Гражданинът К. срещу държавата или как ЕС възпитава наглия български чиновник

В продължение на няколко години българското чиновническо войнство е надвземало акциз за внос на автомобили втора употреба, в разрез с европейското законодателство. Присвоените от държавния рекет суми са на стойност между 100 и 150 млн. лева, взети от общо 17 800 засегнати собственици на коли.

Сега държавата ще трябва да ги връща, в съответствие с решение на Европейския съд в Люксембург. А, както е известно, у нас държава пари не връща, независимо дали си фирма или гражданин. Дори не плаща за свършена работа, както показа и политиката на Дянков.

Как се стигна до това? Гражданинът Петър К., български емигрант във Франция, си внесъл в България старото беемве, а тук му одрали кожата с акциз 2 пъти по-висок, отколкото за нова кола. Той се възмутил, започнал да проучва защо е така. Оказва се, че за някои коли акцизът е и 4 пъти по-висок отколкото за нова кола. Това е в противоречие с европейските закони, които България трябва да спазва – те забраняват дискриминационното облагане на стоки с различни мита в зависимост от това дали са нови или стари. Но не. Тук чиновниците и законодателите решили да одрусат тия нахални граждани, дето си внасят коли втора ръка. И приели Закон за акцизите, който не съответства на европейските закони. Всъщност, държавната администрация я домързяло да прочете докрай европейското законодателство, за да разбере какво трябва да промени в нашите закони.

Но… гражданинът Петър К. тръгнал да си търси правото. И – невероятно – осъдил в български съд митницата в Пловдив, че му е наздвзела акциз в нарушение на европейското право. Но историята не свършва дотук – митницата не връща парите, а обжалва във Върховния съд. И съдът вместо да приеме европейското право, прави питане в европейския съд в Люксембург с тъпи въпроси, които искат някак, ако може европейското право да не важи в България и да не връщат 2400 лв. надвзети от гражданина К. И съдът в Люксембург отсъжда в полза на гражданина К. Делото става известно като казусът “Калинчев”. Заради него се наложило да променят Закона за акцизите, но докато това стане от 1 януари 2007 до началото на 2010 г. 17 800 души са надплатили акциз. Сега държавата ще връща. Но още се ослушва – от минтицата и финансовото министерство казват, че чакат решение на Върховния съд и тогава.

Тук няма виновни едно или друго правителство. Тук и митница, и министерство, и върховни съдии, и законодатели, и сегашни, и предишни чиновници действат абсолютно еднозначно – да смачкат гражданина К., да мачкат раята, както е мачкана 500 години и още 45 години социализъм. Това е неугасима жажда на държавния чиновник да мачка.
Само че се оказва, че Европа е нещо различно. Там гражданинът К. е на първо място. Там и законите са на първо място. И сега един съд нарежда на държавата, съставена от мачкащи чиновници, да уважава собствените си граждани.

Това не е краят на приказката. Докато тукашните чиновници-рекетьори си променят манталитета, ще минат години на борби с наглостта им.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.