Хелзинкският комитет: Нападение на неонацисти не е просто хулиганство. Защо полицията не реагира?

Трамваят, в който са нападнати хората. Снимка: Булфото

След побоя в трамвая в София на 6 юни, когато неонацисти нападнаха и пребиха с метални пръти хора, тръгнали към мястото на протеста срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом в Бусманци, Българският хелзинкски комитет изпрати отворено писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в което се казва:

Това e внимателно планирано изключително тежко престъпление, което притеснява допълнително с факта, че е извършено на оживено публично място през деня – което издава очевидната липса на притеснение от органите на реда у извършителите. Престъплението е извършено с очевиден дискриминационен мотив – побой над граждани заради тяхното участие в публична проява в защита на чужденци. Този мотив следва да бъде ясно установен по време на разследването и взет предвид като отежняващо вината обстоятелство при наказването на извършителите.

БХК държи да се установи дали непосредствено преди инцидента полицията е била предупредена, чe на една от спирките на трамвай номер 20 се събира голяма група неонацисти, каквито данни има, и ако да, защо не е реагирала своевременно, изпращайки полицейски екип на мястото. Моля да имате предвид, че самото непредприемане на ефективни превантивни мерки в случай, че полицейски служители са предупредени за възможността инцидентът да се случи, би било нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

БХК ще следи дали ще бъдат задържани всички, около десетима, извършители на нападението, както и дали на задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, които, наред с другото, вземат предвид дискриминационните мотиви, с които престъплението е извършено.

БХК държи да подчертае, че в случая не става дума за „спречкване на младежки банди“, или „сблъсъци между анархистични групи“ – каквито предположения бяха публикувани в медиите. Възходът на неонацизма е изключително опасна тенденция, като в последно време в България все по-често се наблюдават тежки нападения над различни групи – чужденци, ЛГБТ, активисти от различни формации. Този феномен трябва да бъде разпознат и адресиран, а не да минава в графа „хулигански прояви“.

С уважение,
Красимир Кънев
Председател
Български хелзинкски комитет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.