулф си спечели славата на политик, който умее да постига консенсус – качество, което ще бъде в негова полза, когато заеме церемониалния пост на германски президент. Когато бъде избран, Вулф ще бъде първият държавен глава католик след президента Хайнрих Любке.

Премиерът на Долна Саксония е винаги усмихнат и приветлив. В провинцията си той си остава популярен, въпреки че се разведе със съпругата си, от която има 17-годишна дъщеря, и се ожени през 2006 г. за дългогодишната си приятелка Бетина, която е на 36 години. Двамата имат момченце на 2 годинки.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.