Олимпиадата в Сочи вече поставя рекорд. По корупция

в. Независимая газета

Русия вече отбеляза първия световен рекорд на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. (Sochi2014.com) – разходите й десеторно надхвърлиха бюджетите на предходните зимни олимпиади в италианския град Торино, американския Солт Лейк Сити и Ванкувър в Канада. За тях се изразходваха общо по 1,5 до 3 млрд. долара, докато в Сочи сумата е надхвърлила 30 млрд. долара (950 млрд. рубли) при първоначално заявени 12 млрд., отбелязаха служители от Министерството на регионалното развитие.

Според различни оценки разходите може да достигнат от 30 до 39 млрд. долара – колосална и безпрецедентна цифра на фона на миналите зимни олимпийски игри. Икономисти обясняват високите разноски с нереално завишени бюджети, огромен дял на рушветите, твърде неефективно строителство, катастрофален недостиг на инвестиции за инфраструктурата на избраното място. Те не могат да установят за какви точно обекти се харчат средствата и очакват неоправданото нарастване на разходите да продължи.

„Това е бюджетът на Сочи за 20 години, каза зам.-министърът на регионалното развитие Юрий Рейлян. Това са съвкупните финансови инжекции в града, съвкупният бюджет за подготовка на Олимпиадата, за развитие на града и осъществяване на инвестиционните стремежи. Напрегнахме бюджета сериозно. Никаква програма не би успяла да привлече толкова много инвестиции.“

„Всички разходи у нас са невероятно завишени заради неефективност и корупция. Не знаем как да строим хем качествено, хем евтино. Имаме огромни непроизводствени разходи, а точно оттам идва корупция. По себестойност на един километър път се нареждаме на едно от първите места в света, обяснява Наталия Зубаревич, директор на програмата за региона в Независимия институт за социална политика. Освен това, много разходи налага самото място, където изграждаме олимпийските обекти.

Тясна крайморска ивичка с много лоша инфраструктура. При това част от строителните работи се извършват в планински условия, което излиза много скъпо.“ Като цяло, посочва тя, „огласената сума представлява една шеста от разходите за всички бюджети на отделните субекти от федерацията. Сиреч инвестираме в Олимпиадата дял от годишните разходи на всички консолидирани бюджети на руските региони. Съответно благата и услугите, осигурявани на хората от държавата, ще бъдат вече с една шеста по-малко“.

„Фактически парите на данъкоплатците ще бъдат харчени в съвсем невероятни мащаби и ще се плащат невероятни цени. От тези 39 млрд. долара трябва да приспаднем поне 30 млрд. „данък“, който на практика ще платим на чиновниците и на всички онези, които участват в олимпийския проект“, обяснява Алексей Скопин, зам.-завеждащ катедрата по регионална икономика и икономическа география във Висшата школа по икономика. Простата сметка сочи, че всеки жител на Русия – от старците до бебетата, ще „плати“ за Олимпиадата в Сочи близо 200 долара от личния си джоб.

Скопин обръща внимание, че независимите експерти изобщо не успяха да се запознаят с реалния бизнесплан за провеждане на олимпийските игри. Икономистът е убеден, че сумата от почти един трилион рубли, огласена току-що, е тъкмо съвкупният олимпийски бюджет, включващ и държавните инжекции, и тези от страна на бизнеса, в който са предвидени и разходите за спортните обекти, и средствата за инфраструктурно развитие на региона.

Никъде обаче не можеш да видиш прозрачна структура на разходите. Според експерта всякакво „ровене“ ще е безсмислено и няма да се разбере точно какъв дял е бил осигурен от държавата и какъв – от частните инвеститори, какви средства са били вложени в самите олимпийски обекти и какви – в региона като цяло. Затова пък е сигурно, че Олимпиадата в Сочи ще донесе невероятни облаги на хората, участващи в изграждането на обектите.

Смайващият растеж на олимпийските разходи според експертите е важен елемент от политика, провеждана с цел да отстрани обществото от контрола върху обществените финанси. Ако пред обществото бе представен от самото начало реалният олимпийски бюджет (от 30-40 млрд. долара), гражданите може би щяха да предпочетат не празненството в Сочи, а качествено подобряване на здравеопазването или решаване на други някои насъщни проблеми.

Както посочва Зубаревич, „има силно подозрение, че във връзка с Олимпиадата ще нарастват главно държавните разходи, а не толкова тези на бизнеса“. Най-важният извод на експертите обаче гласи, че Сочи 2014 може да се превърне в общо разочарование за цяла Русия. „Разходи от един трилион рубли трябва да са абсолютно прозрачни, казва Скопин. Инак ни очаква фалит – както финансов, така и спортен. Ако при тия рекордни харчове Русия отгоре на всичко не успее да завоюва приемлив брой златни медали, това ще е колосален удар и по властта, и по всеки данъкоплатец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.