Меркел и Медведев: Ще има ли безвизов режим за Русия с ЕС?

Ангела Меркел и Дмитрий Медведев в резиденцията Мезебург. Снимка: официален сайт

Руският президент Дмитрий Медведев и германският канцлер Ангела Меркел преговаряха в петък и събота над 10 часа в резиденцията Мезебург край Берлин. Консултациите приключиха с подписване на меморандум, в който двамата лидери предлагат създаването на постоянна комисия Русия-ЕС по всички въпроси на сигурността и за съвместно уреждане на конфликти. Началото на юни бе ознаменувано с видима активност на Москва в европейското поле, пише „Независимая газета“ и припомня форума на върха Русия-ЕС в Ростов на Дон дни преди визитата на Медведев в Германия.

Проблемите, обсъдени на двете срещи, до голяма степен съвпадаха: нуждата да се подобри сигурността на континента, положението около еврото, изгледите за задълбочаване на партньорството между Русия и ЕС, перспективите за реформа на световната финансова архитектура, предстоящите в края на юни форуми на Г-8 и на Г-20 в Канада, а също тъй вечните теми за Иран, Близкия изток и т.н.

Независимо от дипломатически позитивните оценки за ростовската среща, тя явно не осигури очакваната от Москва допълнителна динамика в решаването на назрелите проблеми между ЕС и Русия. Резултатите от преговорите в Мезебург изглеждат по-внушително и са издържани изцяло в духа на стратегическото партньорство. Германската канцлерка подкрепи идеята на руския си гост за нови форми на сътрудничество в сигурността между ЕС и Русия. Германия ще внесе за разглеждане в Брюксел предложение за създаване на комисия Русия-ЕС по въпроси на външната политика и сигурността на равнище външни министри. Трудно е да предположим, че общността веднага ще го посрещне с необходимия консенсус. Но е от голямо значение, че европейски държави като Русия и Германия смятат за необходимо обновяването и усъвършенстването на системата за европейска сигурност.

Москва е съгласна с линията за укрепване на еврото, следвана от Германия и ЕС. Съвпадат и представите на Русия и Германия за регулирането на финансовите пазари, за което ще стане дума при срещите на Г-8 и на Г-20, пише той. Както знаем, германските подходи към кризата на еврото предизвикаха доста критики в ЕС, а възгледите на Берлин за световните финансови пазари частично се разминават с представите на САЩ. Тъй че руската подкрепа по тези въпроси е от значение за Меркел, отбелязва „Независимая газета“.

Двамата политици демонстрираха идилична хармония, изобщо характерна днес за отношенията между Русия и Германия във връзка с повечето международни проблеми, се казва в коментар на „Время новостей“. Русия и Европа са постигнали пълно взаимно разбирателство по иранския въпрос. Меркел обърна внимание на значителния напредък в отношението на Москва към ядрената програма на Техеран, изтъква „Росийская газета“.

Журналисти попитаха двамата лидери на съвместната им пресконференция защо Русия и Германия решават на четири очи общоевропейски теми като създаването на комисия по външната политика и сигурността между Русия и ЕС. „Според мен, добрите идеи може първо да се обсъждат на двустранно равнище, после вече да се излиза с предложения на нивото на Европейската комисия и други структури. Това не означава, че искаме да спрем сътрудничеството с Брюксел или да го заменим със сътрудничество с другите държави. Добрите идеи обаче трябва първо да изкристализират на лично равнище, после вече може да се прокарват по-нататък“, отвърна Медведев. „Методът за работа на Евросъюза е да бъдат съгласувани позициите на всички европейски държави, но често пъти е невъзможно да се стигне до единогласие, затова трябва понякога да се вземат решения и после вече да се представят на другите държави“, заяви Ангела Меркел.

Русия и ЕС все още не са постигнали единогласие в един ключов въпрос от двустранните отношения – отмяната на шенгенските визи за руски граждани, допълва „Росийская газета“. „Неутешително“ прозвучали според вестника думите на Меркел за „доста предпазливата линия на Германия“ по този въпрос. Заслужава внимание позицията на Ангела Меркел по въпроса за отмяна на визите между Русия и ЕС, „чието решение Брюксел протака до безкрай“, отбелязва „Независимая газета“. По думите на канцлерката, дошло е време за конкретни мерки и трябва открито да се посочат предпоставките, необходими за отмяна на визовия режим. Нещо повече, тя ще обсъди конкретните очаквания на Русия с германските министри на външните и на вътрешните работи, макар да направи уговорката, че решението ще зависи от всички държави в ЕС. Несъмнено обаче активната позиция на Берлин по въпроса може да упражни сериозно конструктивно влияние върху партньорите, изпитващи съмнения, смята „Независимая газета“.

„За безвизов режим се говори още от 2004 г., без обаче да има видим напредък. Не всички държави от ЕС и шенгенската зона имат желание да смекчават режима: страхуват се, че през отворените граници в тях ще нахлуят не най-законопослушните граждани“ на Русия, пише „Комсомолская правда“. От думите на Меркел „стана ясно, че ЕС не означава само Германия, а 27 държави. А след Русия ще си поискат „зелен коридор“ и украинците, и други народи… Общо взето, Германия има опасения, свързани с евентуалното въвеждане на безвизов режим“, пише „Московский комсомолец“. Медведев обаче се усмихвал „през цялото това време“. После изразил „надежда, че преговорите все пак ще минат в по-конкретно измерение и ЕС ще огласи изискванията си към Русия, които Москва е готова да изпълни“.

Германия не се страхува, че в страната може да нахлуят потоци мигранти от Русия, твърди пред „Ведомости“ Александър Рар, експерт от неправителствения Германски съвет за външна политика. ЕС има безвизов режим с редица държави от Латинска Америка и от Северна Африка, припомня политологът. В случая става дума по-скоро за политически въпрос, сравним със ситуацията за влизането на Руската федерация в Световната търговска организация – „разиграват го за свои цели държави от ЕС, които граничат с Русия“, коментира за „Ведомости“ Александър Рар.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.