И националният омбудсман с парцел в Свети Влас…

Едвин Сугарев

Както можеше да се очаква, бедствующите магистратски чада в Приморско не били изключение. В рязането на черноморската ни баница и други видни държавни мъже били получили апетитни парчета – сред тях депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев, главният архитект на Несебър Валентин Димов и… националният омбудсман Гиньо Ганев.

Разбира се, всички те са невинни – и бурно протестират срещу възможността да бъдат подведени под общия знаменател на крайно нуждаещите се магистратски мушмуроци. Пари били броили те, много пари – и това не било шега. Валентин Димов например не бил кандидатствал като социално слаб, а като човек, който има жилищна нужда в Несебър. Щото работел там, а живеел в Поморие. Ама нямали свободно общинско жилище и затова му дали парцел. С право на строеж в размер на 560 квадрата. Скъпичко му излязло – по 85 лв. на квадрат. Нищо, че когато въпросния строеж бъде реализиран, цената на квадрат ще удари хилядарката.

Димитър Бойчев пък няма притеснения, щото бил картотекиран като нуждаещ се още от 1987 година. И получил повече от скромно право на строеж – само върху 140 квадратни метра. Върху тази мизерна площ ще реализира жилище за семейството си, а не хотел, каквато е обичайната практика в подобни случаи.

Какво пък – справедливо задоволени нужди. Същият споменава между другото, че през 90-те бил заделен цял несебърски квартал за подобни “крайно нуждаещи се”. Безкрайно интересно би било между впрочем някой да се заинтересува какви сгради има сега там, кой живее в тях и какви “крайни” нужди задоволява. Би се получила красива илюстрация на българските морални достойнства през епохата на прехода.

С тия двамата както и да е. Но – с националния омбудсман?! Длъжен съм да отбележа, че това не е просто човек като другите, а дълбоко символична фигура, която оправдава съществуването си чрез неосребримия капитал на своята честност и неподкупност. Той е единственият човек в държавата, който по силата на своята професионална характеристика трябва да притежава неоспорими морални достойнства. (Е, има подобен текст и за висшите магистрати, ама те… таковата… нейсе, запуши я!)

Трябва – защото неговата функция предполага да защитава интересите на българските граждани от всякакъв административен и държавен произвол. Бидейки символ на будната гражданска съвест, националният омбудсман не би трябвало да се ползва с каквито и да било материални бонуси и привилегии – напротив, постът, който заема, го задължава да се бори срещу всякакви такива – срещу всякакво използване на служебното положение за лично обогатяване.

Вместо това – парцел в Свети Влас. И – което е по-лошото – нито сянка от притеснения за тази повече от очевидна привилегия. Всичко си е в реда на нещата, твърди Гиньо Ганев. И забележете само как го казва: “Смешно е да се твърди, защото е обидно, че аз съм получил това право на строеж в близост до плажа и сигурно срещу символична сума или пък без пари. Нека да бъде ясно – аз съм заплатил”.

Да, заплатил е. 30 000 срещу право на строеж от 500 квадрата – в един от най-престижните курорти по българското Черноморие. След което трампил парцела си на строителна фирма – от която получава три апартамента. Три апартамента срещу 30 000 лева на Свети Влас – кой ли от българските граждани, чиито интереси Гиньо Ганев е призван да защитава, е сключвал някога подобна сделка?

Е, да – ама бил имал основания човека. Ето ги и основанията му: получил парцела в Свети Влас не като крайно като нуждаещ се, а като почетен жител на Свети Влас от 2000 г. и… като народен представител от Бургас в продължение на 15 години.

Казва го не друг, а българският омбудсман. И хич не му и минава през ум, че един народен представител не може да получава материални придобивки за своето депутатстване, а когато това се случва, по цял свят квалифицират подобно събитие като сблъсък на интереси или като политическа корупция. Прочее кой да вярва за в бъдеще на Гиньо Гъската – както кулоарно го наричахме някога, докато сипеше афоризми и мъдри речи от трибуната на Народното събрание?

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.